HNS i HDZ SVE DOGOVORILI: Čekaju da prođu izbori, pa će obznaniti NOVU VEĆINU! HNS i HDZ SVE DOGOVORILI: Čekaju da prođu izbori, pa će obznaniti NOVU VEĆINU!
TweetEmailPrint Oslabljeni i razjedinjeni SDP nije više zanimljivHNS-u, poznatoj interesnoj udavači. Razvalina između njih je sve veća, što se najbolje moglo vidjeli nakon prvog... HNS i HDZ SVE DOGOVORILI: Čekaju da prođu izbori, pa će obznaniti NOVU VEĆINU!


Oslabljeni i razjedinjeni SDP nije više zanimljivHNS-u, poznatoj interesnoj udavači. Razvalina između njih je sve veća, što se najbolje moglo vidjeli nakon prvog kruga izbora, kada je Vrdoljak – bez okolišanja – prozvao SDP zbog prijevare u Rijeci. Poznati ‘meštar ‘ okrenuo se potom HDZ-u, jer sada od njih može imati više koristi, ističu analitičari

Provjeravajući istinitost teza objavljenih u Večernjem i Jutarnjem listu – prema kojima su HDZ i Andrej Plenković na pragu dogovora s Ivanom Vrdoljakom i HNS-om oko buduće koalicije, a što bi trebalo biti javno obznanjeno nakon drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju 4. lipnja, razgovarali smo u četvrtak navečar s nekoliko izvora dobro upućenih u tijek pregovora, te smo doznali da su navedeni mediji ovaj put na dobrom tragu.

Večernji je, da podsjetimo, u četvrtak 1. lipnja u tekstu: ‘HNS od HDZ-a traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva?‘ objavio da HDZ-a još nije odbacio mogućnost savezništva s HNS-om (što je javno prije par dana otvoreno izjavio i premijer Andrej Plenković).

Tvrde, piše Večernji, da vodstvo HNS-a za svoje ruke traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva, a među njima je Ministarstvo obrazovanja i preuzimanje kurikularne reforme.

Jutarnji pak i na naslovnoj stranici danas (u petak) donosi bombastičnu vijest: ‘HDZ-ova PONUDA HNS-u: EVO VAM SVA MOSTOVA MINISTARSTVA OSIM MUP-a! Plenković Vrdoljaku dao vrlo konkretnu ponudu, ali ‘narodnjaci’ su se podijelili’

”Ivan Vrdoljak vjerojatno bi dobio poziciju ministra zaštite okoliša, ministri za upravu i pravosuđe naknadno bi se dogovorili, a velika je vjerojatnost da bi se dosad Mostov MUP mijenjao za sektor znanosti i obrazovanja. To bi Vrdoljaku dobro došlo za potenciranje nastavka kurikularne reforme, a HNS bi za ministra mogao predložiti Peru Lučina – doznaje Jutarnji list od jednog visokopozicioniranog člana stranke (ime Pere Lučina kao mogućeg novog ministra znanosti i obrazovanja spominje se u kuloarima već neko vrijeme).

Svi sugovornici upozoravaju kako je prilično indikativno da su za sljedeći tjedan, točnije dva odnosno tri dana nakon drugog kruga lokalnih izbora, neplanirano sazvane i sjednica Predsjedništva HNS-a i sjednica Središnjeg odbora, a jedan naš sugovornik upućuje nas kako će se na njima napokon otvoreno raspravljati i o šuškanjima o mogućem koaliranju s HDZ-om”, ističe Jutarnji list.

Navode također da je VRDOLJAK USRED NOĆI (s četvrtka na petak) NA TWITTERU napisao: ‘Na reformi obrazovanja lomi se budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici!’

Jasno je, dakle, da kroz tu objavu potvrđuje dogovor s Plenkovićem te činjenicu da će interesna udavača – HNS dobiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja (jao našoj djeci ako će tamo biti učinkoviti kao s ugradnjom razdjelnika topline, obnovom Gunje, uvođenjem vjetroelektrana u energetski sustav…!)

