”Kako je moguće da u glavnom gradu nema pedijatra?! Da nikog nije briga za našu djecu?” ”Kako je moguće da u glavnom gradu nema pedijatra?! Da nikog nije briga za našu djecu?”
TweetEmailPrint ”Naišla sam na vaš članak iz studenog 2023., gdje je navedeno kako Prečko već dva mjeseca nema pedijatra. Evo, ni danas mi i... ”Kako je moguće da u glavnom gradu nema pedijatra?! Da nikog nije briga za našu djecu?”


”Naišla sam na vaš članak iz studenog 2023., gdje je navedeno kako Prečko već dva mjeseca nema pedijatra. Evo, ni danas mi i dalje nemamo pedijatra! Imam sina od dvije i kćer od četiri godine, koji idu u vrtić te su, kao i sva djeca, često bolesni. Obišli smo popriličan broj domova zdravlja i pedijatara i nagledali se svega. Ali nigdje se nitko ne raspita o djetetu, njegovoj povijesti bolesti, nego samo da ga se riješi zato jer – eto mora taj tjedan, a sljedeći će već biti tuđa briga”, pisala nam je čitateljica, te upitala znamo li kome da se obrati

Gotovo sve političke stranke u Hrvatskoj ovih se dana trude uvjeriti javnost da im je demografska obnova opustošene zemlje prioritet, da su im interesi djece najvažniji. No, stvarnost ih demantira: prava djece u Hrvatskoj gurnuta su na margine, duboko pod tepih.

Evo primjera: još u studenom, pa ponovno u prosincu 2023. upozorili smo da je veliki zagrebački kvart Prečko od rujna prošle godine ostao bez ijednog pedijatra; danas, gotovo osam mjeseci kasnije, jedan od najvećih kvartova glavnog grada Republike Hrvatske i dalje nema niti jednog liječnika za najmlađe!

Svaki put s djetetom kod drugog liječnika

Na tisuće očajnih roditelja i djece zbog toga su osuđeni obilaziti okolne kvartove u potrazi za liječnikom koji će pomoći njihovom bolesnom djetetu.

Mali pacijenti iz Prečkog nisu, naime, dobili zamjenskog pedijatra, već moraju naizmjence odlaziti u Gajnice, Vrabečak, na Jarun…, te u druge ambulante na zapadu Zagreba, odnosno – svaki puta kod drugog liječnika, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i negodovanje očajnih roditelja.

I nije Prečko izuzetak. I u mnogim drugim kvartovima nedostaje pedijatara, zbog čega postojeći imaju previše pacijenata i premalo vremena za svako pojedino dijete. O manjim gradovima i mjestima da i ne govorimo.

Nema pedijatara, a Nogala otjerali u mirovinu?!

Baš zato je mnoge zaprepastila vijest da uglednom pedijatru i bivšem ravnatelju zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bori Nogalu, nisu dozvolili da i s navršenih 65 godina nastavi raditi kao pedijatar?!

Zanimljivo je da o ovom problemu main stream mediji gotovo uopće ne pišu i ne govore. Kao da su i djeca u Hrvatskoj postala marginalna skupina, kao da zdravlje djece nikome nije bitno – iako se svi kune u interese djece i busaju u prsa dok govore o nužnosti demografske obnove (pogotovo pred izbore).

Majka dvoje djece: ‘Svega smo se nagledali’

Zato se, prema svemu sudeći, očajni roditelji obraćaju medijima koji o ovom problemu progovaraju.

”Naišla sam na Vaš članak od  27. studenog 2023., gdje je navedeno kako Prečko već dva mjeseca nema pedijatra. Evo, ni danas mi i dalje nemamo pedijatra. To je već više od pola godine da je svaki tjedan dežuran neki drugi pedijatar u nekom drugom domu zdravlja koji spada pod Dom zdravlja Zagreb – zapad.

Imam dvoje djece, sina od dvije godine i kćer od četiri godine, koji idu u vrtić i kao i sva djeca malo malo pa su bolesni tako da smo obišli do sad već popriličan broj domova zdravlja i različitih pedijatara i njihovih sestri i nagledali se svega i svakakvih načina rada.

Dijete na djetetu u čekaonici

Netko radi tako da se naručuje, netko ima termine za bolesnu i zdravu djecu, negdje su gužve i dijete na djetetu u čekaonici i roditelj na roditelju, negdje nema nikoga u čekaonici, negdje zoveš 30 puta dok se ne jave na telefon (a naručuju telefonski), negdje se javljaju i na telefon i služe se mailovima, negdje nema parkinga, negdje ima, negdje pregled traje 2 minute, negdje 15.

