”KRENUT ĆE LAVINA; pitanje je dana kada će netko od opljačkanih u samoobrani prvi potegnuti” ”KRENUT ĆE LAVINA; pitanje je dana kada će netko od opljačkanih u samoobrani prvi potegnuti”
BEZAKONJE I KAOS: HDZ-ovac sječe ŠUME TE PRIJETI SVIMA...

”KRENUT ĆE LAVINA; pitanje je dana kada će netko od opljačkanih u samoobrani prvi potegnuti”

HrvatskaIzdvojeno 5. listopada 2020. D.K.

TweetEmailPrint ”U zemlji gdje je vladavina prava postala najobičnija floskula, bilo je za očekivati da će zavladati pravo jačega. Samo je bilo pitanje tko... ”KRENUT ĆE LAVINA; pitanje je dana kada će netko od opljačkanih u samoobrani prvi potegnuti”


”U zemlji gdje je vladavina prava postala najobičnija floskula, bilo je za očekivati da će zavladati pravo jačega. Samo je bilo pitanje tko će prvi posegnuti za mehanizmima otvorene otimačine, prijetnje i ucjene. Pustošenje šuma je „ušlo u modu“ onoga trena kada se pravosuđe priklonilo kriminalu i pljačkašima, a državne institucije postale dio hranidbenog lanca kojega kroje bahati i nasilni lokalni šerifi, uz svesrdnu pomoć najviše pozicioniranih političkih moćnika”, komentirala je najnoviju aferu s ilegalnom sječom šuma Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, koja tvrdi da će RH, zbog pustošenja šuma, uskoro doći na udar Europskog javnog tužiteljstva i glavne europske tužiteljice, Rumunjke Laure Kovesi

U bujici vijesti o masovnoj pljački i korupciji na najvišoj razini te uz sustavno skretanje pažnje javnosti samo na koronavirus, gotovo nezapaženo prolaze ovih dana nevjerojatno mučne priče o lokalnim moćnicima koji zarobljavaju ljude i prijete im srmću(!), koji, sudeći prema svjedočenju stanovnika, puštaju agresivne pse da izgrizu djecu, koji grubo odguruju novinarke i prijete im, koji nekažnjeno pajserom zamahuju na novinare…

Novinari Provjerenog Nove TV tako su, u dvije emisije, emitirali dva naizgled nestvarna priloga o lokalnim šerifima i njihovom ‘zavrtanju ruku’ svakom tko im se usudi stati na put, pa i novinarkama i novinarima te velike televizijske kuće.

Posljednja šokantna priča je o HDZ-ovcu i bivšem policajcu koji je, koristeći se prijetnjama i ucjenom, pokupovao pola sela i protuzakonito opustošio šumu – svoju i tuđu te koji je postao strah i trepet, a kojemu, prema svemu sudeći, nitko ništa ne može!

Bivši policajac ogradom zagradio i tuđe i svoje

Ovdje prenosimo tu vrlo tužnu i ružnu priču, koja objašnjava puno toga u Hrvatskoj:

”Svi ga se boje jer on, kažu susjedi, radi što hoće! Mještani Slovinaca, malog sela u općini Sunja, ispričali su nam što im radi čovjek, bivši policajac, koji je kupio pola sela. Ogradom je zagradio i svoje i tuđe. Njegovo je objašnjenje da je sve zaradio od poljoprivrede.

Šume pripadaju – svima nama. Ne smiju se sjeći i odvoziti drva kako kome padne na pamet. Odnosno, to ne bi trebalo biti moguće. Međutim, unosan je to biznis… a gdje ima love, sve se može. Nažalost”, piše Ema Branica, novinarka Provjerenog Nova TV.

”Umirovljeni policajac pokupovao je pola sela. I onda na tim parcelama ruši, reže, odvozi. Dnevno dvadesetak šlepera prođe kroz selo odvozeći drvnu građu. Šuma je opustošena, napravljena je gola sječa. Vrijednosti je to oko pola milijuna kuna. Čistih. Kako bi sakrio tragove tog kaznenog djela, on plaši sumještane, prijeti im, zastrašuje ih i maltretira… Svi ga se boje jer je jasno kao dan da radi ono što hoće.

“Napustite ovo područje, izađite na cestu!” vikao nam je.

Stavio pse da tjeraju ljude

Drugi dan, drugi pokušaj da dođe na svoje vlasništvo. Na dijelu puta pod nadležnosti županijskih cesta dočekala nas je ograda i psi. Ubrzo je došao i on te počeo prijetiti kako nema više šale. “Jeste vidjeli ko vas čeka sad, ha? Hahaha, pa ajd probaj ući”, doviknuo je.

