Karlovački slatkovodni akvarij osvojio čak dvije nagrade Karlovački slatkovodni akvarij osvojio čak dvije nagrade
KAquarium osvojio nagradu žirija i čitatelja portala Architizer

Karlovački slatkovodni akvarij osvojio čak dvije nagrade

Dom i gradnja 12. travnja 2017. S.P.K

TweetEmailPrint 3LHD-ov projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija osvojio je dvije A+Awards nagrade! Nagrade dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi – Architizer Karlovački slatkovodni... Karlovački slatkovodni akvarij osvojio čak dvije nagrade


3LHD-ov projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija osvojio je dvije A+Awards nagrade! Nagrade dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi – Architizer

Karlovački slatkovodni akvarij pobijedio je u kategoriji Architecture +Landscape posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš. Osvojio je nagradu žirija A+Award i nagradu čitatelja portala A+Popular Choice Award.

Kada su svojedobno predstavnike 3LHD-a pitali što im je bio najveći izazov u ovom projektu, otkrili su sljedeće: “Najveći izazov bio je formiranje tima koji će čitav projekt moći odraditi do kraja. Na ovom smo projektu uz sve uobičajene suradnike koji rade na sustavima zgrade, formirali tim suradnika koji su radili na promišljanju akvarijskog postava – biolozi Marko Ćaleta i Zoran Marčić, brinuli se o zdravlju i sigurnosti riba – veterinar Dražen Oraić, osmislili sustav za pročišćavanje akvarijske vode – Franjo Jović, te okupili tim izvođača i umjetnika koji su osmislili aquascaping – Petra Bašić, ambijent spilje – kipar Igor Lenard, zvukove u akvariju – Mijo Gladović i edukativne zidove i ilustracije – studio bilicmuller i Ana Rako. Čitav tim također se dosljedno držao osnovne ideje prikaza riječnog ambijenta i pomogao u njegovoj realizaciji.
Ponosni smo i na to što su svi navedeni suradnici i izvođači iz Hrvatske, iako smo tijekom projektiranja puno puta uvjeravani da će realizacija biti nemoguća bez stranih suradnika, tako da se akvarij u Karlovcu može ponosno reklamirati kao potpuno hrvatski proizvod“. Nemoguće je postalo moguće i osvojilo – dvije nagrade!

Da podsjetimo, zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš uz Koranu te je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti i tradicijske kulture. Scenarij izložbe prati čitav tok krške rijeke, od izvora na trgu, preko rampe s akvarijima, špilje i tunela do akvarija koji prikazuju močvarna staništa i sedrenu barijeru.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kuna.

 

Save

Save