Istra potresena četvrtim samoubojstvom u nizu – SVA MEĐU MLADIM i ISTAKNUTIM IDS-ovcima Istra potresena četvrtim samoubojstvom u nizu – SVA MEĐU MLADIM i ISTAKNUTIM IDS-ovcima
GOTOVO PA NEOBJAŠNJIVO: NAKON VIJESTI O SMRTI LEONARDA POROPATA (37), INTERNET PREPUN KOMENTARA

Istra potresena četvrtim samoubojstvom u nizu – SVA MEĐU MLADIM i ISTAKNUTIM IDS-ovcima

HrvatskaIzdvojeno 11. svibnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Od 1990. sam u politici i u ovih 26 godina nisam čuo da si je neki pročelnik ili šefica kabineta gradonačelnika sama sebi... Istra potresena četvrtim samoubojstvom u nizu – SVA MEĐU MLADIM i ISTAKNUTIM IDS-ovcima


”Od 1990. sam u politici i u ovih 26 godina nisam čuo da si je neki pročelnik ili šefica kabineta gradonačelnika sama sebi oduzela život osim u Istri. 2010. učinio je to čovjek koji je osmislio model kako da Jakovčić sa 10 milijuna kuna javnog novca, ali godišnje, zagospodari medijima u Istri. 2012. šefica kabineta Borisa Miletića također je nađena mrtva, a 2016. sebi su oduzeli život 36 godina star pročelnik zadužen za prostorno planiranje…” ”Miletićeva šefica kabineta, pa pročelnik županije zadužen za lokalnu samoupravu, pa pročelnik zadužen za koncesije, pa glasnogovornik Grada… Iskrena sućut, ali sve ovo je gotovo, pa neobjašnjivo”, samo su neki od bezbroj sličnih komentara na mrežama

Samo nezavisni istarski portal iPress objavio je sinoć tužnu vijest o smrti mladog glasnogovornika Grada Pule, Leonarda Poropata (37), a danas malo širu priču o nizu tragičnih smrti čak četiri mlada dužnosnika u Istri (članovi IDS-a ili bliski IDS-u), koji su na sličan način umrli u zadnjih deset godina (svi izvršili samoubojstvo)!

”Prema neslužbenim informacijama savjetnik za informiranje i protokol u Gradu Puli Leonard Poropat danas je nađen mrtav. Poropat je ranije radio i kao novinar i urednik na pulskoj TV Novi. Prema neslužbenim informacijama, glasnogovornik pulskog gradonačelnika Borisa Miletića počinio je samoubojstvo na što neizravno upućuje i izjava policije. Navodno se objesio. Iz Grada Pule još nema informacija ni reakcija”, objavio je iPress u nedjelju 10. svibnja 2020. kasno navečer.

Ispod objave, svoj komentar ostavio je Damir Kajin, aktivist te nekadašnji najpoznatiji istarski saborski zastupnik i bivši IDS-ovac:

”Moja najiskrenija sućut. Još jedan mladi život… Zašto se to događa samo u Istri i to među ljudima u i oko IDS-a? Da li je to baš slučajno? Miletićeva šefica kabineta, pa pročelnik županije zadužen za lokalnu samoupravu, pa pročelnik zadužen za koncesije, pa glasnogovornik Grada… Nakon tri sata od prve objave, ovo je i dalje jedina vijest o tragičnoj smrti. Još jednom iskrena sućut, ali sve ovo je gotovo, pa neobjašnjivo”, napisao je Kajin te tako podsjetio na jezivi niz tragičnih smrti mladih IDS-ovaca, o čijim sudbinama se u Istri zadnjih godina dosta pričalo u kuloarima, ali i o čemu se u istarskim medijima nije moglo pročitati ili čuti ništa više od šturih službenih izvješća.

Nakon Kajinovog komentara, na društvenim mrežama krenula je rasprava. Neki su bivšeg saborskog zastupnika osuđivali zbog komentara, dok su drugi  primijetili da je ‘nešto doista trulo u županiji Istarskoj..’

Sam Kajin odgovorio je kritičarima u novom komentaru:

”Naravno da mi je žao i sve bi dao da se ovo nije dogodilo, a ako netko suosjeća sa ovih prostora, osim obitelji i prijatelja, sam upravo ja. I baš zbog toga neću šutjeti kao šta nisam šutio za M. Duras, V. Fijalu i dr. tako neću ni za njega, jer ovo se ne smije događati. Ovo je neoprostivo da nam mladi na takav način odlaze”, istaknuo je bivši IDS-ovac.