Za to što nas je otjerao, govori Karolina, postoji razlog. Tvrdi da je posjekao je šume i što je njegovo, državno, ali i tuđe, i zato ne dopušta pristup nikome, a pogotovo ne kameri. Otkrila je to na teži način.

“Prije mjesec i pol ljudi su nas nazvali i rekli da se tu siječe šuma na veliko. Mi smo došli obići svoju imovinu. Kada smo došli tu, već nam je šuma bila posječena, ali nije bilo odvezeno drvo“, kaže Karolina Žuna.

Ne bi li spasili ono što se spasiti da, unajmili su tvrtku da im posječeno drvo izveze. No kada su oni pokušali izaći, doživjeli su nešto čemu se nisu nadali. Sjeli su u auto, a pred njih je, kaže, izletio Ivezić i zapriječio im put ne dajući im da uđu. Imao je, kaže, kolac u ruci i kružio im je oko auta.

“Onda je on rekao: ‘Nećete izaći živi odavde dok mi to ne prodate.’ Donio je i ugovore da mi to njemu potpišemo i da će nam dati kunu po kvadratu. Cijelo vrijeme prijetio je da će nas pobiti”, priča nam Karolina.

Ilegalno posjekao na tone tuđe drvne mase

Zvali su policiju, on je bio uhićen i dobio zabranu prilaska na sto metara. Taj dan snimili su video koji objašnjava sve. Tone i tone drvne mase poslagane u šumi. Karolina tvrdi da je riječ o pet tisuća kubika drva ili protuvrijednosti od pola milijuna kuna.

Slovinci, selo u općini Sunja, opustošeno i devastirano još od rata, tužno i siromašno. A u njemu svoje je poljoprivredno carstvo izgradio Ivo Ivezić.

“Psihopat”, kaže druga susjeda. Svi ga se boje jer može raditi što god hoće.

Zakupio je gotovo cijelo selo, i ono malo što je tuđeg ostalo, govore nam mještani, on ne poštuje. Ima ovce, krave, telad, svinje, konje, pa čak i jelene. I oni čine priličan problem jer im uništavaju usjeve.

“Uđu i svinje i krave u usjeve u kukuruze i on ništa… To je kao da je ptica prošla kroz to, i ne obraća pažnju”, govori nam susjed, a drugi dodaje kako su mu svinje stalno na tuđem teritoriju. “Lome, trgaju, što se kaže živad isto po bašči. Sva stoka njegova je svako malo kod mene”, objašnjava.

“Pas razgrizao dijete!”

I dok on ubire poticaje, mještani govore da drugi zbog njega trpe štetu. Ne samo da trpe štetu već ih je i strah. Boje se pasa koji su pušteni da slobodno lutaju, a pred njih znaju izići i s vilama da se zaštite.

“Dijete od četiri godine je naišlo, pas ga je rastrgao, međunožje, bedra, sve. Dijete je bilo deset dana u bolnici i šivano je, imalo je više od 12 šavova na jednom mjestu, a imalo je tri takve rane”, priča nam susjeda Lidija Lazić.

Za sve navedeno mještani zovu policiju, no kažu nam da nema nikakve koristi od toga. Susjedi kažu da je potjerao policiju iz kuće a da nije ni pitao za djetetovo stanje. I povrh svega, dronom kojim bi trebao nadzirati stoku on čini nešto drugo.

“On dron pusti i dođe ovdje meni u visini krova ove verande i snima mene kako tu kuham. Kuham vani preko ljeta i on mene snima. I to državnu zastavu okači na njega i meni zastava visi tu na pola verande. Provocira, suprug je pravoslavac, ja jesam katolkinja, a suprug je pravoslavac i provocira nacionalno”, dodaje Lidija.

HDZ-ov je predsjednik mjesnog odbora

Selo je to bez vode, do prije dvije godine nisu imali ni javnu rasvjetu.
On je predsjednik mjesnog odbora, stranački HDZ. Umjesto vode i rasvjete od njega su dobili spomenik prvom predsjedniku.

Kako je umirovljeni policajac postao vlasnik gotovo cijelog sela? Odakle financije za kupovinu zemlje? Njegovo je objašnjenje da je sve to zaradio od poljoprivrede.

