I u Bruxellesu ŽESTOKO i NA HRVATSKOM: Ovo nije Europa jednakosti, Nijemcima sve, a Hrvatskoj ništa! I u Bruxellesu ŽESTOKO i NA HRVATSKOM: Ovo nije Europa jednakosti, Nijemcima sve, a Hrvatskoj ništa!
TweetEmailPrint ”Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske... I u Bruxellesu ŽESTOKO i NA HRVATSKOM: Ovo nije Europa jednakosti, Nijemcima sve, a Hrvatskoj ništa!


”Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje”, rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu

Mislav Kolakušić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, održao je danas svoj prvi govor u Bruxellesu. Sudjelovao u raspravi na plenarnoj sjednici prije glasanja za Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Kolakušić je govorio na hrvatskom i bio je vrlo kritičan i uobičajeno emotivan.

“Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka Europske unije je jednakost i vladavina prava. Jednakost i vladavina prava prvenstveno se očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, a Hrvatskoj i Sloveniji – nula”, rekao je Kolakušić.

“Nadalje, poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Tako nešto je nedopustivo”, kazao je Kolakušić.

“Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje”, rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu, prenosi N1.

Podsjetimo, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen danas bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije uspije li dobiti većinsku podršku zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Von der Leyen je jutros predstavila svoj program pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a među najvažnijim ciljevima istaknula je snažniju borbu protiv klimatskih promjena.

“Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost naših vremena”, rekla je Von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050. godine.

Video možete pogledati OVDJE.

FOTO: Screenshot videosnimke iz Europskog parlamenta