Ali nigdje se nitko ne raspita o djetetu, njegovoj povijesti bolesti, nego samo da ga se riješi zato jer eto mora taj tjedan, a sljedeći će već biti tuđa briga.

‘Drugi pedijatri primaju samo novorođenčad’

Ne shvaćam i ne mogu shvatiti da nikoga nije briga za našu djecu.

Pa Dječji vrtić Prečko ima 600 djece upisane, možda ne žive svi u kvartu, ali gdje su onda sva ta djeca i svi ti roditelji, ako drugi pedijatri ne primaju novu djecu jer su puni i primaju samo novorođenčad.

Kako je moguće da nema pedijatra u glavnom gradu Hrvatske?

U isto vrijeme su nedavno preseljena tri pedijatra iz DZ Baruna Filipovića u Grgura Ninskog 3, Dom Željezničara, skoro u centru grada.

‘Prava naše djece su očito nebitna’

Pa zar nije mogao barem jedan pedijatar biti privremeno preseljen u praznu ambulantu u DZ Prečko? Ne znam odgovore na sva ova pitanja, ali ovo je za rubriku vjerovali ili ne. Možete li me uputiti kome da se još obratim? Tko je odgovoran za takav način organizacije rada pedijatara koji nije za dobrobit naše djece i čija prava su očito nebitna?”, napisala nam je čitateljica Tanja Šikanja iz Prečkog, a više sličnih poruka frustriranih roditelja osvanulo je zadnjih mjeseci na društvenim mrežama, najčešće u FB grupi Prečko moj kvart.

Zbog svega navedenog, ponovno smo (kao i krajem prošle godine) slali novinarske upite odgovornima u Gradu Zagrebu, Domu zdravlja Zagreb Zapad, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva:

‘Znate li za ovaj kaos?’

”Kada će zagrebački kvart Prečko napokon dobiti pedijatra, da roditelji s bolesnom malom djecom ne moraju i dalje (još od početka rujna 2023. godine!!!) obilaziti druge kvartove u potrazi za liječnikom za njihovo dijete? I to svaki tjedan novu ordinaciju? Je li Vam poznato da se roditelji male djece iz Prečkog žale da se, u uvjetima kada stalno moraju mijenjati pedijatre ”nitko od zamjenskih pedijatara ne raspita o djetetu, njegovoj povijesti bolesti, nego ga se samo brzo riješi zato jer će sljedeći tjedan to dijete već biti tuđa briga”? Zašto se kao zamjena za nepostojećeg pedijatra u Prečkom ne odredi jedan pedijatar na području Zagreba – zapad, već se stalno mijenjaju lokacije zamjenskih pedijatara?

Tko će u ovakvim uvjetima imati više djece?

Kako je moguće da nema pedijatra u glavnom gradu Hrvatske, da ga u Prečkom nema već gotovo osam mjeseci?

Ne smatrate li da je tragično da u zemlji u kojoj natalitet dramatično pada i koja ubrzano izumire, čak ni veliki kvartovi u glavnom gradu nemaju osiguranu liječničku skrb za djecu? Tko će se u tako nesigurnim i sve lošijim uvjetima odlučiti imati više djece?!

Što odgovorni čine da se ovaj veliki problem pod hitno riješi, te da se i skorijoj budućnosti osigura dovoljan broj pedijatara u Gradu Zagrebu (poznato je da će mnogi pedijatri uskoro u mirovinu te da liječnici već dugo upozoravaju da će stanje biti još i gore)?”, stoji u našem upitu poslanom na gore navedene adrese.

HZZO: Na 12 natječaja nitko se nije javio!

Evo što su nam odgovorili iz HZZO-a:

”Kako smo naveli i u prethodnim odgovorima na upite koje ste postavljali na istu temu, za organizaciju zdravstvene zaštite na području koje spominjete u svojem upitu, nadležan je Dom zdravlja Zagreb – Zapad.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zatražio je odgovor Doma zdravlja Zagreb-Zapad zbog upita roditelja sa spomenutog područja, u kojem se navodi da od odlaska u mirovinu Dubravke Zelić, dr.med.spec. Dom zdravlja Zagreb-Zapad kontinuirano raspisuje natječaje za zapošljavanje specijaliste pedijatra na lokaciji Prečko 2.

Iz Doma zdravlja potvrdili su da je trenutno 8 njihovih doktorica medicine na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije te bi prva trebala završiti sa specijalizacijom u travnju 2024. godine, te navode kako Uprava Doma zdravlja Zagreb-Zapad ulaže sve raspoložive napore kako bi otklonila nastalu situaciju te omogućila pružanje adekvatne zdravstvene zaštite najmanjim pacijentima.

