LAŽU da EU traži da se ugrade razdjelnici, grijanje poskupljuje ZBOG KORUPCIJE LAŽU da EU traži da se ugrade razdjelnici, grijanje poskupljuje ZBOG KORUPCIJE
TweetEmailPrint Europska komisija nigdje nije rekla da se moraju ugraditi razdjelnici – već da se mogu ugraditi ako se pokažu isplativima. Njemačka ih, zbog studije... LAŽU da EU traži da se ugrade razdjelnici, grijanje poskupljuje ZBOG KORUPCIJE


Europska komisija nigdje nije rekla da se moraju ugraditi razdjelnici – već da se mogu ugraditi ako se pokažu isplativima. Njemačka ih, zbog studije koja je pokazala kako nisu isplativi, nije uvrstila u zakonsku obvezu!

ivan vrdoljakGototo svi građani koji su pristali na ugradnju razdjelnika na radijatore u svojim stanovima, gorko su se pokajali te se sada pitaju tko ih je i zbog čega natjerao da ugrađuje nešto što im znatno poskupljuje ionako visoke račune za grijanje. Ogorčenih građana je sve više

Jedna od rijetkih televizijskih istraživačkih novinarki, kolegica Danka Derifaj s NOVE TV, najdalje je otišla u preispitivanju pozadine ove velike prijevare koju su hrvatskim građanima servirale nesposobne i korumpirane hrvatske političke elite.

Tražeći odgovor na pitanje zbog čega bi institucije natjerale građane na ugradnju razdjelnika ako im je grijanje nakon toga znatno skuplje, a ne jeftinije te ako nije istina da EU to traži od Hrvatske, dobila je pismo od osobe iz ‘sustava’ koja potvrđuje da je nešto u cijelo priči vrlo sumnjivo te da se radi o koruptivnoj priči, ili, što je manje vjerojatno, o golemom nemaru i nesposobnosti odgovornih.

Europska komisija, naime, nigdje nije rekla da se moraju ugraditi razdjelnici – već da se mogu ugraditi ako se pokažu isplativima. Njemačka ih tako, zbog studije koja je pokazala kako nisu isplativi, uopće nije uvrstila u zakonsku obvezu!

Europska komisija radi reviziju projekta

Zbog takvih prigovora zemalja članica, Komisija će iduće godine odlučivati hoće li raditi reviziju projekta.

Unatoč svemu, u Hrvatskoj je nekomu bilo stalo do toga da se projekt provede i to pod cijenu rigoroznih kazni od 50.000 kuna građanima koji ih ne uvedu?!

”Zašto se u Zakonu o tržištu toplinske energije izraz ‘mogu’ iz Direktive zamijenio s izrazom ‘moraju’, građanima trebaju odgovoriti oni koji su Zakon o tržištu toplinske energije donijeli kao i oni koji su sudjelovali u njegovom donošenju. Ono što ste naveli za EU direktivu uočio sam i ranije te sam uputio mail Vladi RH da mi daju na uvid studiju na temelju koje su provjerili troškovnu (ne)učinkovitost ugradnje tih razdjelnika. Dobio sam i skandalozan odgovor u kojem se praktično hvale zašto nisu proveli nikakvu studiju’, stoji u jednoj od poruka ‘osobe iz sustava’.”

‘HERA i Ministarstvo gospodarstva daju izjave da su razdjelnici obvezni jer to traži EU, a to zapravo uopće nije istina. Istina je da je EU propisala državama članicama da moraju omogućiti svim građanima mogućnost mjerenja na bilo koji način, a ne da je to obveza građana koji to moraju sami financirati’, piše dalje ista osoba, čije pismo je novinarka NOVE TV prenijela na portalu Dnevnik.hr.

‘Cijela ta priča o ugradnji razdjelnika i ventila o štednji energije nema smisla’, smatra i Branko Lončarec iz Zagreba. 

‘Normalno da se osjećam prevareno, prije smo imali tisuću i pol kuna, sve prostorije su bile ugrijane, u kratkim rukavima smo sjedili’, rekla je i Jelena Čuljak iz Vikovaca.

Govorili o uštedi, a računi trostruko skuplji!

‘Prezentirano nam je da ćemo imati uštedu oko 30 posto, što se nakon dvije godine nije pokazalo točno. Naime, imam trenutno veće račune nego kad nisam imala ugrađene toplinske razdjelnike, a štedim u svakom slučaju, recimo kad odlazim na posao zatvaram ventile’, objasnila je Emina Šagolj iz Zaprešića.

‘Prvi korak je onaj kada vam dođe distributer toplinske energije, tj. firma koja će nam obračunavati potrošnju, njihovi akviziteri, tj. trgovački putnici koji nam obećaju da ćemo manje trošiti 20, 30, pa čak i 40 posto. No, to je čista laž’, rekao je Igor Vujović iz Udruge Potrošač.

I dok je Njemačka iskoristila okvire koje Europska direktiva dozvoljava i poštedjela svoje građane bespotrebnog troška, Hrvatska prijeti kaznama ukoliko na taj trošak bespogovorno ne pristanemo?!

Zašto je tako?  Odgovorni u Ministarstvu gospodarstva na to novinarsko pitanje tjednima nisu odgovorili?!