Naknadno je iPress podsjetio na sva četiri tragična slučaja u tekstu: ‘Tragedija u Puli: Istra potresena četvrtim samoubojstvom među mlađim članovima IDS-a

Zbog sve prisutnije cenzure u Hrvatskoj, ali i zbog činjenice da je u javnom interesu govoriti o ‘epidemiji samoubojstava’ mladih istaknutih IDS-ovaca, kako bi se, eventualno, otkrila moguća poveznica i pozadina svih tih tragedija te kako bi se spriječili novi slični slučajevi, tekst ipress-a ovdje prenosimo:

”Tragična vijest uzdrmala je u nedjelju navečer Istru. Nakon što je iPress oko 21.30 objavio vijest o iznenadnoj smrti mladog pulskog glasnogovornika Leonarda Poropata (37) eksplodirale su i društvene mreže.

Još jedan mladi život izgubljen u vrtlogu vremena neminovno je podsjetio sve i na tragične smrti drugih mladih članova IDS-a. Tijekom posljednjih desetak godina pod izuzetno nesretnim okolnostima preminulo je četvero mladih ljudi, a prema istragama koje su se vodile i informacijama poznatim javnosti svi su izvršili samoubojstvo.

Smrti su jako odjeknule u istarskoj javnosti i pored toga što mediji izuzetno suzdržano izvještavaju o samoubojstvima zbog digniteta žrtava i sućuti obiteljima, a izostale su itekako potrebne analize stručnjaka, sociologa, psihologa, psihijatara…

Mladi, koliko je poznato zdravi i naizgled uspješni ljudi na pragu ozbiljnih karijera ‘nestali’ su pred očima svojih obitelji i javnosti?!

Iz Grada Pule i IDS-a do ponedjeljka poslijepodne nije bilo službene objave jedino je Krešimir Macan na viber zajednici ‘Grad Pula COVID-19’, koju je vodio zajedno s Leonardom Poropatom, zahvalio na porukama sućuti napisavši da su i oni svi šokirani.

Gradonačelnik Boris Miletić je na facebooku objavio In memoriam: Leonard Poropat (1983. – 2020.)

Jučer nas je iznenada napustio naš dragi Leo, izniman kolega i prijatelj.
Leonard Poropat je punih devet godina radio u Gradskoj upravi Grada Pule, gdje je posljednjih mjeseci obnašao funkciju voditelja Odsjeka za informiranje. Pamtit ćemo ga kao profesionalnog, odgovornog i nadasve susretljivog čovjeka velikog srca koji je svojim radom i osobnošću ostavio značajan trag u radu gradske uprave, ali i u životima Puležena.
Upravo su ga oni imali prilike dodatno upoznati ovih dana kroz izravnu komunikaciju u virtualnoj zajednici Puležana koju je Leo osobno vodio i u kojoj je uvijek spremno i strpljivo pomagao te susretljivo odgovarao na sva njihova pitanja i molbe.
U svoje osobno ime te ispred svih kolega i prijatelja iz Grada Pule, obitelji i svim tugujućim prijateljima izražavam iskrenu sućut.
Dragi naš prijatelju, iza tebe ostaje golema tuga i praznina. Putuj mirno dragi Leo”, napisao je Miletić.

Društvene mreže eksplodirale

– Od 1990. sam u politici i u ovih 26 godina nisam čuo da si je neki pročelnik ili šefica kabineta gradonačelnika sama sebi oduzela život osim u Istri. 2010. učinio je to čovjek koji je osmislio model kako da Jakovčić sa 10 milijuna kuna javnog novca, ali godišnje, zagospodari medijima u Istri. 2012. šefica kabineta Borisa Miletića također je nađena mrtva, a 2016. sebi su oduzeli život 36 godina star pročelnik zadužen za prostorno planiranje…

– Miletićeva šefica kabineta, pa pročelnik županije zadužen za lokalnu samoupravu, pa pročelnik zadužen za koncesije, pa glasnogovornik Grada… iskrena sućut, ali sve ovo je gotovo, pa neobjašnjivo, samo su neki od bezbroj sličnih komentara na mrežama.

Tragičan niz započeo Đani Bažon (11. veljače 2010.)

U veljači 2010. na Gradskom groblju u Labinu pokopan je Đani Bažon (39), labinski poduzetnik, potpredsjednik Uprave Glasa Istre i član Nadzornog odbora Nezavisne istarske televizije, kojeg je supruga našla obješenog u garaži obiteljske kuće u Vinežu.

