Kako je izgledala ŠTAFETA SMRTI u proboju iz Bogdanovaca, opisuju JEDINI PREŽIVJELI u filmu NADE PRKAČIN Kako je izgledala ŠTAFETA SMRTI u proboju iz Bogdanovaca, opisuju JEDINI PREŽIVJELI u filmu NADE PRKAČIN
TweetEmailPrint Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju, na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih sedam, dok... Kako je izgledala ŠTAFETA SMRTI u proboju iz Bogdanovaca, opisuju JEDINI PREŽIVJELI u filmu NADE PRKAČIN


Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju, na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti devet, deset pa čak i 12 dana. Nakon rata, od posljedica ranjavanja, umrla su još dvojica, dok su danas živi samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević, koji su i glavni pripovjedači u filmu

Svečana premijera  dokumentarnog filma “Štafeta smrti” (HOS-ova štafeta smrti), autorice Nade Prkačin, održat će se 5. svibnja 2018. u subotu u 11.00 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u velikoj dvorani)! Ulaz je slobodan, ali uz besplatnu ulaznicu koju svi zainteresirani mogu podignuti na blagajni Koncertne dvorane.

U filmu redateljice Prkačin riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovaca kod Vukovara 10. studenoga 1991. godine i višestrukom stradavanju branitelja na minskom polju ispod Marinaca, te njihovoj teškoj borbi za život kroz slijedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela.

Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju, na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih čak sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti devet, deset pa čak i 12 dana.

Nakon rata, od posljedica ranjavanja, od njih četvero preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači u filmu.

”Nakon svečane premijere u Zagrebu, namjera nam je tijekom godine film prikazati u mnogim gradovima Republike Hrvatske kao i izvan granica naše Domovine, svugdje gdje će biti interesa za film i gdje će biti osigurani uvjeti za njegovo prikazivanje. Želja nam je na svečanoj premijeri u Zagrebu okupiti što je moguće više sudionika bitke za Vukovar odnosno Bogdanovce”, ističe Damir Radnić, nekadašnji zapovjednik obrane Bogdanovaca, branitelj Sajmišta te pripadnike legendarne postrojbe HOS-a koja je branila Vukovar te jedan od inicijatora snimanja filma.

Smisao filma je, kako stoji u najavi na stranici Koncertne dvorane Lisinski, podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili.


FOTO: Arhiv Damira Radnića:

Donja fotografija snimljena je na pogrebu majke Ane – u ‘štafeti smrti’ poginuloga Žarka Manjkasa Crvenkape: lijevo stoji Ivica Jurčan desno Đuro Kovačević, sjede Damir Radnić, Branko Borković i Viktorin Jurić