Iz Švedske se vratili na Rab i otvorili OPG s magarcima: ljeti žive od turizma, zimi od magarećeg mlijeka Iz Švedske se vratili na Rab i otvorili OPG s magarcima: ljeti žive od turizma, zimi od magarećeg mlijeka
TweetEmailPrint ”Nismo imali plan. Ispočetka smo mislili ostati na jednom ili tri magarca samo za naš gušt, no stalno nas je pratio osjećaj da... Iz Švedske se vratili na Rab i otvorili OPG s magarcima: ljeti žive od turizma, zimi od magarećeg mlijeka


”Nismo imali plan. Ispočetka smo mislili ostati na jednom ili tri magarca samo za naš gušt, no stalno nas je pratio osjećaj da trebamo zaokružiti priču pa smo napravili taj korak više. Uvijek se u životu nešto čeka i nismo htjeli biti jedni od tih koji će žaliti za propuštenom prilikom”, ističe Dora. Danas imaju maleni zoološki vrt koji je ljeti otvoren za turiste, dok zimi rade po najavi, a tijekom godine prodaju magareće mlijeko. No, cijeli projekt se ne bi pokrenuo da nije bilo malenog Roka.  Dora je znala da želi dijete odgojiti na Rabu te mu priuštiti djetinjstvo kakvo je i ona imala

Dora Šimičić (27) i Kristian Pereza (30) su se 2017. godine iz Hrvatske odselili u Švedsku. Rođeni Rabljani htjeli su vidjeti kako izgleda život izvan Hrvatske, stoga su kupili kartu i odlučili stvoriti novi život u Stockholmu.

Prva godina im je bila odlična. Pronašli su poslove, postali dio zajednice i mogli su se zamisliti kao asimilirani Švedi. No, već druge godine je nostalgija pustila korijene i misli o povratku su sve češće upadale u njihovu svakodnevicu. U tom maštanju se potkrao i jedan neostvareni san o farmi magaraca i životu od zemlje. Treću godinu, kada se obitelji pridružio maleni Roko, sve dileme su nestale i kupili su jednosmjernu kartu za Hrvatsku”, prenosi Jutarnji list nesvakidašnju priču o mladim povratnicima iz inozemstva.

Na 22 hrvatska otoka porastao broj stanovnika!

Vratili su se na Rab i godinu dana poslije su otvorili jedno potpuno novo poglavlje svog života – nabavili su Brunu, magarca koji će postati prvi član njihovog malog i osebujnog zoološkog vrta.

Dora i Kristian su jedni od mnogih ljudi koji su se u posljednjim godinama vratili živjeti na otok. Naime, prema zadnjem popisu stanovništva, na čak 22 otoka je došlo do rasta broja stanovnika u odnosu na 2011. godinu! Spomenuti podatak je nadasve iznenađujuć kada se u obzir uzme da je država u tom razdoblju izgubila 413.056 stanovnika.

Naravno, ova priča ima i drugu stranu – na 28 otoka je došlo do pada broja stanovnika. Prema tome, na 53 naseljena hrvatska otoka te 2021. živjelo je 127.838 otočana, što je za oko pet tisuća ili 3,70 posto manje u odnosu na 2011. godinu.

No, Dora i Kristian iz Banjola na Rabu ostarili su svoju zamisao pa sada u obližnjem mjestu Barbat vode OPG Kanat. Radi se zapravo o farmi magaraca koja je započela s debitantnom Brunom, primorsko-dinarskim sivcem. Samo tjedan dana nakon njegova dolaska u Barbat, stigle su tri kelje, odnosno magarice za mužnju. Prije nego su se snašli, već su imali krdo od devet članova kojemu su se prije par tjedana pridružile i četiri minijaturne koze.

Htjela je dijete odgojiti na Rabu

– Nismo imali plan. Ispočetka smo mislili možda ostati na jednom ili tri magarca samo za naš gušt, no stalno nas je pratio osjećaj da trebamo zaokružiti priču pa smo napravili taj korak više. Uvijek se u životu nešto čeka i nismo htjeli biti jedni od tih koji će žaliti za propuštenom prilikom – ističe Dora.

Danas imaju maleni zoološki vrt koji je ljeti stalno otvoren za turiste, dok zimi rade po najavi, a tijekom godine prodaju magareće mlijeko. No, cijeli ovaj projekt se ne bi pokrenuo da nije bilo malenog Roka. Naime, Dora je znala da želi dijete odgojiti na Rabu te mu priuštiti djetinjstvo kakvo je i ona imala.

Svjesna je bila da život u Švedskoj dolazi s brojnim prednostima za odgoj djece, no, opet, jednako je tako znala da ništa ne može zamijeniti osjećaj odrastanja na otoku.

– Nekako si bezbrižan, nema toliko prometa. Možeš pustiti dijete samo da ode s prijateljima na igralište ili u park bez ikakvog straha da će mu se nešto dogoditi. U gradu moraš stalno paziti gdje je, ne smiješ ga ispustiti iz vida jer u svakom trenutku može izletjeti na cestu – govori Dora, a njena obitelj je početkom godine postala veća za još jednog člana – sina Rafaela, piše Jutarnji list.

Na Rabu su, inače, 1911. godine živjela 582 magarca, a danas ih je možda 30-ak, no mladi par koji se iz Stockholma s tromjesečnom bebom vratio na otok, spreman je putem svog OPG-a Kanat vratiti toj životinji važno mjesto u promociji zdravog života.

Dora je za portal Rab danas kazala kako im je primarna ideja bila raditi nešto što oboje vole, što je, nakon malo premišljanja, zapravo bilo vrlo jednostavno. Željeli su biti u doticaju s prirodom, okruženi čistim zrakom i tišinom, a još kada su toj ideju pridodali društvo životinja oko sebe, cilj je bio jasan.

”Ljubav prema magarcima rodila se još u djetinjstvu, ali uvijek je bilo “jednog dana”. Sada smo osjetili da je došlo pravo vrijeme za živjeti tu ljubav”, zaključila je Dora.

FOTO: Dora Šimičić i Kristian Pereza (privatni album); preslika s rabdanas.com