Građani konačno shvatili da ‘institucije koje rade svoj posao’ u stvari – NE RADE TAJ POSAO! Građani konačno shvatili da ‘institucije koje rade svoj posao’ u stvari – NE RADE TAJ POSAO!
Langer, SRETAN ZBOG PROMJENA U ISTRI, tvrdi - OVO JE POČETAK KRAJA IDS-a:

Građani konačno shvatili da ‘institucije koje rade svoj posao’ u stvari – NE RADE TAJ POSAO!

PolitikaHrvatskaIzdvojeno 21. svibnja 2021. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Istra je konačno skinuta s respiratora, jer je 30 godina zahvaćena virusom IDS-a. Građani Istre glasali su u uvjetima pandemije, poštujući sve epidemiološke... Građani konačno shvatili da ‘institucije koje rade svoj posao’ u stvari – NE RADE TAJ POSAO!


”Istra je konačno skinuta s respiratora, jer je 30 godina zahvaćena virusom IDS-a. Građani Istre glasali su u uvjetima pandemije, poštujući sve epidemiološke mjere, a ono što me fasciniralo je da su čekali u redovima kako bi dali svoj glas. Na izbore je izišlo jako puno mladih ljudi. Dogodile su se ključne tri stvari: Prvo izgubili su Pulu; drugo, izgubili su Vodnjan, a to je posebno važno jer su na tom području sve IDS-ove malverzacije, od Hypo banke, do trgovanja zemljištem, nekretninama… I treće, izgubili su Buzet, jer je Damir Kajin tamo učinio veliku stvar- potukao IDS”, primijetio je Bruno Langer

U široj hrvatskoj javnosti malo se dosad govorilo i pisalo o činjenici da su ovogodišnji lokalni izbori donijeli veliko iznenađenje i u Istri, tradicionalnoj utvrdi IDS-a, u kojoj osim te stranke praktički nitko drugi nije imao šanse ‘osvojiti vlast’ već gotovo trideset godina . Tako je, primjerice, najveća ”zvijezda” postao Edi Pastrovicchio, koji je u gradu Vodnjanu do nogu potukao IDS.

Iako se počeo u javnosti pojavljivati tek prije dva mjeseca, Pastrovicchio je u tom gradu ‘nokautirao’ dugovječni IDS.

Njegova je nezavisna lista osvojila većinu u Gradskom vijeću, a on je pobijedio već u prvom krugu za gradonačelničku funkciju i tako s trona svrgnuo IDS-ovog gradonačelnika Klaudia Vitasovića, koji je 20 godina bio na njegovom čelu, ali IDS ga nije ni kandidirao za ove izbore.

No, s dobivenih 58, 19 posto, Pastrovicchio je ostavio daleko iza sebe kandidata IDS-ISU-PIP, Filipa Macana, koji je osvojio 32,78 posto glasova.

Time je važan grad, Vodnjan, konačno ”istrgnut” iz IDS-ovog čeličnog zagrljaja, a Pastrovicchio postao najveće istarsko političko čudo, dobro je zamijetio direktno.hr u tekstu Andree Latinović.

IDS poljuljan čak i u Puli!

”IDS je doživio potop i u Puli, najvećem gradu, iako je njegova kandidatkinja Elena Puh Belci praktički pobijedila na svakom od 51 biračkog mjesta. Dobila je 35,01 posto, ali na drugom je mjestu je kandidat Grupe birača, Filip Zoričić osvojio 18,26 posto. Na trećem je SDP-ova Sanja Radolović sa 17,43 posto, a već na četvrtom najveće političko iznenađenje u državi, platforma Možemo!, odnosno Dušica Radojčić s čak 14,63 posto.

Već ovi rezultati potvrđuju da je razbijena dosadašnja tvrda homogenost IDS-a i da su iza Učke počeli puhati neki novi politički vjetrovi.

Novinarka portala Direktno o svemu tome razgovarala je s legendarnim pulskim glazbenikom, frontmanom kultnog banda Atomsko sklonište i poznatim istarskim političkim i društveni aktivistom, Brunom Langerom.

