GRADE KONSENZUS Timovi Blokiranih i Promijenimo Hrvatsku zajednički nude cjelovito rješenje problema blokiranih GRADE KONSENZUS Timovi Blokiranih i Promijenimo Hrvatsku zajednički nude cjelovito rješenje problema blokiranih
TweetEmailPrint U nazočnosti pravnih stručnjaka udruge Blokirani i stranke Promijenimo Hrvatsku, razmatrala se mogućnost vrlo izvjesne tužbe kojom bi se spriječilo sve očitije stvaranje... GRADE KONSENZUS Timovi Blokiranih i Promijenimo Hrvatsku zajednički nude cjelovito rješenje problema blokiranih


U nazočnosti pravnih stručnjaka udruge Blokirani i stranke Promijenimo Hrvatsku, razmatrala se mogućnost vrlo izvjesne tužbe kojom bi se spriječilo sve očitije stvaranje sustava dužničkog ropstva – kojega su stvorile dosadašnje koruptivne strukture vlasti pogodujući različitim interesnim strukturama i skupinama

Na današnjem sastanku između predsjednice Udruge Blokiranih Miriam Kervatin i predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića postignut je preliminarni dogovor na temu zajedničkog daljnjeg djelovanja na donošenju cjelovitog rješenja problema blokiranih građana u Hrvatskoj.

U nazočnosti pravnih stručnjaka i savjetnika, razmatala se, između ostaloga, i mogućnost vrlo izvjesne tužbe kojom bi se spriječilo sve očitije stvaranje sustava dužničkog ropstva kojega su stvorile dosadašnje koruptivne strukture vlasti pogodujući različitim interesnim strukturama i skupinama, ističe se u zajedničkom priopćenju.

Kervatin: Nema više vremena!

– Za razumijevanje i rješavanje problema nužan je društveni konsenzus ekonomski, pravni i politički i dogovor građana i struke. Širimo konsenzus jer je potrebna velika snaga i uključivanje stručne javnosti. Nemamo više vremena za gubljenje – poručila je Miriam Kervatin.

– Problem blokiranih građana mora se shvatiti kao sistemski problem jer je njime obuhvaćeno oko milijun građana, posredno i neposredno. Od velike je važnosti da tim nezavisnih stručnjaka koordiniran kroz stranku Promijenimo Hrvatsku djeluje usklađeno s Udrugom Blokirani bez čijih iskustava nijedno stručno rješenje ne bi bilo cjelovito. Ova zajednička rješenja koja ćemo izraditi biti će stručna,  cjelovita i konačna – kazao je Ivan Lovrinović.

Riječ je o klasičnoj bankovnoj prevari

U Hrvatskoj je, složili su se, ugroženo načelo jednakosti tražbine i rizik je prebačen samo na građane jer hrvatski građanin koji je, primjerice, prije deset godina uzeo stambeni hipotekarni kredit uz osiguranje koje je pokrivalo tražbinu, danas taj stan s plaćenim ratama uopće ne pokriva  glavnicu. Radi se o klasičnoj bankovnoj prevari te o očitom nesrazmjeru činidbi. Zaključeno je kako ne postoje učinkovita pravna sredstva za isticanje bilo kakvih suštinskih prigovora tijekom ovršnog postupka, a strankama je onemogućeno korištenje parničnog postupka zbog korištenja solemnizacije u ugovorima o kreditu.

Na sastanku predstavnika Blokiranih i Promijenimo Hrvatsku bilo je govora o nužnosti uvođenja prethodnog pitanja Europskom sudu pravde u pravnu i sudsku praksu i slanju upita Europskoj komisiji zbog kršenja pravne stečevine Europske unije.