Policija nije objavila dodatne informacije o okolnostima ovog tragičnog događaja, a iz PU istarske pristigla je tek potvrda da je nedvojbeno utvrđeno kako je riječ o samoubojstvu pa tako nagađanja o mogućem ubojstvu koja su se brzo proširila Istrom, nemaju temelja.

Vijest o smrti Đanija Bažona (39) šokirala je jučer javnost, obzirom da je riječ o poznatom poduzetniku, svojedobno i jednom od čelnika labinskog IDS-a te dogradonačelniku Labina. Vijest su među prvima čuli Ivan Jakovčić i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović koji su, čini se, očekivali Bažona na ručku organiziranom u sklopu dolaska Josipovića u Istru.

Bažon je široj javnosti vjerojatno bio najpoznatiji po maratonskom sudskom procesu koji se od 2000. godine vodio protiv Ivana Heraka kao prvooptuženog i Bažona kao sudionika u malverzacijama novcem Ministarstva turizma, a koji je na kraju rezultirao oslobađajućom presudom Vrhovnog suda 2008. godine za obojicu.

Bažon je u središte interesa javnosti ponovo dospio u listopadu 2006. godine, objavom informacije da je predsjednik Uprave Glasa Istre Željko Žmak dao jamstva za zajam od 30 milijuna kuna kod Hypo Alpe-Adria banke tvrtkama u Bažonovom vlasništvu, MB Alona i Amfora, a bez znanja ostalih udjelničara i Nadzornog odbora. Objava ove informacije dovela je do suspenzije sedmero urednika i novinara Glasa Istre te kasnije i otkaza dijelu njih, te do promjena u uredničkim i upravnim strukturama dnevnika.

Željko Žmak i Đani Bažon bili su, uz ostalo, i partneri u zajedničkim projektima realiziranim putem tvrtke Parting Istra, a riječ je o izgradnji stambeno-poslovne zagrade u Marulićevoj ulici u Puli i preuzimanju kontrole nad Nezavisnom istarskom televizijom, a planirana je i izgradnja tzv. Medijskog centra na prostoru bivše pulske Mehanike.

Partnerski odnosi formalizirani su godinu dana nakon smjena i otkaza u Glasu Istre, u listopadu 2007. godine, kad je Bažon postao članom Uprave novinsko-izdavačkog poduzeća Glas Istre d.o.o. .

U oproštajnom pismu obitelji, kojeg kuloari spominju, navodno se ne navode motivi koji su ga nagnali da si oduzme život. Bliski prijatelji i suradnici također tvrde da ne znaju zbog čega se Đani Bažon objesio. (iPress)

Neobične okolnosti smrti savjetnice Borisa Miletića

OKONČANA ISTRAGA: Martina Duras Pauletić (32) članica IDS-a i savjetnica pulskog gradonačelnika Borisa Miletića počinila suicid plinom, a ne narkoticima (10. lipnja 2012.)

Sveobuhvatnim kriminalističkim istraživanjem otklonjene su sumnje da bi se u slučaju smrti Martine Duras Pauletić radilo o ubojstvu ili bilo kojem drugom kaznenom djelu. Sve provedene radnje potvrđuju da je pokojna Martina Duras Pauletić počinila samoubojstvo, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u PU istarskoj Valter Opašić, voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Intrigantni slučaj smrti mlade žene, članice IDS-a i savjetnice pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, punio je proteklih dana novinske stupce, no iako je njezina iznenadna smrt potaknula u medijima nagađanja o mogućoj konzumaciji narkotika, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u PU istarskoj istaknuto je da u krvi nije bilo tragova alkohola, droge ili psihotropnih tvari.

Naime, kako je utvrđeno istragom, Martina je sama u stanu otvorila plin na štednjaku, koji je udisala sve dok nije udahnula toksičnu količinu gradskog plina koji sadrži 15 posto ugljičnog monoksida, što je dovelo do trovanja.

Podsjetimo, beživotno tijelo Martine Duras Pauletić pronađeno je 10. lipnja oko podneva u iznajmljenom pulskom stanu na adresi Sisplac 19, no smrt je prema nalazu patologa nastupila dan ranije, u večernjim satima. Budući da se u zgradi uvodio gradski plin, mediji su isprva nagađali da bi možda uzrok smrti moglo biti curenje gradskog plina, no policija je to isključila.

