Žalio se na odluku sudačkog vijeća: OSNOVNA OSOBINA SUCA JE HRABROST! Žalio se na odluku sudačkog vijeća: OSNOVNA OSOBINA SUCA JE HRABROST!
TweetEmailPrint Ivana Petrović i sinoć je, kao i prije dva tjedna, u Dnevniku Nove TV istaknula da će se na Ovršnom zakonu, odnosno rješavanju... Žalio se na odluku sudačkog vijeća: OSNOVNA OSOBINA SUCA JE HRABROST!


Ivana Petrović i sinoć je, kao i prije dva tjedna, u Dnevniku Nove TV istaknula da će se na Ovršnom zakonu, odnosno rješavanju pitanja ovrha i blokada dobivati ili gubiti slijedeći izbori!  Još jednom je naglasila da je problem blokade računa čak 322.000 građana prvi i najvažniji hrvatski problem, te glavni razlog masovnog iseljavanja iz Hrvatske

Sudac Mislav Kolakušić žalio se na odluku sudačkog vijeća Visokog trgovačkog suda o kršenju sudačke etike istupima u medijima, što je bio povod za razgovor s uglednim hrvatskim sucem u Večernjem listu.

Na upit novinara Večernjeg lista; krije li se iza toga opasnost od ušutkivanja sudaca, kaže da je to osnovna svrha.

Ako vas osude, može li to biti povod i za stegovnu kaznu?

Stegovno djelo je i narušavanje ugleda suda, a zato je predsjednik suda pokrenuo postupak. Dakle, 1+1+1=3, a ne 1,11 kako se to želi prikazati. Najstrašnije je što je, iako sam tražio javnu sjednicu, što je temeljni pravni standard modernih demokracija, sudačko vijeće odlučilo sve odraditi u tajnosti.

Je li pohvala ili pokuda što predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić u tužbi piše da je javnost zainteresirana za vaša mišljenja?

Stanje u Hrvatskoj je uvelike posljedica sveopće šutnje i straha koji pogoduju lobijima za stjecanje enormnog profita kroz razne zakone: pretvorba, ovrha, stečaj i predstečaj, razdjelnici, koncesije… Osnovna osobina suca je hrabrost, a ako je nema, nemoguće je donositi odluke po savjesti i biti korektor anomalija u sustavu, što je temeljna svrha suca i razlika u odnosu na birokrata.

Nije li i zbog šutnje sudaca iznimno loša percepcija sudstva?

Upravo tako, donose se loši zakoni koji nepotrebno propisuju bezbrojne procesne radnje pa je skoro nemoguće da postupci kraće traju. Zamislimo stolara koji s drvenom pilom pokušava napraviti ormar. Ili su loši zakoni ili suci ne rade dobro svoj posao.

Radić ističe da vaši istupi traju od 2013., ali prije niste tuženi, a i on je pohvalno govorio o predstečajnim nagodbama?

U zahtjevu za povredu Kodeksa uočljiva je povezanost zagovornika Linićevih predstečajnih nagodbi koji je podnio zahtjev protiv mene i lista kojem je u predstečajnom postupku temeljem nepostojećih potraživanja od 1,3 milijarde kuna potezom pera otpisan dug prema proračunu i dobavljačima. Povodom mojih stručnih istupa predstečajni zakon je izmijenjen tri puta i nakon dvije godine stavljen izvan snage. Očito me se želi ušutkati jer smatram da je Ovršni zakon moguće izmijeniti za nekoliko dana, a ne godina, te da dužnici trebaju platiti samo dug, a ne i izmišljene troškove na kojima se bogati uski krug pojedinaca. Kao i zato što govorim da će lex Agrokor građane koštati milijarde kuna.

Je li se i Radić trebao izuzeti jer je hvalio otpis dugova i prema državi?

Ne samo to, već i protiv sebe pokrenuti postupak povrede Kodeksa. Upravo dvostruka mjerila uništavaju društvo, jednima je dozvoljeno sve, a drugi moraju šutjeti kako bi treći mogli u miru krasti. Tražio sam istovremeno da Sudačko vijeće utvrdi i povredu Kodeksa suca Radića jer je u listu koji je bio u predstečajnom postupku komentirao moju odluku u slučaju Dalekovod i presudu kolege povodom tužbe Franka.

