Komarci već tjednima prenose SMRTONOSNU bolest, no odgovorni još ne kreću ZAPRAŠIVATI krvopije?! Komarci već tjednima prenose SMRTONOSNU bolest, no odgovorni još ne kreću ZAPRAŠIVATI krvopije?!
TweetEmailPrint Život četvero oboljelih visi o koncu, virusom je zaražena i 6-godišnja djevojčica iz Vukovara… no, unatoč opasnoj epidemiji, realnoj opasnosti da se i... Komarci već tjednima prenose SMRTONOSNU bolest, no odgovorni još ne kreću ZAPRAŠIVATI krvopije?!


Život četvero oboljelih visi o koncu, virusom je zaražena i 6-godišnja djevojčica iz Vukovara… no, unatoč opasnoj epidemiji, realnoj opasnosti da se i djeca razbole, nitko, prema svemu sudeći, niti ne pomišlja krenuti zaprašivati komarce

Nakon što je ovaj tjedan i u Zagrebu preminuo jedan oboljeli od  od virusa Zapadnog Nila (druga smrt u deset dana) i nakon što svi hrvatski mediji donose informacije da opasna epidemija ne jenjava, da  život još četvero oboljelih visi o koncu, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ upozoravaju građane kako se zaštititi od komaraca koji prenose taj opasan virus.

”Svih četvero oboljelih i dalje su na respiratoru, jedna je pacijentica nešto bolje, ostali su i dalje kritično – kazao je doc. Kutleša za Večernji list.

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9). Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1). Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze.

Za prijenos virusa Zapadnog Nila odgovorni su zaraženi komarci, najčešće iz roda Culex, a uobičajeno su rasprostranjeni na našem području, osobito u ljetnim mjesecima. Virus se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica (vrana) koje su primarni rezervoari virusa. Zaraženi komarac prenosi virus na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom, ali virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka.

Virusom je zaražena i 6-godišnja djevojčica iz Vukovara, no njeno stanje, kažu, nije opasno po život.

No, zanimljivo je da, unatoč opasnoj epidemiji, realnoj opasnosti da se i djeca razbole te nevjerojatno velikom broju dosadnih krvopija, odgovorni niti ne pomišljaju, čini se, napokon krenuti zaprašivati komarce?!

Prije nekoliko dana upitali smo odgovorne u Gradu Zagrebu zbog čega ne uništavaju nikad brojnije insekte zaprašivanjem, kada je ih je toliko mnogo i kada prenose opasnu pa i smrtonosnu bolest.

Odgovore koje smo dobili, prije bi mogli nazvati izbjegavanjem pravog odgovora.

”Suzbijanje komaraca na području Grada Zagreba provodi se prema Programu mjera i Provedbenom planu preventivne i obvezne preventivne dezinsekcije komaraca  za 2018. godinu (Službeni glasnik Grada Zagreba 1/18).

Gradonačelnik donosi Program mjera i Provedbeni plan na temelju mišljenja struke, odnosno Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji  ujedno obavlja i stručni nadzor nad provođenjem mjera dezinsekcije komaraca.

Provedbenim planom  dezinsekcije komaraca na području Grada Zagreba za 2018.godinu, utvrđeni su: načini, vrijeme i dinamika   provođenja dezinsekcije, a u opsežnijem obimu nego prethodnih godina.

Suzbijanje komaraca obavlja se larvicidnim i adulticidnim tretmanima.

Planirana dinamika larvicidnih tretmana suzbijanja komaraca u stadiju razvojnih oblika komaraca (jajašca, ličinki, kukuljica) na registriranim otvorenim i zatvorenim leglima na cijelom području Grada Zagreba, je od mjeseca ožujka do kraja prosinca i to je najefikasnija metoda suzbijanja komaraca.

Suzbijanje krilatica komaraca: proljetnih i ljetnih vrsta   (tigrasti komarci i drugi), provodi se zamagljivanjem sa zemlje u naseljenim gradskim dijelovima, u periodu od sredine travnja do sredine listopada, ovisno o nalazima mjerenja brojnosti krilatica i o pritužbama građana.

Prije svake akcije suzbijanja krilatica zamagljivanjem, Prema Provedbenom planu, ugovorni izvršitelj je dužan obavijestiti građane o području i vremenu provođenja akcije, javnost, pčelare, Državni centar za obavješčivanje (112), a najmanje 3 dana prije provedbe tretmana.

Ljetne vrste komaraca (tigrasti komarci i druge vrste) razvijaju se u raznolikim posudama sa vodom: bačve i kante s vodom u dvorištima i vrtovima, predmeti u okolišu u kojima se zadržava kišnica, vaze na grobljima, začepljeni oluci i slivnici te mnoštvo drugih površina i predmeta u kojima se zadržava voda.

Slijedom navedenog,  putem  web stranice Gradskog ureda za zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, redovito skrećemo pozornost građana kako se boriti protiv komaraca  i  na taj način znatno utjecati na smanjenje komaraca u svojoj okolini.

U slučaju prijave oboljenja osobe kod koje je dokazana infekcija virusom Zapadnog Nila, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obavlja epidemiološki i terenski izvid na području adrese stanovanja bolesnika.

Sukladno epidemiološkoj indikaciji i stručnom mišljenju Nastavnog zavoda, Gradski ured za zdravstvo daje nalog  ugovornim izvršiteljima dezinsekcije komaraca za žurnom  provedbom dodatnih mjera  suzbijanja komaraca na području epidemiološke indikacije”, stoji u odgovoru pročelnika dr. sc. Vjekoslava Jeleča.