Cijelo vrijeme raspisan je natječaj (već 12. po redu) na koji se nitko do sada nije javljao te je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite osiguran na način koji je trenutno jedino moguć, a to je kroz zamjene u drugim ordinacijama doma zdravlja.

‘U Macanovićevoj 2 upisuju pacijente’

U svakom slučaju, osigurane osobe koje se jave HZZO-u, a koje u pravilu nisu zadovoljne organiziranim načinom pružanja zdravstvene zaštite u ordinacijama na drugim lokacijama (prema rasporedu doma zdravlja), upućujemo na mogućnost izbora drugog pedijatra prema njihovom izboru, ali koji ima mjesta za upis novih osiguranih osoba. U istoj gradskoj četvrti u kojoj se nalazi ordinacija (Trešnjevka-jug) koju spominjete, djeluju još tri pedijatrijske ordinacije, od kojih dvije ordinacije (Vlasta Hanich, dr.med.spec.pedijatrije i Ružica Jurlina, dr.med.spec.pedijatrije na lokaciji H. Macanovića 2) redovito upisuju djecu.

Za sva daljnja pitanja upućujemo Vas na Dom zdravlja Zagreb – Zapad”, stoji u odgovorima koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Naknadno smo novinarsku upit poslali i Uredu pravobraniteljice za djecu:

”Što pravobraniteljica za djecu čini u vezi s ovim alarmantnim problemom – roditelji s bolesnom malom djecom još od početka rujna 2023. godine prisiljeni su obilaziti druge kvartove u potrazi za liječnikom za njihovo dijete? I to svaki tjedan novu ordinaciju?!

Što će pravobraniteljica za djecu, gospođa Helenca Pirnat Dragičević, učiniti kako bi se zaštitila prava djece na pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu?”, stoji u našem novinarskom upitu.

Pravobraniteljica: Ovo je dugoročno neodrživo!

”Unazad nekoliko godina ukazujemo na nedostatak pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece, što se nastoji premostiti mogućnošću da specijalist obiteljske medicine provodi zdravstvenu skrb o djeci. Našu smo zabrinutost razinom zdravstvene zaštite djece izrazili i nadležnom Ministarstvu zdravstva, koji nam je odgovorio da specijalist obiteljske medicine kroz specijalističko usavršavanje stječe kompetencije i za skrbi o djeci, a kao izabrani doktor djeteta može, s obzirom na indikaciju, uputiti svako dijete specijalistu pedijatrije na sekundarnoj razini zdravstvene zaštite, čime se osigurava adekvatna zdravstvena zaštita djeci u područjima u kojima nema pedijatara. S obzirom na navedeno, smatramo kako postoji problem duljine čekanja na takav pregled.

U slučajevima pritužbi roditelja koji ne mogu pronaći pedijatra, osobito u slučajevima novorođenčadi i male djece, obavještavali smo već u nekoliko navrata HZZO i tražili njihovo aktivno uključivanje. U slučajevima koje smo pratili, to je rezultiralo pronalaskom pedijatra za dijete. Unatoč povoljnom ishodu za konkretno dijete, ovakvu praksu smatramo dugoročno neodrživom i izražavamo zabrinutost situacijom u kojoj roditelji moraju ulagati izuzetne napore kako bi djetetu osigurali temeljno pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja i na korištenje olakšica za ozdravljenje i oporavak.

Podsjećamo na to da se RH kao članica UN-ove Konvencije o pravima djeteta obvezala da će svakom djetetu osigurati pravo na korištenje zdravstvenih usluga, što uključuje osiguranje medicinske pomoći i zdravstvene skrbi svoj djeci, s naglaskom na razvoj primarne zdravstvene zaštite. Očekujemo da Ministarstvo zdravstva i osnivači domova zdravlja pristupe rješenju ovoga problema na sustavan i odlučan način, uključujući i problema nedostatka pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u zagrebačkoj četvrti Prečko”, stoji u odgovorima koje smo dobili iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore od Grada Zagreba, od Doma zdravlja Zagreb Zapad, ni od Ministarstva zdravstva.

Stignu li njihovi odgovori, naknadno ćemo ih objaviti.

Pedijatara kronično nedostaje, roditelji očajni, no dr. Nogala silom tjeraju u mirovinu!

Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj

Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!

FOTO: Ilustracija Pixabay; preslika s maila naše čitateljice, screenshot videosnimke