Kaže kako je za sve potreban mukotrpan rad. “Vi za deset godina, ako ste u nekoj osrednjoj familijarnoj situaciji, ako dobro potegnete, možete zaraditi oko milijun kuna, druge godine vi zarađujete”, govori. Zemlje mu ne manjka. Kupio je, a nešto i unajmio, govori nam, tri milijuna četvornih metara zemlje. Pa nam je odlučio pokazati sve papire.

“Svake se godine kupuje do pedeset jutara poljoprivrednog zemljišta, svake godine. Krenulo je i onda nastavljam tu priču, pa dokle ide. Mislim to meni osobno ne treba, nego tako”, priča Ivezić. Pokazuje nam više od 160 kupoprodajnih ugovora. Plaćao je kvadrat od 50 do 17 lipa.

“I porezna je uvijek to priznala, bilo je dva-tri puta da su oni nešto tu malo znali podizati. I sad se došlo, velim, na jedno poljoprivredno šumsko zemljište od 600 jutara, više od 300 hektara. Tu sad računam da je barem nekih 2 i pol milijuna kuna za to zemljište potrošeno”, nastavlja Ivezić.

Nastoji sakriti ilegalnu sječu, prijeti svima koji povire

Prije dva tjedna njihovom jedinom cestom kroz selo tutnjali su kamioni, veće tonaže od dopuštene. Svi su išli upravo iz tih parcela koje je on ogradio. “Svaki dan prolazilo je najmanje 20 šlepera, stalno su se mimoilazili”, ističe susjeda.

Drugi susjedi potvrđuju da čim kupi zemlju, gleda ima li drva i ide ih odmah prodati. Kažu, sve je sasječeno.

Tako su i Karolina i njezin suprug svjedočili tonama drvne mase, nakon čega ih je zatočio i zaradio zabranu pristupa. Kada smo ga pitali za taj događaj, on je iznio svoju verziju, zabrani unatoč, na nekoliko metara od Karoline.

“Neistinito inscenirana kao nekakva prijetnja u kojem slučaju su oni bili zadržani prema članku 102. Kaznenog postupka, odnosno stavku jedan gdje bilo tko može osobu zatečenu u izvršenju kaznenog djela po službenoj dužnosti zadržati, obavijestiti policiju i predati”, pravdao se.

Bivši policajac trebao bi znati da se taj članak zakona odnosi na terorizam, uostalom on je bio uhićen. Bez obzira na to, on podnosi prijavu protiv Karoline i njezina supruga optužujući njih za sječu šume. Ona tvrdi da ih je optužio da krađu iako on ruši i državno i privatno, čak i od starih i nemoćnih.

Sječe drveće bez popratnica

Svaku sječu, odnosila se ona na trupce ili drvnu masu, mora označiti ovlašteni lugar. Za svaki odvezeni trupac ili kubike drvne mase mora biti izdana popratnica koja vrijedi 24 sata. Jedna ostaje lugaru, jedna ide vlasniku, a jedna onome tko je kupio. Ivezić uvjerava da lako nađe popratnice, no kaže da njemu to ne treba, da ga ne zanima i da ih nema.

Svaki panj mora imati utisnut žig lugara. A u šumama koje je on ogradio, govori Karolina, toga nema. Nisu to samo šume, krči on i obrasle državne pašnjake koje ima u zakupu, a tu se dobiva drvna masa odnosno sječka.

“Slušajte, da vam kažem jednu stvar, što se tiče sječke, tu je zarada skoro nikakva”, objašnjava Ivezić.

Na ovoj količini drvne mase, tvrdi Karolina, može se zaraditi do pola milijuna kuna. A po zakonu sva zarada od drvne mase odnosno sječke s državnih parcela ide pola u državni proračun, pola u Hrvatske šume. Zato je, govori Karolina, i ne pušta unutra, jer, dodaje, njemu smetaju oni koji tamo imaju parcele i mogu vidjeti što on tamo radi.

Od države prima poticaje: gotovo 300.000 kuna godišnje!

OPG koji glasi na njegovu suprugu prima poticaje gotovo tristo tisuća kuna godišnje. Poticaji stižu, naravno, i na pašnjake koje krči i na nekoliko stotina grla stoke i konja.

“Uopće me ne zanima ni koliko će biti janjci i telad, koliki će biti poticaji i hoće li mi tko dati poticaj, ni hoće li mi kupiti tele… Ništa me to uopće ne zanima, ja to ne radim radi novca”, uvjerava nas.

