‘Kada sam prijavila kriminal u INA-i, najurena sam i osramoćena! Grbin bi trebao kleknuti i ispričati se’ ‘Kada sam prijavila kriminal u INA-i, najurena sam i osramoćena! Grbin bi trebao kleknuti i ispričati se’
TweetEmail1Print ”Zašto nisu reagirali djelatnici kroz čije ruke su prolazili kompromitirajući dokumenti o nelegalnom plinskom biznisu? Nisu reagirali jer su u strahu od otkaza.... ‘Kada sam prijavila kriminal u INA-i, najurena sam i osramoćena! Grbin bi trebao kleknuti i ispričati se’


”Zašto nisu reagirali djelatnici kroz čije ruke su prolazili kompromitirajući dokumenti o nelegalnom plinskom biznisu? Nisu reagirali jer su u strahu od otkaza. Kada sam ja prijavila kriminal u INI davne 2001. godine, što se dogodilo? Odgovornim za kriminal nije se dogodilo ništa jer su imali potporu državnog vrha, pravosuđa i čelnog čovjeka DORH-a. Unatoč naknadnom pisanom priznanju DORH-a da su temeljem moje kaznene prijave utvrdili postojanje kriminalnih radnji na štetu INE,  dobila sam otkaz, najurena sam, osramoćena, financijski i zatvorski kažnjavana kao najveći razbojnik”, podsjeća Vesna Balenović, nekadašnja ‘zviždačica’ iz INA-e i predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač i jedna od najpoznatijih hrvatskih prijaviteljica korupcije i kriminala, u priopćenju za javnost – kojega je danas poslala medijima – podsjetila je na neke pomalo zaboravljene činjenice u vezi sa sustavnom pljačkom INA-e te na pravosudnu i političku zaštitu te pljačke.

”Ovih dana smo nažalost svjedočili da ukrasti milijardu kuna u Hrvatskoj doista nije problem. Dovoljno je da ste srednje rangirani direktor i da je u pitanju INA! Od saznanja o plinskom  kriminalu u INI prošlo je već par dana, a da nitko iz Uprave, Nadzora i Revizije u INI nije, barem zbog moralne odgovornosti ponudio ostavku. Da, teško se odvojiti od fotelje koja s bonusima mjesečno donosi dvjestotinjak tisuća kuna, pa neka moral ako ga i imaju, malo i odtrpi. Vlada RH treba trenutno pokrenuti mehanizme za smjenu kompletnog Upravnog i Nadzornog odbora INE, u protivnom u slučaju kašnjenja s reakcijom, moralna odgovornost mogla bi se prevaliti na samu Vladu, a naplatiti na narednim parlamentarnim izborima.

Djelatnici nisu reagirali zbog straha od otkaza

Zašto nisu reagirali brojni djelatnici kroz čije ruke su cijelu godinu dana prolazili kompromitirajući dokumenti o nelegalnom plinskom biznisu? Nisu reagirali jer su u strahu od otkaza. Kada sam ja prijavila kriminal u INI davne 2001. godine težak samo u transportnoj funkciji preko 250 milijuna kuna godišnje, što se dogodilo? Odgovornim za kriminal nije se dogodilo ništa jer su imali potporu najvišeg državnog vrha, pravosuđa i čelnog čovjeka DORH-a. Unatoč naknadnom pisanom priznanju DORH-a da su temeljem moje kaznene prijave utvrdili postojanje kriminalnih radnji na štetu INE, unatoč pisanom priznanju Vlade da su mi kršena ljudska prava, unatoč priznanju predsjednika Nadzornog odbora INE da sam otkrila kriminal i da sam radila u interesu i dobrobiti INE, dobila sam otkaz, najurena sam sa svog radnog mjesta, osramoćena, financijski i zatvorski kažnjavana kao najveći razbojnik. Premijer Plenković bi mogao zaustaviti evidentnu nepravdu koju mi je priredila država i progon kojem sam izložena već dvadeset godina. Bila bi to ujedno njegova poruka svim poštenim građanima da imaju potporu i da se ohrabre u borbi protiv kriminala i korupcije. Premijer ima sve instrumente u svojim rukama da tako postupi, a hoće li postupiti pravedno i humano, ne znam.

