ISPRAVLJA SUDSKE NEPRAVDE: Dobronić pozvao novinare da pišu o svim sumnjivim slučajevima! ISPRAVLJA SUDSKE NEPRAVDE: Dobronić pozvao novinare da pišu o svim sumnjivim slučajevima!
TweetEmailPrint Do jučer privilegirani ‘ubojica za volanom’, nakon Dobronićeve intervencije odlazi u zatvor,  predsjednik suda koji je zaposlio kćer svoje bliske suradnice, nakon Dobronićeve... ISPRAVLJA SUDSKE NEPRAVDE: Dobronić pozvao novinare da pišu o svim sumnjivim slučajevima!


Do jučer privilegirani ‘ubojica za volanom’, nakon Dobronićeve intervencije odlazi u zatvor,  predsjednik suda koji je zaposlio kćer svoje bliske suradnice, nakon Dobronićeve intervencije snosi posljedice, a protiv odgovorne za smještanje pedofila u udrugu za djecu pokrenut je stegovni postupak… Takvi, do jučer nezamislivi postupci šefa sudbene vlasti , itekako vraćaju nadu u ozdravljenje trulog pravosuđa. Zbog svega navedenog, Dobronić ima sve veću podršku u javnosti

Ustrajnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića u nastojanju da uvede reda u sudstvo počelo je donositi ploda. Hrvatski mediji u zadnje vrijeme pišu, naime, o sve više ispravljenih pravosudnih nepravdi – upravo na Dobronićevu inicijativu.

Tako do jučer privilegirani ‘ubojica za volanom’ , nakon Dobronićeve intervencije, napokon odlazi u zatvor, protiv odgovorne za smještanje pedofila u dječji dom pokrenut je stegovni postupak, a predsjednik suda koji je – protivno sudačkoj etici – zaposlio kćer svoje bliske suradnice, sutkinje istog suda, sada također snosi posljedice.

No to nije sve. Uvidjevši koliko je mnogo nepravednih i sumnjivo preblagih presuda na hrvatskim sudovima, Dobronić je ovih dana pozvao novinare da pišu o takvim slučajevima, odnosno da njega obavijeste o tome, kako bi on mogao reagirati! Takvi, do jučer nezamislivi postupci šefa sudbene vlasti , itekako vraćaju nadu u ozdravljenje nepravednog i korumpiranog hrvatskog pravosuđa! Zbog svega navedenog, Dobronić ima sve veću podršku u široj hrvatskoj javnosti, o čemu svjedoče brojni pozitivni komentari ispod tekstova o Dobronićevim intervencijama i inicijativama za pravednije sudstvo.

Evo konkretnih primjera:

Portal Telegram piše da je ‘Predsjednik Vrhovnog suda RH nakon njihovog upita zatražio  očitovanje suda u Dubrovniku, nakon čega je 19-godišnjak koji je nedavno divljao automobilom po Pelješkom mostu, a koji je prije nekoliko godina u prometu usmrtio 15-godišnju djevojku i koji još uvijek nije bio na odsluženju zatvorske kazne, eskpresno poslan u zatvor.

”Županijski sud u Dubrovniku jučer je donio rješenje kojim se 19-godišnjak osuđen na tri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula 15-godišnjakinja upućuje na izdržavanje kazne. Učinjeno je to nakon što su mediji upozorili na ovaj slučaj, te nakon što je predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić zatražio očitovanje dubrovačkog suda.

Naime, jučer je otkriveno da mladić do sada nije poslan u zatvor, iako mu je presuda pravomoćna postala još lani. Sa Županijskog suda u Dubrovniku ponudili su za to obrazloženje: nisu ga uputili na izdržavanje kazne jer se njegov spis nalazi na Ustavnom sudu RH kojem je podnio tužbu. No, predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović javno je potvrdio da ustavna tužba ne može odgoditi izvršenje zatvorske kazne.

Telegram je pitao i Dobronića hoće li istražiti što se na sudu u Dubrovniku zapravo događa, a vrlo brzo nakon njegovog upita napisano je rješenje prema kojem se 19-godišnjak mora 11. listopada ove godine javiti u zatvor.