“On ima tih nekoliko radnika. Da im krov nad glavom i da im koji obrok, možda pola litre rakije jer ljudi piju”, govori susjeda Lidija.

On odgovara da radi uglavnom uz Božju pomoć.

Otac kroz suze: ‘Puno me tjera raditi, ne mogu toliko’

Vlastite je roditelje tjerao da rade, govori nam njegov otac. “Puno me tjera raditi, pa ne mogu toliko. Volim ja raditi, al’ ne toliko. Ne smijem ja to ni reći, da neću, gadan je on”, ustvrdio je.

Nakon što je sve prepisao na sina imenjaka, zbog rada je morao otići, govori nam. Deset godina ne živi u svojoj kući.

“Evo, vozim ovaj auto star dvadeset godina koji ide po šumama, po njivama, razumijete. Auto vozim stari koji je zamazan i koji ide po poljima. Ovo je auto moje supruge, koji je isto star dvadeset godina. Znači, nijedan auto ne vrijedi 1000 eura, dok mi kupujemo, recimo prošle godine kupili smo novi traktor s utovarivačem za gotovinu za 320 tisuća kuna”, pohvalio se Ivezić.

Susjeda Lidija kaže da se ljudi boje, nitko se ne želi sukobiti s njim te da je Mercedes koji vozi njegov. Sječa iz prostora koji je on zatvorio ogradom vidi se iz zraka. Svaka zelena točka koja izgleda kao grm posječeni je panj iz kojeg su niknule mladice. A na panju većinom nema oznaka lugara.

U šumi može kako se hoće!

Ogradu je postavio na tuđe vlasništvo, konkretno ono županijskih cesta, pa su oni sve prijavili prometnoj inspekciji. Iako postoje propisi, zakoni, lugari i inspektori, policija, papirologija, popratnice, izgledno je kako se zapravo u šumi može kako se hoće. Potvrđuje nam to i telefonski razgovor s jedinom od službenih osoba aktera konkretne sječe.

“Ne znam točno koliko je toga bilo, ali bilo je dosta kamiona. Nešto su oni vozili mimo popratnica prije, mislim. Onda je policija rekla im da trebaju popratnice, onda smo pisali popratnice. E, sad, stvarna količina vjerojatno je dosta manje napisana od odvezenog”, potvrdio je lugar.

Usred svih događaja, zbog prijava za prijetnju, ali i optužbi za ilegalnu sječu šuma, na teren su izašli policajci i šumarski inspektor. Iz Državnog inspektorata odgovorili su nam kako su utvrdili da se nezakonito sjeklo i odvozilo. Policija nam je odgovorila kako se provodi opsežno kriminalističko istraživanje u odnosu na više fizičkih i pravnih osoba”, prenosi Dnevnik.hr


‘Mogla bi krenuti lavina’

Za komentar još jedne u nizu afere s ilegalnom sječom i prodajom najdragocjenijeg (uz pitku vodu) preostalog hrvatskom blaga – hrvatskih šuma, upitali smo Vesnu Grgić, predsjednicu braniteljske udruge Vidra i voditeljice njihovog Zelenog odreda, koja već dvije godine upozorava na zločinačko pustošenje hrvatskih šuma te koja je veliku pljačku drvne mase, nakon što DORH nije reagirao, prijavila i Europskoj komisiji (tvrdi da će RH uskoro doći na udar Europskog javnog tužiteljstva i glavne tužiteljice, Rumunjke Laure Kovesi).

”Na žalost, ovo nije izolirani slučaj. U zemlji gdje je vladavina prava postala najobičnija floskula bilo je za očekivati da će zavladati pravo jačega. Samo je bilo pitanje tko će prvi posegnuti za mehanizmima otvorene otimačine, prijetnje i ucjene. Pustošenje šuma je „ušlo u modu“ onoga trena kada se pravosuđe priklonilo kriminalu i pljačkašima, a države institucije postale dio hranidbenog lanca kojega kroje bahati i nasilni lokalni šerifi, uz svesrdnu suradnju i pomoć najviše pozicioniranih političkih moćnika. No, bojim se da će pravi problemi iskrsnuti onog trena kada netko od opljačkanih u samoobrani „prvi potegne“, a sudeći po svemu do sada viđenom na ovim prostorima, pitanje je dana kada će se to dogoditi. A onda bi, ma koko to sada izgledalo nemoguće, mogla krenuti lavina…”, upozorava Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra.

FOTO: Screenshot videosnimki emisije Provjereno; FB stranica Zeleni odred – forum