GRIJEH je u Hrvatskoj NAJBOLJA PREPORUKA; kad te imaju za što uhvatiti, onda si siguran kadar GRIJEH je u Hrvatskoj NAJBOLJA PREPORUKA; kad te imaju za što uhvatiti, onda si siguran kadar
TweetEmailPrint ”Greška se toliko tražila da je malo nedostajalo da je počnu navoditi u CV-u – uza sve podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama,... GRIJEH je u Hrvatskoj NAJBOLJA PREPORUKA; kad te imaju za što uhvatiti, onda si siguran kadar


”Greška se toliko tražila da je malo nedostajalo da je počnu navoditi u CV-u – uza sve podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama, navedeš i koju grešku imaš, točnije, čime si ucjenjiv.  To je, u ovakvoj političkoj kadrovskoj politici, veća preporuka za funkciju od završenog Harvarda”, dobro zamjećuje Nino Raspudić

U tekstu ‘Plenkovićevo ”orošavanje” Vlade‘, Nino Raspudić, kolumnist Večernjeg lista, bavio se glavnim kriterijima za napredovanje u Hrvatskoj te je vrlo jednostavno opisao ono što mnogi u Hrvatskoj već dugo vide, znaju ili bar predosjećaju. Na najviše funkcije i pozicije, kako u politici, pravosuđu tako i u većini javnih tvrtki, mogu uglavnom oni koji su počinili neki grijeh. Traže se, dakle, najgori, a ne najbolji!

Zbog čega? Pa zato da bi mogli biti ucjenjivi, odnosno da bi ih istinski vladari Hrvatskom mogli ‘držati za jaja‘.

Evo kako je to opisao Raspudić:

”Donedavno je glavna referenca za političko napredovanje bilo posjedovanje neke greške, oraha u džepu ili putra na glavi, svejedno. Greška, kao uporište ucjenjivosti, bila je najbolja preporuka. Toliko se tražila da je malo nedostajalo da je počnu navodili u CV-u – lijepo uza sve podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama, navedeš i koju grešku imaš, točnije, čime si ucjenjiv.

To je, u ovakvoj političkoj kadrovskoj politici, veća preporuka za funkciju od završenog Harvarda. Kad te ima za što uhvatiti, onda si siguran kadar, možeš napredovati dokle hoćeš. Sve dok ne postaneš opterećenje, a onda ćeš pasti kada krene trend “osvježavanja”.

Sada se, s približavanjem izbora, počeo traži drugačiji kadar: nisu više u trendu oni s greškom, već penjači bez pokrića – ponudi mu funkciju o kojoj nikada nije mogao ni sanjati pa će ti biti do groba zahvalan jer zna da bez tebe ne bi došao do takvoga mjesta.

Ali to je varljiva nada, jer nakon nekog vremena ljudi povjeruju da zaista zaslužuju biti tu gdje jesu pa čak i žudjeti više. Koliko je legitimitet tih ljudi? Koliko se njih izvagalo na izborima? Jedna od novih ministrica osvojila je 0,83 posto preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici. No ako i nemaju politički legitimitet, jesu li to onda vrhunski eksperti u svojim područjima pa mi u stvari imamo vladu stručnjaka, a ne političku?

Mediji javljaju da je novi ministar vanjskih poslova rođak Mate Granića. To je napredak, da ne kažem osvježenje, jer nije mu brat ili sin”, piše kolumnist Večernjeg lista.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

FOTO: Vlada.hr; screenshot vecernji.hr