HPB: Želimo dokapitalizaciju u kojoj RH ostaje većinski vlasnik, Lovrinović: zašto DAJETE UPRAVLJAČKA PRAVA strancima? HPB: Želimo dokapitalizaciju u kojoj RH ostaje većinski vlasnik, Lovrinović: zašto DAJETE UPRAVLJAČKA PRAVA strancima?
TweetEmailPrint ‘Nije riječ o tihoj privatizaciji niti je Uprava HPB-a dobila nalog u tom smjeru’, ističu u banci, na što Lovrinović ističe da vodstvo HPB-a... HPB: Želimo dokapitalizaciju u kojoj RH ostaje većinski vlasnik, Lovrinović: zašto DAJETE UPRAVLJAČKA PRAVA strancima?


‘Nije riječ o tihoj privatizaciji niti je Uprava HPB-a dobila nalog u tom smjeru’, ističu u banci, na što Lovrinović ističe da vodstvo HPB-a u priopćenju nije niti jednom riječju odgovorilo argumentirano i pobilo njegove tvrdnje o zakulisnoj privatizaciji, izrečene prije nekoliko dana 

Nakon izjave saborskog zastupnika dr. Ivana Lovrinovića o pripremama za tihu privatizaciju i prodaju Hrvatske poštanske banke strancima, HPB je objavila priopćenje:

”Hrvatska poštanska banka zaustavila je rast krajem 2016. zbog granične adekvatnosti kapitala od kada se predlaže njena dokapitalizacija. Od početka je prvi uvjet za dokapitalizaciju da RH ostane većinski vlasnik.

Nije riječ o tihoj privatizaciji niti je Uprava HPB-a dobila nalog u tom smjeru, nego o pokušaju dokapitalizacije u kojem mogu sudjelovati svi kvalificirani ulagatelji kako bi se omogućio daljnji razvoj i rast Banke. Prvenstveno se računa na postojeće dioničare od kojih je najveći Republika Hrvatska”, stoji u priopćenju Ureda za korporativne komunikacije HPB-a, odnosno u odgovoru na tvrdnje dr. Ivana Lovrinovića, saborskog zastupnika i profesora financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji je na nedavnoj press konferenciji istaknuo, između ostaloga, da je vlast odlučila Hrvatsku poštansku banku potiho privatizirati i predati strancima, što bi dovelo do konačnog gubitka financijskog suvereniteta Hrvatske.

Strane banke kroz mirovinske fondove osvajaju HPB

Lovrinović se osvrnuo i na ovo priopćenje:

”Vodstvo HPB-a u svome priopćenju povodom moga istupa od prije četiri dana nije niti jednom riječju odgovorilo argumentirano i pobilo tvrdnje koje sam tada iznio. Podsjećam da sam rekao da se već godinama HPB želi putem zakulisne dokapitalizacije pretvoriti u banku kojom će posredno upravljati strane banke. Da podsjetim, planom dokapitalizacije bilo je predviđeno putem dionica prikupiti 600 milijuna kuna, a najveći dio bi kupili mirovinski fondovi (drugi mirovinski stup) koji su u vlasništvu stranih banaka. Dakle, našim novcem privatna društva za upravljanje mirovinskim fondovima kupila bi dionice HPB-a a ona su u vlasništvu stranih banaka. Zar je potrebno dodatno objašnjenje?

U priopćenju HPB-a kaže se da je uvjet za dokapitalizaciju da država ostane većinski vlasnik. Kada ne bismo znali pozadinu stvari onda bismo u to možda i povjerovali. Moguće je da država zadrži npr. 51 posto vlasništva, ali se u prijedlogu novoga statuta HPB-a predlagalo da nadzorni odbor ima 9 članova, (šest države, a tri od mirovinskih fondova), pri čemu se traži da se najvažnije odluke ne mogu donositi bez sedam glasova ZA. To znači da bi jedan glas mirovinskih fondova bio presudan pa bi kao manjina stekli upravljačka prava. To je dobro poznati  INA-MOL model, koji nam je donio puno štete.

JBŠ i Marić tijekom sanacije davali kredite Agrokoru!

Dokapitalizacija HPB-a ne bi služila samo za povećanje adekvatnosti kapitala te banke, već i za preuzimanje Jadranske banke Šibenik koja je u sanaciji i koju nitko drugi ne želi kupiti. Za tu je banku zanimljivo da je tijekom sanacije odobravala kredite sustavu Agrokor a čitavu operaciju je nadgledao ministar financija Zdravko Marić koji je predsjednik Upravnog odbora Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Puno toga se još ima reći, a vezano je za HPB, koji treba hitno novu viziju i poslovnu politiku. Prije svega je važno da i građani budu dioničari te banke. Do sada je to bilo nemoguće jer je određen minimum za kupnju dionica od 780 tisuća kuna. To jasno govori da se građane ne želi kao dioničare i da time nadziru poslovanje banke,

Ima još, ali ovo je dovoljno…. Treba reći da ćemo pažljivo pratiti razvoj događaja da spasimo ovu jedinu značajnu državnu banku koju ipak žele zakulisno staviti pod kontrolu stranih banaka. Sadašnji predsjednik uprave HPB je bio drugi čovjek Erste banke, koja je u vrijeme Linića htjela kupiti HPB. Kada to nije uspjelo, Milanović je doveo tadašnjeg drugog čovjeka Erste banke u HPB, a isti čovjek je i sada predsjednik Uprave, očito sa zadatkom da je pripremi na drugi manje vidljiv način za privatizaciju. To očito odgovara i HDZ-u”, ističe saborski zastupnik Ivan Lovrinović u odgovoru na tvrdnje iznesene u priopćenju HPB-a.