‘Hitno istražiti ulogu HNB-a i ROHATINSKOG, KLJUČNE IGRAČE korupcijske afere Hypo!’ ‘Hitno istražiti ulogu HNB-a i ROHATINSKOG, KLJUČNE IGRAČE korupcijske afere Hypo!’
TweetEmailPrint Josip Vresk, člana DIP-a, priznao je istražiteljima da je primio mito da se ishodi drugačija odluka HNB-a oko Hypa. HNB je potom naglo... ‘Hitno istražiti ulogu HNB-a i ROHATINSKOG, KLJUČNE IGRAČE korupcijske afere Hypo!’


Josip Vresk, člana DIP-a, priznao je istražiteljima da je primio mito da se ishodi drugačija odluka HNB-a oko Hypa. HNB je potom naglo promijenio odluku! Institucije bi morale istražiti HNB, a za to se Šprlje – kao prvi čovjek pravosuđa – ne zalaže! Zašto?, pitaju se u koaliciji Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku

željko rohatinskiKoalicija Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku zahtjeva od Državnog odvjetništva RH da postupak istrage koji se odnosi na korupciju vezanu za preuzimanje Hypo Alpe Adria banke od strane njemačke BLB banke iz 2007. godine, proširi i na Hrvatsku narodnu banku, a posebice na bivšeg guvernera, čija je odluka prevagnula.

‘’Zahtjevamo da se o ovom slučaju jasno očituje sadašnji guverner Vujčić, umjesto da građanima priča viceve o Muji i Sulji, jer je u to vrijeme bio jedan od najbližih suradnika Željka Rohatinskog.
Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje ‘prozvao’ je prošli tjedan HNB, ali samo kao regulatora u slučaju prenamjene zemljišta na Pagu, odnosno u smislu: jesu li kontrolirali Hypo banku?

Ali, niti Šprlje niti DORH nisu prozvali HNB da objavi zašto je, nakon prvotnog odbijanja, u kratkom roku promijenio mišljenje i odluku.

Guverner HNB-a u to vrijeme bio je Željko Rohatinski, koji je sredinom 2007. najprije odbio zahtjev BLB-a za preuzimanjem Hypo banke, da bi nedugo nakon toga promijenio mišljenje i odobrio zahtjev njemačke banke. Upravo je ta promjena stava i odluke u kratkom roku sumnjiva i zahtjeva istragu. U istrazi povodom slučaja Hypo banke u Austriji, Josip Vresk, još uvijek člana DIP-a, u svome je iskazu jasno priznao da je primio mito za poslove lobiranja i utjecanja da se ishodi drugačija odluka u HNB-u. Dakle, “lobisti“ su mitom mogli utjecali na vodstvo HNB-a da odobri da BLB preuzme Hypo Alpe Adria banku. HNB je nakon “lobiranja” odobrio preuzimanje.

Podsjetimo ukratko, HTV je prije nekoliko dana prenio da je član DIP-a Josip Vresak u sklopu sudskog postupka koji se vodi na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, austrijskim istražiteljima priznao da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, i to kada je već bio član DIP-a. HTV je također prenio prijevod navodnoga Vreskova priznanja u Austriji o primanju mita, u kojem je naveo da je od Alexa Kropiuniga od kraja 2006. do svibnja 2007. tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini.”

Dakle, to je ono što znamo. Međutim, nije poznato je li itko iz HNB-a uključen u ove istražne radnje, što je apsurdno, ako je istina da su lobisti uspješno “utjecali” na HNB? To je suština problema i ključni aspekt ovoga slučaja.

Premda je i prenamjena zemljišta važna, još je važnije doznati tko je u HNB-u primio mito za promjenu odluke o dobivanju licence za nastavak rada Hypo banci.NA CVJETNOM

Mostov ministar pravosuđa, Ante Šprlje, koji do sada nije potaknuo istragu u niti jednom konkretnom slučaju, odnosno nije osigurao da se dovede do kraja, u ovom slučaju zamjenjuje teze. Namjerno ili nenamjerno? Šprlje proziva institucije (i HNB) da istraže sumnjivo poslovanje Hypo banke, a ne proziva HNB koja joj je omogućila takvo poslovanje.

Institucije bi morale istražiti HNB, a za to se Šprlje – kao prvi čovjek pravosuđa – ne zalaže! Brane li se tako nacionalni interesi i je li to način borbe protiv korupcije koju propovijeda Most?’’, pitaju se u koaliciji Jedina opcija, u priopćenju povodom ‘slučaja Vresk’ i sporne uloge HNB-a u cijeloj aferi.