Kupili smo previše cjepiva protiv korone i onda ga donirali?! Raspudić: Bačeno je 64 milijuna kuna! Kupili smo previše cjepiva protiv korone i onda ga donirali?! Raspudić: Bačeno je 64 milijuna kuna!
TweetEmailPrint Nino Raspudić rekao je da je zbog nerazumno velike nabave količine cjepiva protiv covida-19 samo u 2021. godini kroz donaciju naša zemlja uludo bacila više... Kupili smo previše cjepiva protiv korone i onda ga donirali?! Raspudić: Bačeno je 64 milijuna kuna!


Nino Raspudić rekao je da je zbog nerazumno velike nabave količine cjepiva protiv covida-19 samo u 2021. godini kroz donaciju naša zemlja uludo bacila više od 64 milijuna kuna. “Sada da to cjepivo ne bi trunulo i ne bi stvaralo dodatni trošak kao zbrinjavanje medicinskog otpada tu brigu ćemo  prebaciti na drugoga pa ćemo ga donirati”, kazao je. Upitao se i koliko je doniranih cjepiva u zemljama kojima su donirane zaista utrošena a koliko ih je bačeno i zbrinuto kao medicinski otpad.

Oporbeni zastupnici upozorili su danas, tijekom rasprave o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2021. da smo, zato što smo nabavili previše cjepiva protiv covida-19, samo u toj godini ga donirali u vrijednosti većoj od 64 milijuna kuna!

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić je, podnoseći izvješće, rekao da je službena razvojna pomoć Hrvatske u inozemstvu u 2021. iznosila 624,22 milijuna kuna, što je porast od 20,8 posto u odnosu na 2020. Time je, poručio je, nastavljen trend povećanja ukupnog godišnjeg  izdvajanja Hrvatske za provedbu razvojnih i humanitarnih projekata u inozemstvu.

Lucić  je pojasnio da je to povećanje dominantno generirano donacijama cjepiva protiv covida-19 koje su dodijeljene bilateralnim putem te kroz multilateralni mehanizam za dijeljenje cjepiva Covax, a na što se odnosilo 10,3 posto ukupnog iznosa te pomoći. Donirano je cjepiva protiv covida-19 u vrijednosti 64 milijuna kuna i to BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Vijetnamu, Ruandi i Butanu, a putem mehanizma COVAX Siriji, Egiptu, Indoneziji, Tadžikistanu i Pakistanu.

Nino Raspudić (Klub Mosta) rekao je da je zbog nerazumno velike nabave količine cjepiva protiv covida-19 samo u 2021. godini kroz donaciju naša zemlja uludo bacila više od 64 milijuna kuna. “Sada da to cjepivo ne bi trunulo i ne bi stvaralo dodatni trošak kao zbrinjavanje medicinskog otpada tu brigu ćemo  prebaciti na drugoga pa ćemo ga donirati”, kazao je. Upitao se i koliko je doniranih cjepiva u zemljama kojima su donirane zaista utrošena a koliko ih je bačeno i zbrinuto kao medicinski otpad.

Na iznos sredstava za donirana cjepiva upozorio je i Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) ocijenivši da se radi o ozbiljnom novcu. Naveo je i da se u izvješću, među ostalim, spominje i projekt u suradnji s Ministarstvom branitelja posvećen jačanju kapaciteta u pronalasku nestalih osoba  u vrijednosti 20.000 kuna. No, rekao je, ne spominje se i jako potrebna suradnja sa Srbijom na području nestalih osoba jer naša zemlja još uvijek traži oko 2000 nestalih osoba.
“Očigledno na ovom području nikakve suradnje sa Srbijom nema niti kroz službenu razvojnu pomoć niti kroz bilo koji drugi mehanizam koji hrvatska vlada i država mogu pokrenuti”, rekao je.
FOTO: Screenshot videosnimki