‘Hrvatska je na rubu raspada sustava, tražimo smjenu Uprave HEP-a i rješavanje pitanja VSOA-e! Inače…’ ‘Hrvatska je na rubu raspada sustava, tražimo smjenu Uprave HEP-a i rješavanje pitanja VSOA-e! Inače…’
TweetEmailPrint Marija Selak Raspudić ocijenila je da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi institucionalnog funkcioniranja: ”Možemo reći da smo na pragu raspada sustava.” Sandra Benčić... ‘Hrvatska je na rubu raspada sustava, tražimo smjenu Uprave HEP-a i rješavanje pitanja VSOA-e! Inače…’


Marija Selak Raspudić ocijenila je da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi institucionalnog funkcioniranja: ”Možemo reći da smo na pragu raspada sustava.” Sandra Benčić smatra da se radi o kombinaciji gubitka kontrole premijera i Vlade nad energetskim sektorom, posebice HEP-om, i činjenici da premijer različitim, potpuno krivim pravnim interpretacijama pokušava VSOA-u staviti pod svoju isključivu kontrolu. Dalija Orešković upozorava da po načinu na koji funkcioniraju hrvatske institucije – država klizi u diktaturu

Saborska oporba najavila je danas (7. srpnja) da će, ako se idući tjedan ne riješe problemi imenovanja ravnatelja VSOA-e, ne razriješi Uprava HEP-a i ne riješi kriza u pravosuđu zbog štrajka kojim službenici i namještenici traže povećanje plaća, tražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Marija Selak Raspudić (Most) ocijenila je da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi institucionalnog funkcioniranja, štoviše, možemo reći da smo na pragu raspada sustava.

Oporba je na sastanku zaključila da traži smjenu Uprave HEP-a i takav će zaključak uputiti Hrvatskom saboru, dodala je.

Ako se tri ključna problema koja se odnose na raspad sustava, pitanja energetike, funkcioniranja pravosudnog sustava i vojne sigurnosti ne riješe idući tjedan, ponovila je da će oporba tražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Sandra Benčić (Možemo), čiji je Klub inicirao prijedlog sazivanja izvanredne sjednice Sabora, smatra da se radi o kombinaciji gubitka kontrole premijera i Vlade nad energetskim sektorom, posebice HEP-om, i činjenici da premijer različitim, potpuno krivim pravnim interpretacijama pokušava VSOA-u staviti pod svoju isključivu kontrolu.

Sve to događa se u kontekstu činjenice da pravosuđe ne funkcionira zbog štrajka i dovodi nas do situacije koja je poprilično izvanredna čak i za Hrvatsku. Zaključak je oporbe da se s raspadnutim sustavom, bez kontrole nad energetikom, bez funkcionirajućeg pravosuđa i bez demokratske kontrole nad sigurnosno-obavještajnim sustavom ne može ući u jesen, poručila je Benčić.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) tvrdi da smo u dubokoj krizi institucija. „Nalazimo se u predizbornom vremenu kada vidimo da javna poduzeća, koja su uvijek bila bankomat HDZ-a, sada koriste kao mogući izvor financiranja njihove kampanje”, rekla je i upitala hoće li opet sve pokradene milijarde završiti u torbama HDZ-ovaca.

Hitno razrješenje uprava HERA-e i HEP-a

Inicijativu podržava i Klub HSS-a i RF-a čija Katarina Peović smatra da su uvjeti izvanredni, da je pravosuđe totalno blokirano kao i energetski sektor, da se krše zakoni i Ustav, a sigurnost ugrožena.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) drži da po načinu na koji funkcioniraju hrvatske institucije država klizi u diktaturu. „Vrijeme je da opozicija zbije redove, ne u smislu koalicije nego progovaranja o ozbiljnim temama jer sve se to prebija preko leđa građana”, kazala je.

Podršku inicijativi dao je i Klub Fokusa i Reformista. „Glavna zadaća države je sigurnost građana, njihove imovine i pravna sigurnost, a kroz razvoj situacije vidimo da su te temeljne funkcije države narušene”, kazao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Vezano za plinsku aferu, Nađi je također zatražio hitno razrješenje uprava HERA-e i HEP-a „jer su svi sve znali, jedino se premijer Plenković i ministar Filipović prave grbavi”.

„Tko je ukrao mora odgovarati”, istaknuo je Daniel Spajić (Domovinski pokret) dodavši kako nije bitno je li riječ o ministru, čelnicima HEP-a ili Ine.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je nakon oporbenog sastanka da se Hrvatska u ovom trenutku suočava s dvije krize – jedna je uobičajena nesposobnost i lopovluk koje gledamo u HEP-u, a druga udar na institucije, i to na VSOA-u, što je i udar na demokraciju i slobodu.

Plenković se ponaša kao faraon; svu vlast želi za sebe

„Pokušavaju staviti stranačku šapu na vojnu tajnu službu, što smo u Hrvatskoj imali ’90-ih, kada su se masovno prisluškivali građani i novinari, što je dovelo do potpunog urušavanja društva, od čega smo se godinama oporavljali. Siguran sam da nitko ne želi da VSOA bude pod paskom jedne političke stranke, jednog političara, Andreja Plenkovića koji se ponaša kao faraon koji svu vlast u državi želi za sebe”, upozorio je.

Tome se moramo usprotiviti, predsjednik Republike to je napravio jučer, a oporba će u Saboru napraviti sljedeći tjedan ili će tražiti izvanrednu sjednicu. HDZ je krao na sve strane i u svim institucijama, a sada želi do kraja upravljati Hrvatskom, poručio je.

U vezi usuglašavanja oko čelne osobe VSOA-e, Grbin je kazao da usuglašavanje ne može ići preko Banožića, Medveda i Lozančića, nego se premijer treba “prestati ponašati kao da je u vrtiću” i dogovoriti se s predsjednikom Republike.

Plenković je odlučio da se neće usuglašavati s Predsjednikom i blokirao je sustav, upozorio je Grbin.

Ured predsjednika objavio odluku kojom je Banožić ‘prisvojio’ VSOA-u

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića objavio je danas odluku kojom je ministar obrane Mario Banožić “suprotno Ustavu” planirao imenovati privremenog čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) kako bi potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića.

Ured u priopćenju podsjeća kako je Milanović jučer upozorio da Vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, VSOA-u staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika Agencije.

Pripremljena odluka ministra službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu, te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e, naveli su.

Prema predloženoj odluci, Banožić je trebao imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio, i u odluku upisao ime, vojnog časnika kojega je planirao imenovati “za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije”.

Odluka ministra trebala je stupiti na snagu 12. srpnja, a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

“Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane”, objasnili su iz Ureda.

Na taj način, dodali su, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost.

Zbog svega toga, naveli su, predsjednik Milanović jučer je javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa.

U odluci koju je Ured predsjednika dostavio medijima, zacrnjeno je ime osobe koju je Banožić planirao imenovati, no vidi se da je ministar ovlast planirao dati pomoćniku ravnatelja VSOA-e.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s hrt.hr