‘Izvanrednu situaciju u RH potvrđuju i poskupljenja hrane od 100 posto, Vlada zato mora doći u Sabor’ ‘Izvanrednu situaciju u RH potvrđuju i poskupljenja hrane od 100 posto, Vlada zato mora doći u Sabor’
TweetEmailPrint ”Afera plin broj 1, skrivana je i od medija, i od pravosuđa, s posljedicom da imamo već aferu plin broj 2. Stoga stanje... ‘Izvanrednu situaciju u RH potvrđuju i poskupljenja hrane od 100 posto, Vlada zato mora doći u Sabor’


”Afera plin broj 1, skrivana je i od medija, i od pravosuđa, s posljedicom da imamo već aferu plin broj 2. Stoga stanje u pravosuđu i bez štrajka jest izvanredno, a isključivu odgovornost ima vladajuća većina. Ukoliko predsjednik vlade i ministri ne budu nazočili izvanrednoj sjednici Sabora, bit će to otvoreno vrijeđanje hrvatskih građana”, poručila je predsjedniku Sabora zastupnica Karolina Vidović Krišto

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto danas je (četvrtak 20. srpnja), povodom sutrašnje izvanredne sjednice Sabora, poslala otvoreno pismo predsjedniku Sabora i hrvatskim medijima.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

”Poštovani gospodine Jandrokoviću,
primila sam poziv za sutrašnju izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora. S obzirom na to da niste obavijestili ni zastupnike, ni hrvatsku javnost hoće li sjednici nazočiti predsjednik vlade i ministri, dužna sam Vas upozoriti na sljedeće:
1. Hrvatski sabor, kao i hrvatska vlada, postoje zbog hrvatskih građana, a ne obrnuto. Nazočnost vlade na sjednicama Hrvatskog sabora je obvezatna, i ne trpi nikakve isprike. Sabor reprezentira hrvatske građane, a po hrvatskom Ustavu i temeljnim načelima demokracije, vlada odgovara građanima putem Hrvatskog sabora.
Djelovanje hrvatskog pravosuđa nije ni u okvirima hrvatskih zakona, ni europskih normi, a nezadovoljstvo građana hrvatskim pravosuđem je neupitno. Detaljno izvješće o stanju u hrvatskom pravosuđu, Saboru su dužni podnijeti ministar pravosuđa i predsjednik Vrhovnog suda.

Bezočne pljačke unutar energetike

O nizu bezočnih pljački koje su se dogodile unutar energetike u Republici Hrvatskoj, od afere HEP do afere INA, dužan je izvješće podnijeti ministar gospodarstva te ravnatelj HERE.
Predsjednik države jest predlagatelj ovih točaka, ali izvješće i očitovanje na predlagatelja dužni su podnijeti predsjednik hrvatske vlade te resorni ministri.
2. Izvanrednu situaciju u Hrvatskoj potvrđuju sljedeće činjenice.
a) cijena 5 kg pšeničnog brašna 2019. godine koštala je 15,99 kn, a danas je 3,74 EUR (28,05 kn)
b) kilogram šećera 2019. bio je 4,99 kn, a danas 1,29 EUR (9,72 kn)
c) cijena crvenog luka 2019. bila je 5,99 kn, a danas je 1,39 EUR (10,47 kn)
d) cijena mlijeka 2019. bila je 3,99 kn, a danas je 0,86 EUR ili (6,48 kn)
e) pakiranje od 10 jaja 2019. bilo je 12 kn, a danas je 3,45 EUR (25,99 kn)
Dakle, život hrvatskih građana je svaki dan izvanredan, jer su cijene porasle do 100%, a plaće su simbolično rasle.
Uzročnici nesnošljivo visokih cijena, te sramotno niskih plaća, jesu korupcija i bezakonje. Hrvatski sabor nosi odgovornost pred hrvatskim građanima za vladavinu prava i funkcionalnost državne uprave.
3. Dopuštanje nekontroliranog djelovanja hrvatske vlade koja djeluje bez nadzora Hrvatskog sabora, jest protuustavno stanje koje za posljedicu upravo ima koruptivno djelovanje vlade, i stvaranje nepravednih društvenih odnosa koji izravno utječu na standard hrvatskih građana.

Zbog nepravde iselilo pola milijuna građana

Afera INA, tj. afera plin broj 1, skrivana je i od medija, i od pravosuđa, s posljedicom da imamo već aferu plin broj 2. Stoga stanje u hrvatskom pravosuđu i bez štrajka jest izvanredno, a isključivu odgovornost za stanje u pravosuđu ima vladajuća većina.
Ukoliko predsjednik vlade i ministri ne budu nazočili izvanrednoj sjednici Sabora, bit će to otvoreno vrijeđanje hrvatskih građana, te kršenje Ugovora o Europskoj uniji i kršenje hrvatskog Ustava, te će Vaša obveza biti prekinuti sjednicu dok predstavnici vlade ne dođu u Hrvatski sabor.
Gospodine Jandrokoviću,
Poštivanje Ustava i zakona te hrvatskih državnih institucija jest i poštivanje hrvatskih građana, a građanima su i svi politički dužnosnici odgovorni. Podsjećam Vas na osobnu odgovornost za stanje u Hrvatskoj i činjenicu da je zbog nepoštivanja pravnog poretka i neviđenih zlouporaba iz Hrvatske iselilo pola milijuna građana.
Slijedom navedenog zahtjevam od Vas, kao prvog među jednakima, da zaštitite interese hrvatskih građana te da Hrvatski sabor konačno počne djelovati u interesu hrvatskih građana, čija je svakodnevna egzistencija ugrožena bezočnom korupcijom koja vlada u Hrvatskoj”, stoji u otvorenom pismu saborske zastupnice Vidović Krišto predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.
FOTO: Preslike s FB stranice Karoline Vidović Krišto