Kovačević: Zašto mediji ne pišu o pravnoj blamaži državne odvjetnice pri dizanju nove optužnice?! Kovačević: Zašto mediji ne pišu o pravnoj blamaži državne odvjetnice pri dizanju nove optužnice?!
TweetEmailPrint ”Dio hrvatskih medija ‘likuje’ zbog podizanja nove, pravno rečeno, iste optužnice protiv Modrića i Lovrena. Likuju jer za davanje lažnog iskaza, za što... Kovačević: Zašto mediji ne pišu o pravnoj blamaži državne odvjetnice pri dizanju nove optužnice?!


”Dio hrvatskih medija ‘likuje’ zbog podizanja nove, pravno rečeno, iste optužnice protiv Modrića i Lovrena. Likuju jer za davanje lažnog iskaza, za što ih sada opet tereti osječko općinsko državno odvjetništvo, Lovren i Modrić mogli bi biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju do pet godina. Zato očito ne pišu o ogromnoj pravnoj blamaži glavne državne odvjetnice i njezinih ‘poslušnika’ jer u biti ponovno za već pravomoćno presuđenu stvar podižu novu istu optužnicu”, piše pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević te dodaje da je Luka Modrić osoba koju uvažava i poštuje cijela svjetska javnost, dok Andrej Plenkovića i Zlata Hrvoj- Šipek o tome mogu samo sanjati

Nekadašnji saborski zastupnik i pravnik Pero Kovačević komentirao je na Direktno.hr odluku osječkog Općinskog državnog odvjetništva koji je pred osječkim Općinskim sudom u Osijeku podignulo optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama.

Budući da pravnik Pero Kovačević argumentirano tumači pravne apsurde vezane uz novu optužnice (a što većina hrvatskih medija niti ne spominje) Kovačevićev tekst u cijelosti prenosimo:

”Luka Modrić je osoba koju uvažava i poštuje cijela svjetska javnost. Andrej Plenkovića Zlata Hrvoj- Šipek o tome mogu samo sanjati.

Koja je pozadine optužnice?

Mnogi se s pravom pitaju koja je pozadina podizanja nove optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena. Odmah treba reći da optužnica nije podignuta bez “blagoslova” glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. Davanje “blagoslova” glavne državne odvjetnice na podizanje nove optužnice je više nego znakovito. Naime, postavlja se pitanje: zašto DORH nacionalne nogometaške heroje želi proglasiti “kriminalcima”.

Naime, prva optužnica protiv Luke Modrića je pravomoćno odbijena 2018. godine. Optužnica nije odbačena zato što je preuranjeno podignuta, kako je medijski prezentirano, jer to pravno ne postoji.

Moram priznati da sam neugodno pravno iznenađen da je ponovno podignuta optužnica jer je to već pravomoćno presuđena stvar. Naime, u sadržaju odluke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu iz 2018. godine stoji da Luka  Modrić nije počinio kazneno djelo. Pravno je to jasno izvan svake sumnje Sud je, dakle, ušao u ocjenu dokaza.

Ponavljam, prva optužnica protiv Luke Modrića je odbačena jer je utvrđeno da nema kaznenog djela. Znači riječ je , pravno rečeno, pravomoćno presuđenoj pravnoj stvari. Ovu pravnu činjenicu znaju studenti prve godine Pravnog fakulteta, pa je za očekivati da to znaju odnosno trebaju znati glavna državna odvjetnica i njezino općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Mora postojati namjera laganja

Davanje lažnog iskaza

Članak 305.

  • (1) Svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
  • (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se stranka u postupku, osim okrivljenika, koja dade lažni iskaz ako se na tom iskazu temelji konačna odluka u tom postupku.
  • (3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. i 2. ovoga članka prouzročena osuda nedužnog okrivljenika ili druge osobito teške posljedice za okrivljenika, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
  • (4) Ako počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka dobrovoljno opozove svoj iskaz prije donošenja konačne odluke, može se osloboditi kazne.

Što je bitno napomenuti kod ovoga kaznenog djela. Treba napomenuti da je za počinjenje kaznenog djela davanja lažnog iskaza potrebna namjera, koja mora biti dokazana. Posebno počinitelj mora biti svjestan da ono što iskazuje ne odgovara stvarnosti, pa nije dovoljno da je iskaz objektivno lažan, već je potrebna, dakle, svijest počinitelja da iskazuje nešto što nije u skladu s njegovim znanjem o odnosnoj okolnosti. U kaznenopravnom smislu iskaz nije lažan kada nije s izvjesnošću utvrđeno da je kod optuženika postojala svijest da ono što iznosi ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Dio hrvatskih medija “likuje” na podizanju nove, pravno rečeno, iste optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena jer im ne mogu oprostiti njihovo domoljublje koje uvijek otvoreno iskazuju. Ne mogu im oprostiti ljubav prema Bogu, domovini i hrvatskim braniteljima.

Likuju jer za davanje lažnog iskaza, za što ih sada opet tereti osječko općinsko državno odvjetništvo u postupku protiv Zdravka Mamića 2017. i 2018. godine na osječkom Županijskom sudu, Dejan Lovren i Luka Modrić, ako tužiteljstvo dokaže optužbe, mogli bi, zakonski gledano, biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od jedne do pet godina.

Zbog toga, više nego – očito ne pišu o ogromnoj pravnoj blamaži glavne državne odvjetnice i njezinih “poslušnika” jer u biti ponovno za već pravomoćno presuđenu stvar podižu novu istu optužnicu.

Pitanje glavnoj državnoj odvjetnici:

Zar je bilo teško pročitati i proučiti odluku općinskog suda u Zagrebu iz 2018. kojom je pravomoćno odbijena optužnica protiv Luke Modrića da nije počinio kazneno djelo?

Zašto niste pokrenuli kazneni postupak protiv Žarka Puhovskog za isto kazneno djelo počinjeno pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, za koga je raspravno vijeće utvrdilo da je nevjerodostojni svjedok?”, piše pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević.

FOTO: Screenshot videosnimki

Pljačkašima svega vrijednog ni dlaka ne fali, a Modrić mora odgovarati! Zato što je proslavio Hrvatsku?