‘Evo zašto bi Grbin trebao kleknuti’

Daleko veći kriminal od ovog plinskog dogodio se u INI dok je Peđa Grbin bio još student. Možda ga to kao studenta nije zanimalo, ali bi danas kao čelnik SDP-a morao znati da je za taj kriminal direktno odgovorna stranka koju danas vodi. Naime, Pandorinu kutiju otvorio je SDP dok je bio na vlasti 2003. godine nepotrebnom prodajom prvih 25% dionica INE mađarskom MOL-u za 505 milijuna dolara, te predajom nesrazmjerno većih upravljačkih prava INE mađarima, nego im pripadaju.

Ako je to bila četvrtina dionica, znači da su INU procijenili na samo dvije milijarde dolara tj. cca 16 milijardi kuna. Samo bogata sirijska plinska i naftna polja Jihar, Hayan, Palmyra, Mazrur, Al Mahr i Jazal koja su uoči prodaje INE otkrili radnici Naftaplina vrijedila su minimalno 25 milijardi dolara tj. cca 200 milijardi kuna.

Zašto su našim inženjerima iz Sirije Stanku Kadiji i Zlatku Hillu tadašnji moćnici upleteni u prodaju INE prijetili smrću ako progovore javno o pravoj vrijednosti i kapacitetu novootkrivenih sirijskih polja? Ponovimo, tada je premijer bio čelnik SDP-a Ivica Račan, potpredsjednik Vlade RH i predsjednik Nadzornog odbora INE Slavko Linić, predsjednik Uprave INE bio je zet istaknute političarke Savke Dabčević Kučar i jedan od osnivača HNS-a Tomislav Dragičević, ujedno i miljenik tadašnjeg predsjednika RH Stipe Mesića

Dakle propast INE koja je predstavljala okosnicu hrvatskog gospodarstva i energetske suverenosti inicirala je bagatelnom prodajom politička krema SDP-a i HNS-a.  Koliko je milijardi kuna provizije pri takvoj prodaji 25% INE završilo u privatnim džepovima i crnim stranačkim fondovima sa sigurnošću zna mladi Peđa Grbin. Sam je jednom prilikom  novinarima izjavio da su provizije moguće pri tako ogromnim transakcijama s Inom. Prije bilo koje daljnje rasprave o INI Peđa bi poput njemačkog državnika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Willya Brandta koji je kleknuo i molio oprost za sva zvjerstva koja je počinila njemačka vojska tijekom drugog svjetskog rata, također trebao kleknuti pred devastiranom sisačkom rafinerijom i ispričati se za zločin koji je njegova stranka učinila prodajom u bescjenje prvih Ininih dionica.

Mnogi političari koji su prešutjeli sramotno poklanjanje prvih 25% dionica INE Mađarima i sirijskih polja vrijednih cca. 200 milijardi kuna, sada se teatralno pitaju kako je bilo moguće da se INU u plinskom poslovanju ošteti za osamsto milijuna kuna bez da to itko primijeti. I sada se licemjerno čude zašto nisu reagirali obični uposlenici koji su prethodno svjedočili mojem progonu od strane  države i njenih tijela. Nepravedan i nemoralan odnos države i brojnih stranačkih lidera i dužnosnika u mojem slučaju bila je njihova poruka svim poštenim građanima kako će proći ako pruže otpor i prijave kriminal. Problem leži u državi koju su eutanazirali uhljebi i kriminalci i stavili je u svoju funkciju. Hoće li tome znati i htjeti doskočiti hitnim i odlučnim mjerama premijer Plenković ili ćemo svi čekati neku novu i veću aferu koja će baciti u zaborav ovu plinsku, ostaje nam za vidjeti.

‘Nužna je Nacionalizacija INA-e!’

Na koncu, pitam se koliko milijardi je iz INE pokradeno, na nešto mudriji način a da to nikad nismo i nećemo saznati? Tome se jednom  treba stati na kraj. Državnički potez premijera Plenkovića bila bi odluka o nacionalizaciji INE. Ispravio bi pogrešku SDP-a da nam energetsku politiku vodi Mađarska, a INA bi prestala biti skup benzinskih postaja već zamašnjak i nosilac gospodarskog razvoja Hrvatske. To bi bio ujedno i pravi odgovor na probleme koje nam svima nameće globalna svjetska energetska kriza. Vlasnike dionica isplatili bi prema cijeni koje dionice imaju na burzi, a MOL-ove dionice bi dodatno umanjili za trošak povratka u funkciju sisačke rafinerije, konačne obnove riječke rafinerije, te ukupne štete nanesene neodgovornim i lošim vođenjem INE”, piše Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, u priopćenju kojega je poslala medijima.

FOTO: Screenshot videosnimke