Divljao na Pelješkom mostu

Ovaj slučaj ponovno je aktualiziran nakon što se ispostavilo da je vozač koji je divljao na Pelješkom mostu već ranije osuđivan. Zbog nesreće što ju je skrivio 17. srpnja 2019. vozeći motocikl brzinom od 117 km/h kroz naseljeno mjesto pa je na pješačkom prijelazu naletio na 15-godišnju Magdalenu Šimić i usmrtio je pravomoćno je kažnjen s tri godine zatvora. Županijskom sudu u Dubrovniku u siječnju prošle godine izrekao mu je tri godine i 10 mjeseci maloljetničkog zatvora, no Vrhovni sud RH ublažio mu je kaznu, na tri godine maloljetničkog zatvora. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom četiri godine dulje od izrečene kazne maloljetničkog zatvora.

Dobronić tražio očitovanje

Nakon što je otkriveno da mladić iz razloga koji nije u skladu sa zakonom još ne služi kaznu, predsjednik Vrhovnog suda kazao je za Telegram kako apelira da se mogućim propustima sudova piše ne bi li se greške, ukoliko je to moguće, ispravile.

“Želim da se ovaj slučaj rasvijetli jer je to jedan od predmeta vezanih za kršenje prometnih propisa s najtežim posljedicama. Poznato je da sam već zatražio analizu kaznene politike za izazivanje prometnih nesreća. To nam je nametnulo nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Smiljanić protiv Hrvatske, koja je aktualna i danas”, izjavio je nedavno Dobronić gostujući na N1 televiziji.

‘Hrvatski sudovi ne štiti život!’

Objasnio je i zašto su stroge i brze presude za tragične prometne nesreće važne. “Nedavno se navršilo 10 godina od smrti gospodina Smiljanića. Radi se o tome što se kod nas događa stalno, gotovo svaki vikend nekoliko osoba pogine u prometnim nesrećama koji su izazvali pijani vozači. U ovom slučaju radilo se da optuženik vozi SUV u Horvaćanskoj cesti, potpuno pijan, u noćnim satima, ljeti, nepropisno je skrenuo lijevo, presjekao put motociklistu i prouzročio nesreću sa smrtnom posljedicom. Za to djelo je propisana kazna od tri do 12 ili 15 godina i u samom tom postupku sudac je izrekao kaznu od dvije godine.

Nakon toga se dugo čekalo da osuđenik ode na izdržavanje kazne, a odslužio je svega godinu i nekoliko mjeseci. I onda je sud u Strasbourgu rekao jasno da se ovakvim kaznama koje izriču hrvatski sudovi ne štiti život kao zaštićeno dobro po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Time je jasno i glasno rekao da takva sudska praksa nije u redu. To je šamar našoj sudskoj praksi”, komentirao je Dobronić.

‘Gdje je tim sucima osjećaj za pravdu?’

Dodao je kako je svakom čovjeku koji ima zdrav razum, ako i nije pravnik, jasno da takva praksa nije u redu.

“Ako imate smrtnu posljedicu a suci se prilično često upuštaju u izricanje kazne ispod zakonskog minimuma, onda se postavlja pitanje: ‘Pa dobro gdje je tim sucima zdrav razum i osjećaj za pravdu’. Ja predlažem promjene”, rekao je Dobronić za N1.

Osim ovog slučaja, mediji su ovih dana pisali i o ‘bjelovarskom slučaju‘, gdje je također intervenirao predsjednik Vrhovnog suda.

Naime, Dobronić je prijavio predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru sudačkom vijeću jer je ocijenio neetičnim to što je potvrdio zapošljavanje kćeri sutkinje tog suda na mjesto sudskog savjetnika.

Najviši sud u priopćenju navodi kako je Dobronić podnio pritužbu u povodu pritužbe kandidata za izbor sudskog savjetnika Ivana Gorana Wintera, složivši se s njim da predsjednik bjelovarskog Županijskog suda u postupku javnog natječaja za izbor i prijem u službu nije primijenio najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture.

