Građani se sve češće samoorganiziraju da se zaštite od kamatarenja i lihvarenja Građani se sve češće samoorganiziraju da se zaštite od kamatarenja i lihvarenja
AKO VAM UMRE RODITELJ, NASLIJEĐUJETE I DUGOVE!

Građani se sve češće samoorganiziraju da se zaštite od kamatarenja i lihvarenja

Zagreb 28. prosinca 2016. D.K.

TweetEmailPrint Što kada nakon smrti bliske osobe naslijedite dug? Nasljednik nasljeđuje i dugove, osim ako se odrekne nasljedstva. No, trebali bi provjeriti je li... Građani se sve češće samoorganiziraju da se zaštite od kamatarenja i lihvarenja


Što kada nakon smrti bliske osobe naslijedite dug? Nasljednik nasljeđuje i dugove, osim ako se odrekne nasljedstva. No, trebali bi provjeriti je li pokojnik imao policu osiguranja. Bankari se često ‘prave blesavi’, pa im policu treba staviti pod nos, kako bi odustali od naplate dugova nasljednicima, savjetuju oni koji već imaju sličnog iskustva

Kako doskočiti pohlepnim bankarima, hrvatskim zakonodavcima te pravosuđu koji gotovo u pravilu staju na stranu bogatih i moćnih, a protiv siromašnih i nemoćnih građana Hrvatske? Jedan od odgovora je: samoorganiziranjem ljudi.

Svjesni da Republika Hrvatska nije pravna država u kojoj nadležne institucije štite ustavna prava građana, mnogi Zagrepčani, Splićani, Osječani, Šibenčani… svoja prava sve češće pokušavaju ostvariti i zaštititi kroz komunikaciju na internetu, odnosno postavljajući javno pitanja udrugama koje štite interese raznih oštećenika.

”Imam pitanje, nije vezano za Švicarce , ali je vezano za po mom mišljenju nepravedno ponašanje jedne banke. Radi se o tome da mi je otac preminuo, ima kredit, sve je blokirano (tekući itd.), ali sam dobio obavijest da se kredit mora dalje plaćati, odnosno da idu zatezne kamate do ostavinske i odluke o nasljedstvu!!! Molim da me se ispravi ako sam u krivu, ali smatram da ovo baš nema smisla!?!? Molim pomoć. Hvala unaprijed”, napisao je tako I.Z. iz Zagreba na Facebook profilu udruge Franak.

Odgovorio mu je Goran Aleksić, saborski zastupnik i najpoznatiji član udruge koja nastoji zaštititi oštećenike koji su podignuli kredite u švicarskim francima.

”Nasljednik nasljeđuje i obveze, a može se odreći nasljedstva, u tome slučaju obveze nasljeđuje onaj drugi tko preuzme nasljeđe, opet ista pjesma, tako je to sa zakonima…”, napisao je Goran Aleksić.

Njegov odgovor nadopunili su drugi članovi udruge.

”Provjerite je li otac imao ‘riziko policu’ za taj kredit, banke se vole praviti blesave po tom pitanju i traže da im nasljednici plaćaju dalje, jer im je tako lakše. To znam sigurno, jer mi je prijateljica prije 1 mjesec imala isti slučaj. I doma je sasvim slučajno našla policu osiguranja i kad ju je odnijela u banku, sve je pokrila. S bankama nikad dosta opreza. Sretno’, napisala je tako Jasna Čekada.

Nadovezala se Iva Tadić.

Tu ste u pravu. I ja imam blisku osobu koja je tako to sredila. Osoba koja je umrla, imala je policu. mislim da se radilo o Privrednoj. istina je da su se pravili grbavi, ali na kraju je bilo onako kako piše u polici. U slučaju smrti….”, dodala je I. T. te tako potvrdila da oštećenicima banaka i raznih štedionica u Hrvatskoj najviše pomažu solidarni građani, a nipošto hrvatsko pravosuđe, ili Hrvatska narodna banka – koja bi morala nadzirati poslovanje bankarskih institucija.