”Prije svega, valja reći kako je Langer vidno razdragan i sretan zbog rezultata u Istri.

”Istra je konačno skinuta s respiratora, jer je 30 godina zahvaćena virusom IDS-a. Građani Istre glasali su u uvjetima pandemije, poštujući sve epidemiološke mjere, a ono što me fasciniralo je da su čekali u redovima kako bi dali svoj glas. Također, zamijetio sam da je na izbore izišlo jako puno mladih ljudi”, optimistično govori Langer.

”No, mene kao Puljanina oduševilo je što je IDS izgubio Gradsko vijeće, ali praktički i Pulu. I ne samo to, IDS je izgubio i cijeli ‘prsten’ oko Pule, Medulin, Fažanu…

Na ovim su izborima ključne tri stvari: Prvo, dakle, izgubili su Pulu; drugo, izgubili su Vodnjan, a to je posebno važno jer su upravo na tom području sve IDS-ove malverzacije, od Hypo banke, do trgovanja zemljištem, nekretninama… I treće, izgubili su Buzet, jer je Damir Kajin tamo učinio veliku stvar- potukao IDS”, nastavlja dalje analizirati Langer.

Kako je došlo do ove ogromne promjene?

”Građani su konačno shvatili da ‘institucije koje rade svoj posao’ zapravo ‘ne rade taj posao’. Pobijedio je istarski slobodarski duh, napokon. Već sada se lakše diše i krenulo se u konačnu borbu protiv ove pošasti zvane IDS. Siguran sam da je ovo početak kraja IDS-a”, govori Bruno Langer za Direktno.

Podsjeća kako u ovoj kampanji nitko od kandidata gotovo nije ni spomenuo zatvaranje 165 godina staroga brodogradilišta Uljanik, simbola cijele Istre, ali dodaje: ”Građani nisu zaboravili da je IDS ‘ubio’ Uljanik i to su mu sada pokazali”.

‘Neviđena pljačka istarskoga zemljišta i ljudi’

Oduševljen je činjenicom da Vodnjan konačno izmiče ispod IDS-ovog ”kišobrana” pa kaže:

”Sada su u tom gradu stvoreni preduvjeti, ako institucije zaista prorade, da se padom IDS-ovog gradonačelnika otvore mogućnosti u kojima će konačno na vidjelo izaći IDS-ova rasprodaja istarskoga zemljišta i neviđena pljačka ljudi.

Upravo je u Istri na djelu ono što sam još davno govorio, a to je da istarsku mafijašku obitelj čine političke elite, tajkuni, pravosuđe i, dakako, mediji. U takvim uvjetima ovo je briljantna pobjeda birača i hvala im što su izašli na izbore i što je, zahvaljujući njima, IDS doživio debakl. Zaista se lakše diše…”.

Na kraju razgovora Langer podsjeća kako su lokalni izbori ”komunalni izbori”, a to ”mnogi često zaboravljaju”.

I ističe:

”Ma kakve ideologije, riječ je o životnim pitanjima. IDS je znao da će stvari za njega krenuti po zlu čim je njihovom gradonačelniku Borisu Miletiću i sadašnjoj kandidatkinji Belci potporu došao dati bivši predsjednik, Stipe Mesić. Mogao se naslutiti pad.

I još nešto: Miletić je u kampanji ponavljao kako je on ‘Istrijan’. Kakve to veze ima s lokalnim, dakle, komunalnim izborima?! Sada mi je žao što se nisam kandidirao, jer bih oblijepio cijelu Pulu jumbo-plakatima kako sam ja onda ‘narkoman i lopov’, a svi znaju da to nisam.

Tako je i Miletić ‘Istrijan’ i govori nešto što uopće nije važno za lokalne izbore. Pa na ovim se izborima biraju ljudi koji će brinuti o komunalnim problemima i rješavati ih, poput kanalizacije. Što to znači, da ako je Miletić ‘Istrijan’, ima vezu i s gradskom kanalizacijom?”, oštro i sarkastično zaključio je Bruno Langer u razgovoru za direktno.hr.