KAO DA JE POLA NACIJE BOLESNO: Milijarde u zdravstvu, no CURI NA SVE STRANE KAO DA JE POLA NACIJE BOLESNO: Milijarde u zdravstvu, no CURI NA SVE STRANE
JEDINA OPCIJA PREDSTAVILA KANDITATE DRUGE IZBORNE JEDINICE

KAO DA JE POLA NACIJE BOLESNO: Milijarde u zdravstvu, no CURI NA SVE STRANE

Zagreb 22. kolovoza 2016. D.K.

TweetEmailPrint Hrvatska za zdravstvo izdvaja čak 23 milijarde kuna godišnje, odnosno 20 posto proračuna. Veliki novac curi putem javne nabave, koja nije transparentna, sustav... KAO DA JE POLA NACIJE BOLESNO: Milijarde u zdravstvu, no CURI NA SVE STRANE


Hrvatska za zdravstvo izdvaja čak 23 milijarde kuna godišnje, odnosno 20 posto proračuna. Veliki novac curi putem javne nabave, koja nije transparentna, sustav je opterećen prevelikom birokracijom i administracijom, 50 posto više nego u zapadnim zemljama. Ni jedna vlada nije provela potrebne promjene”, istaknuo je Ivan Lovrinović, nositelj liste u Drugoj izbornoj jedinici

ispred bolniceKoalicija Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku predstavila je ispred Kliničke bolnice Dubrava svoje kandidate u Drugoj izbornoj jedinici. Kod prepunog parkirališta prezentirali su i dio programa o zdravstvu, naglasivši da gužve ispred bolnica najbolje ukazuju koliko je zdravstvo loše posloženo.

”Pogledajte ovo, kao da je pola nacije bolesno. Hrvatska za zdravstvo izdvaja čak 23 milijarde kuna godišnje, odnosno 20 posto državnog proračuna. Zato su reforme toliko bitne. Veliki novac curi putem javne nabave, koja nije transparentna i morat će biti centralizirana i puno transparentnija. Riječ je o javnom novcu i mora se znati kuda svaka kuna ide. Naš je sustav opterećen prevelikom birokracijom i administracijom, 50 posto više nego u zapadnoeuropskim zemljama. Ni jedna vlada do sada nije provela potrebne promjene, a utjecaj politike u zdravstvu je nevjerojatno velik i to se mora eliminirati. Kada bi to učinili, plaće medicinskog osoblja mogle bi se povećati za 30 do 50 posto, a na taj način bi se zaustavio i odljev liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske”, istaknuo je dr. Ivan Lovrinović, nositelj liste Jedine opcije u Drugoj izbornoj jedinici.

Liječnik dr. Jozo Ezgeta, drugi na listi, naglasio je da su velike gužve ispred bolnica rezultat sustavnog zanemarivanja primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, temelja svakog zdravstvenog sustava u svijetu.

”Naš cilj je dati primarnoj zdravstvenoj zaštiti ono mjesto koje joj pripada, kako bi riješila 80 posto posla u zdravstvu. Na taj način bi se troškovi smanjili za 10 do 20 posto, a tim novcem mogli bi zaposliti mlade liječnike i zaustaviti njihov odljev u zapadne zemlje”, zaključio je dr. Ezgeta.na parkiralištu

Dr. Dominik Vuletić, treći na listi u Drugoj izbornoj jedinici, upozorio je da su oni koji su doveli premijera iz Kanade pokušali uvesti kanadski model zdravstva u Hrvatsku, a primijetio je i da zagrebačka Dubrava, koja je dala najviše osvajača medalja na Olimpijskim igrama, nema niti jedan atletski teren u gradu  koji ima čak 40 velikih fontana.

Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, istaknuo je da Jedina opcija nije fokusirana samo na probleme s frankom i na moneternu politiku.

”Javno zdravstvo treba se financirati javnim, a privatno – privatnim novcem. No, mi imamo stranačke bolnice, a javni novac odlazi tko zna kuda. Most je napravio najveću štetu, jer je napustio ideju reogranizacije i prihvatio opasni eksperiment privatizacije zdravstva. I to potvrđuje da je glas za Most – glas za HDZ”, zaključio je Sinčić.