Vijeće tvrdi da ste neargumentirano optužili zakonodavnu vlast jer ste rekli kako su “zakoni pisani da bi netko zaradio, a građani sve to plate”. Ali zakon o predstečajnim nagodbama i lex Agrokor pisani su u Vladi!?

Lako je provjeriti moje tvrdnje. Porezna uprava objavljuje prihode odvjetnika i javnih bilježnika. A tko zarađuje na lex Agrokor, znaju i vrapci. Samo su savjetnici zaradili pola milijarde kuna. Pratim saborske rasprave, ali nisam vidio da je prihvaćen neki važan amandman na ključne zakone koji se donose u obliku kako ih predlaže Vlada.

 Zapravo ste optuženi kao opasan šarlatan i anarhist?

Odluka vijeća ne sadrži ni rečenicu obrazloženja, već floskule. Ako nešto proglašavate senzacionalističkim, a istina to ne može biti, trebate dokazati neistine. Da podržavam ovakav Ovršni zakon i lex Agrokor, moja pravna stajališta im ne bi smetala, štoviše imao bih više medijskog prostora.

Zamjeraju vam i komentiranje odluke o vašem izuzeću u predmetu Konzum? Do dolaska novog predsjednika suda svi zahtjevi za izuzeće po istim osnovama bili su odbijani. Premda niste argumentirali tvrdnju da je na tu Radićevu odluku utjecao “viši sud” i koji?

Nažalost, kad se male ruke slože sve se može, pa i u negativnom smislu. Nakon 20 godina rada u pravosuđu znam sve sudionike ove akcije, pa i da se bez prethodnog dogovora pitanje povrede kodeksa ne bi ni pokretalo. Po zahtjevu Radića, utvrđeno je da sam povrijedio Kodeks, a po mom protuzahtjevu isto vijeće odbilo je odlučivati.

Nejasno je zašto su na vaše čuđenje što ne mogu pronaći Todorića zaključili da ste nestručno govorili o pravosuđu. Pa to se odnosilo na MUP i SOA-u!?

Kao građanin i domoljub, sudačku dužnost smatram obvezom da uz rad na predmetima učinim sve što mogu da Hrvatska postane pravna država, da svi građani imaju jednaka prava i obveze te da se svi skrbimo za potrebite. Građani Hrvatske i naši preci omogućili su mi besplatno obrazovanje, zdravstvenu skrb, radno mjesto, obiteljsku sigurnost i osjećam moralnu obvezu učiniti sve što mogu da zakoni budu u interesu građana. Zakonima se određuje je li društvo bogato ili siromašno, pravedno ili nepravedno, imamo li razvijeno gospodarstvo ili se po uzoru na siromašne afričke države okrećemo isključivo turizmu u kojem sav profit odlazi u inozemstvo. O uspješnosti našeg pravnog sustava najbolje govori broj osuđenih za tešku korupciju – veleizdaju u pretvorbenim i ostalim postupcima. Krivnja je na svima nama jer se nonšalantno odnosimo prema milijardama kuna koje nestaju pred našim očima”, istaknuo je sudac Kolakušić u razgovoru za Večernji list.

Zanimljivo je ovdje primijetiti da je to jedan od mnogih sličnih priloga u velikim medijima u zadnjih nekoliko dana, premda je do jučer tema nepravednog ovršnog zakona i skandaloznih ovrha i blokada u tim medijima bila gotovo pa zabranjena.

Čini se da je konačno stvorena kritična masa ljudi, odnosno da je ogromno nezadovoljstvo stotina tisuća hrvatskih građana napokon probilo medijsku blokadu te da se ova tema više neće i ne može, sve i da se želi, i dalje gurati pod tepih!

Valja odvje primijetiti da je novinarka Ivana Petrović i sinoć, kao i prije dva tjedna, u Tjednom pregledu nedjeljnog Dnevnika Nove TV ponovila da će se na Ovršnom zakonu, odnosno rješavanju pitanja ovrha i blokada dobivati ili gubiti slijedeći izbori! Dodala je da je nevjerojatno kako se, u takvoj situaciji, hrvatski političari i mnogi analitičari čude naglom rastu rejtinga Živog zida. Zaključila je da se mi čudimo njihovom čuđenju te još jednom naglasila da je problem blokade računa 322.000 građana prvi i najvažniji hrvatski problem, te glavni razlog masovnog iseljavanja ljudi iz Hrvatske…