Kako je objašnjeno na konferenciji za novinare, mrtvo tijelo pregledali su mrtvozornica i patolog Opće bolnice Pula te su tom prilikom pronađeni tragovi karakteristični za trovanje ugljičnim monoksidom. Da je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom (iz gradskog plina) potvrđeno je i obdukcijom, no javnost je dodatno zaintrigiralo kako je došlo do tog trovanja, budući da su zbog mirisa plina koji se osjećao prije početka, kao i za vrijeme očevida pozvani i vještaci Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba, koji su pak isključili mogućnost tehničkog kvara i istjecanje plina na plinskim trošilima kao uzrok smrti.

‘Obavljen i pregled dimnjaka te ventilacijskih otvora, a u stanu su obavljena potrebna mjerenja poradi utvrđivanja koncentracije ugljičnog monoksida. Osim toga, izvršen je uvid i u volumni sastav gradskog plina, iz kojeg je očitan podatak da se u sastavu plina nalazi i 15 posto ugljičnog monoksida’, kazao je Valter Opašić, opisujući tijek istrage.

Među mnogobrojnim radnjama koje je policija poduzimala vezano za rasvjetljavanje slučaja smrti Martine Duras Pauletić, za kojeg interes javnosti nije jenjavao,
bila je zatražena i toksikološka analiza, čiji su nalazi danas objelodanjeni. Naime, kako je rečeno, vještačenjem uzorka krvi pokojnice utvrđena je koncentracija karboksihemoglobina od 68 posto, što je više od koncentracije koja je smrtonosna za većinu ljudi srednje dobi i srednje razvijenosti.

‘Drugim toksikološkim vještačenjima u uzorku krvi pokojne nije utvrđena prisutnost alkohola, droge, psihotropnih tvari i njihovih metabolita’, kazao je Opašić, dodajući da su uz sve spomenute aktivnosti, policijski službenici poduzimali i druge izvidne i dokazne radnje, pa tako u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti događaja, i razgovore sa svim osobama koje su mogle pružiti korisna saznanja, iz čega su vjerojatno i proizašle medijske spekulacije o poticanju na samoubojstvo i eventualno politički motiviranom samoubojstvu, što je ovom prilikom demantirao načelnik krim-policije Dragutin Cestar, ustvrdivši da za to nisu nađene nikakve indicije. (iPress)

Novi šok nakon samoubojstva mladog člana predsjedništva IDS-a

Marin Grgeta (36) Član predsjedništva IDS-a počinio samoubojstvo u Funtani (10.08.2016).

Član predsjedništva IDS-a Marin Grgeta (36) u srijedu navečer pronađen je mrtav u Funtani.

Prema prvim, neslužbenim informacijama utvrđeno je kako je počinio samoubojstvo. Više službenih okolnosti, za sada, nije poznato.

U Funtani su mještani u šoku. Kažu nam kako je postalo čudno da se posljednjih dana nije viđao u mjestu, iako su mu ispred kuće bili parkirani automobil i motor, pa su prijatelji pošli provjeriti što se događa. Prema njihovim informacijama pronašli su ga mrtvog u kući.

Navodno je pronađeno i oproštajno pismo.

Grgeta je bio član predsjedništva IDS-a i županijski pročelnik Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu samoupravu, prostorno uređenje i gradnju.

Glasnogovornik Miletića – četvrti u tragičnom nizu

Glasnogovornik Grada Pule Leonard Poropat pronađen mrtav, sumnja na samoubojstvo (10. svibanj 2020.)

Prema neslužbenim informacijama savjetnik za informiranje i protokol u Gradu Puli Leonard Poropat je nađen mrtav.

– Na naš upit glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović potvrdila je kako je pulska policija tijekom popodneva zaprimila dojavu o smrti muškarca. – S obzirom da se ne sumnja u izvršenje kaznenog djela radi zaštite digniteta preminuloga i njegove obitelji nismo u mogućnosti dati više informacija o ovom događaju, istaknula je glasnogovornica Vitasović.

Poropat je ranije radio i kao novinar i urednik na pulskoj TV Novi. Prema neslužbenim informacijama, glasnogovornik pulskog gradonačelnika Borisa Miletića počinio je samoubojstvo na što neizravno upućuje i izjava policije. Navodno se objesio.

Iz Grada Pule još nema informacija ni reakcija”, podsjetio je nezavisni pulski portal iPress na vlastita izvješća o četiri nikada do kraja razjašnjenje smrti mladih IDS-ovaca.

FOTO: Preslika tekstova iPress-a