Hrvati u inozemstvu: Glasanje na 109 izbornih mjesta Hrvati u inozemstvu: Glasanje na 109 izbornih mjesta
TweetEmailPrint Hrvatski državljani će u inozemstvu moći glasati na 109 biračkih mjesta u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda od kojih se neka otvaraju... Hrvati u inozemstvu: Glasanje na 109 izbornih mjesta


Hrvatski državljani će u inozemstvu moći glasati na 109 biračkih mjesta u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda od kojih se neka otvaraju već danas, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

MVEP priprema i koordinira izbore u inozemstvu te brine da hrvatski državljani koji tamo žive ili oni koji se privremeno tamo zateknu mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Prema procjenama diplomatskih misija i konzularnih ureda MVEP je distribuirao 291 tisuća biračkih listića, a hrvatski državljani u inozemstvu moći će svoje biračko bravo ostvariti na 109 biračkih mjesta.

Ministarstvo u priopćenju piše kako su u misijama i uredima provedeni postupci prethodne i aktivne registracije birača, čime su „ostvareni uvjeti za uredno odvijanje izbora u inozemstvu”.

„Ovisno o prijavljenom prebivalištu hrvatski državljani u inozemstvu imaju mogućnost glasati kao i u RH, za  deset izbornih jedinica i dodatno za XI. izbornu jedinicu, kao i za manjinske liste”, stoji u priopćenju.

MVEP će u kontinuitetu pratiti izborni proces koji traje dva dana te počinje već danas u 23 sata po hrvatskom vremenu kad se otvaraju prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra), priopćila je ta institucija.

Izborni proces završava u četvrtak 18. travnja u četiri ujutro po hrvatskom vremenu u Generalnom konzulatu u Los Angelesu, nakon čega će se koordinirati povratak izbornog materijala i njihova dostava u Državno izborno povjerenstvo.

FOTO: Ilustracija