Ističe da se ovaj postupak i u formalnom smislu odvijao nepravilno, s obzirom na to da je prvi postupak iz formalnih razloga poništen rješenjem nadležne Državne komisije, i to zato što je Povjerenstvo za provedbu natječaja i ocjenu kandidata bilo nepravilno sastavljeno.

Mjesto savjetnice dobila kći sutkinje

Napominje da se u sastavu Povjerenstva nalazila voditeljica sudske uprave koja, kao osoba s višom stručnom spremom, nije imala dovoljne kvalifikacije za ocjenu kandidata za mjesto sudskog savjetnika.

“Bez obzira što to naizgled djeluje samo kao formalni propust, to za sve osobe koje rade u sudovima je vrlo neobičan propust. Naime, zna se da sudski savjetnici su po svom statusu vrlo blizu sucima i doista je neobično da na bilo kojem sudu se u sastav Komisije za izbor sudskog savjetnika izabire osoba koja nije diplomirani pravnik”, tvrde na Vrhovnom sudu. Upozoravaju da je etički propust učinjen i na drugom natječaju, koji je u formalnom smislu uspješno okončan time što je povodom žalbi Državna komisija potvrdila rješenje o odabiru Povjerenstva za izbor.

‘Sudac nije primijenio najviša etička načela’

Dobronić pritom ukazuje da drugi postupak natječaja, premda ocijenjen kao zakonit, sadrži postupanje suprotno Kodeksu sudačke etike kojim se propisuje da sudac u profesionalnom postupanju mora primjenjivati najviša etička načela.

Naglašava da u ovom slučaju objektivnu odgovornost za takvo postupanje bjelovarskog Županijskog suda snosi predsjednik tog suda Goran Milaković koji je potpisao rješenje o odabiru kandidata, prema kojem je na mjesto sudskog savjetnika na Kaznenom odjelu izabrana Tea Valentić koja je ujedno kći sutkinje Dajane Barberić Valentić.

U Vrhovnom sudu napominju da je Dajana Barberić Valentić u vrijeme ponovljenog postupka bila zamjenica predsjednika suda te ujedno glasnogovornica suda i sutkinja na kaznenom odjelu tog suda.

Šira javnost jedva dočekala Dobronićeve akcije

Dobronić zaključuje da je kandidat Winter na vrlo pregledan način obrazložio cjelokupni tijek natječaja te da je sve njegove navode potvrdio i pravobranitelj za osobe s invaliditetom, koji je u travnju dostavio Županijskom sudu mišljenje o provedenom postupku zapošljavanja, kontradiktornim ocjenjujući da poznavanje stranog jezika nije navedeno kao natječajni uvjet.

Pravobranitelj je, dodaje, pravilno ukazao i na kontradiktornost javnog natječaja vezano za opseg poslova sudskog savjetnika.

S Vrhovnog suda poručuju i da je Winter za mjesto sudskog savjetnika ne samo kvalificiran na temelju svih navedenih potvrda i ocjena njegova rada, nego se može reći da ima ispunjene gotovo sve uvjete i za suca, osim moguće pet nedovoljnih godina potrebnog staža u svojstvu sudskog savjetnika. Kao osoba s invaliditetom ima pravo na prednost prilikom zapošljavanja pod jednakim uvjetima.

Dodamo li svemu ovome i činjenicu da je sudac Dobronić, komentirajući slučaj u kojemu je osuđeni pedofil poslan na izvršenje kazne u Udrugu za rad s djecom s posebnim potrebama, izjavio da je zbog takvih i sličnih slučajeva nužno pod hitno uvesti promjene u sudsku praksu te da će to biti učinjeno ‘milom ili silom’, možemo zaključiti da šefa sudbene vlasti nisu pokolebali snažni otpori njegovim inicijativama, kao ni podlo medijsko podmetanje.

Šira javnost ovakvu Dobronićevu ustrajnost i hrabrost itekako pozdravlja.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s tportal.hr

Nastavlja borbu za pravednije sudstvo; ‘naredio’ šefovima sudova analizu Konvencije o ljudskim pravima!