Informacije o dogovoru HNS-a i HDZ-a i nama su potvrđene od strane više međusobno nepovezanih sugovornika. Insajderi upućeni u pregovore tvrde da je dogovor HDZ-a i HNS-a praktički gotova stvar, samo se o tome javno ne govori kako bi privid mira unutar HNS-a ostao makar do nedjelje uvečer, kada će biti poznati rezultati drugog kruga izbora.

A budući da su izgledi da će Mrak Taritaš pobjediti Bandića vrlo mali, u HNS-u su već odlučili nakon drugog kruga prihvatiti ponudu HDZ-a! Na taj način će se, ističu naši sugovornici, riješiti i sve većeg balasta u odnosima sa SDP-om, odnosno partnera koji iz dana u dan gubi snagu i popularnost te tako oslabljen više i nije previše zanimljiv HNS-u – poznatoj interesnoj udavači.

Dobro je znano, podsjećaju naši izvori, da onaj tko se udaje iz interesa, a ne zbog bliskosti ili ljubavi, iz braka izlazi čim interes oslabi ili prestane postojati. Upravo to se događa u vezi sve slabijeg SDP-a i interesne udavače -HNS-a.

A da u HNS-u već neko vrijeme razmišljaju o raskidu s SDP-om, moglo se naslutiti iz više javnih istupa Ivana Vrdoljaka i drugih HNS-ovaca. Pogotovo je razvalina između te dvije stranke postala očita nakon prvog kruga lokalnih izbora, kada je Vrdoljak – bez okolišanja – prozvao SDP zbog prijevare u Rijeci.

Ivan Vrdoljak je, da podsjetimo, primorsko-goranskog župana i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadinu nazvao prevarantom!

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji Vrdoljak je kazao kako je HNS dokazao na primjeru Rijeke kako oni nisu priljepak SDP-u, već stranka bez koje SDP ne može stvarati većinu.

– U Primorsko goranskoj županiji se dogodila prijevara i to prijevara od strane Zlatka Komadine. Imali smo s njim potpisani sporazum koji smo svi poštivali i na dan predavanja liste nas je izbacio sa liste zbog neke odmazde. To se ni meni ni mojim kolegama koji su dulje od mene u politici nikada nije dogodilo, takva vrsta prijevare. Doveli su nas pred gotov čin, mislili su da nećemo stići imati listu i mi smo u zadnji dan složili listu koja je osvojila 4,6 posto i nažalost nekoliko stotina glasova nam je falilo da uđemo u Županijsku skupštinu u kojoj sada Komadini fali baš to za većinu – kazao je Vrdoljak koji je poslao i poruku što se tiče daljnjih odnosa između SDP-a i HNS-a na nacionalnoj razini.

– Mi ćemo nastaviti politički djelovati tamo kroz Gradsko vijeće Rijeke, načelnika Malinske ili Cresa, ali ovu prevaru im nećemo zaboraviti. Bit ćemo oprezniji drugog puta sada kada ćemo razgovarati sa tim ljudima na nacionalnoj razini. Kad nas jednom prevare se iznenadimo, a kad drugi puta idemo, onda pazimo – kazao je znakovito Vrdoljak.

Bio je to signal da je HNS spreman na suradnju s HDZ-om, iako to javno, iz razumljivih razloga, još ne žele priznati.

No, najnoviji pregovori s HDZ-om u kojima traže tri ministarstka mjesta i mjesto potpredsjednika Vlade, pokazuju da su HNS-ovci, kao i uvijek, spremni okrenuti se onome s kojim mogu za sebe ostvariti veću korist.

Na dezorijentirani, boležljivi i sve izbezumljeniji SDP, HNS više, čini se, uopće ne računa.

Vrdoljak i suradnici su se, nedvojbeno, okrenuli HDZ-u, premda to, zbog drugog kruga izbora u kojem bi SDP-ovci trebali podržati Anku Mrak Taritaš, još uvijek negiraju. No, nakon drugog kruga možemo očekivati javnu objavu detalja dogovora između HDZ-a i HNS-a te formiranje nove većine u Saboru.

A koliko će ovaj protuprirodni interesni brak potrajati, to je već drugo pitanje.