Za to vrijeme, tvrtke koje se bave ugradnjom na terenu se koriste svakakvim metodama ne bi li se domogle unosnog posla koji nitko ne nadzire.
Na primjeru osam hrvatskih gradova, u kojima građani imaju nevjerojatne probleme s računima, vidljivo je da ovakav sustav pogoduje i distributerima.

Prije nego je novi Zakon stupio na snagu, oni su fiksne troškove povećali, tu su napravili dobar start, tako da se ova ušteda konačno svodi na možda nekih 20 posto cijelog troška.  Tu su nas prevarili, tako da uštede nema i bit će sve skuplje i skuplje’, kaže Anita Krolo.

Laži o uštedi, buka u sustavu

Nakon što nije uspjela uvjeriti svoje susjede da se radi o prijevari i pljački, Anita Krolo je odlučila prodati stan i odseliti. Laži o uštedi, potrošeni novac, velike razlike u računima za iste kvadrature, buka u sustavu, oprema koja se ne kontrolira, posvađani stanari, potrošena pričuva, smanjenje vrijednosti stana na tržištu nekretnina, sve su to posljedica ove bespotrebne zakonske odredbe.

”Jedino što ljudi mogu napraviti, netko tko ima tri čiste, osnovati udrugu i postavit se kao Udruga Franak, to je jedini put kojim se mi možemo zaštiti od ovih na silu ugrađenih razdjelnika, sustava mjerenja koji nemaju veze sa zdravim mozgom”, smatra Krolo.

Njemačka je, kao i mnoge druge europske članice, obavijestila Europsku komisiju o svom stavu oko neisplativosti ovakvog mjerenja. U tijeku je izrada Analize o postojećim praksama o primjeni ovih odredbi u svih 28 zemalja članica. Bit će gotova u siječnju 2017. Koji je argument Hrvatske da do tada prisili građane da ugrade neisplativ način mjerenja? Ni na to pitanje, nadležne institucije (HERA i Ministarstvo gospodarstva) ne odgovaraju.

Valja napomenuti da su građani Rijeke već nekoliko puta izlazili su na ulice zbog astronomskih cijena grijanja.

“Ako neće Hrvatska vlada, ako neće hrvatska država priznati da je to pogrešno, onda bismo trebali svi krenuti u privatne parnice ili bismo se trebali dignuti i svi otići u Strasbourg da nam netko objasni zašto i kako to, kako je to moguće?!”, pita se Marilena Dragoslavi.

U neboderu u kojem žive Marilena i Josip Kukuljan ima 158 stanova. U protekle dvije godine stanari su tražili da im se izvadi više od pola ukupnih radijatora u cijelom neboderu. No, cijena im se nije smanjila, dapače. “Ne, povećala se. Mi svake godine skidamo radijatore i svake godine nam se povećava cijena”, kaže Marilena.

Osim što su skinuli radijatore, odbili su ugraditi i razdjelnike. Sve u strahu od računa za grijanje. Pa čak i po cijenu kazne od 50.000 kuna, poučeni iskustvom stanara iz susjednog nebodera razdjelnike su odbili.

Vrdoljak ne odgovara na upite!

“Naši susjedi stavili su razdjelnike prije dvije – tri godine, nakon čega su im se nenormalno povećali računi. Ono što su prošle godine plaćali tisuću kuna, ove godine plaćaju 2 i pol tisuće”, dodaje Marilena.

Riječki gradonačelnik i predstavnik Energa tvrde kako je poskupljenje bilo neizbježno, a razdjelnici dobro rješenje, kad su prilagođeni sustavu. No, oni nisu prilagođeni sustavu.

Zanimljivo je da niti distirbuter grijanja ne zna kako zapravo rade razdjelnici, koje strane tvrtke ugradjuju u stanove, a na osnovu kojih formira cijene.

“Direktiva EU ne kaže da se to mora napraviti nego navodi da ukoliko postoje tehnička i ekonomska opravdanost uvođenja razdjelnika topline, da se to može napraviti”, ističe Davor Škrlec, zastupnik u EU parlamentu.

Ipak, kod nas se mora. Zašto? Već tjednima to novinari pokušavaju doznati od Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva i potpisnika Zakona o tržištu toplinske energije po kojem je ugradnja razdjelnika zakonska obveza pod prijetnjom kazne od 50.000 kuna. Odgovora nema. Od Ministarstva su novinari tražili i popis radne grupe koja je radila na ugradnji europske Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, no odgovor  nisu dobili.

Riječki gradonačelnik također krivi Ministarstvo gospodarstva zbog lošeg Pravilnika po kojem se formiraju cijene grijanja.

Većina gradonačelnika rezonira poput Obersnela- živimo u pravnoj državi, naše je da provodimo zakon. Po toj logici svi koji se bune postaju valjda huligani i anarhisti. Primjenjujući ovu demagošku definiciju demokracije građane se primorava da ostanu u sustavu grijanja koji ne mogu financijski podnijeti.

HERA na strani distributera

“Prebacivali su krivnju s jednih na druge. Energo kaže, kriva ti je raspodjela odnosno Brunata ili Tisan, drugi kažu krivo je Ministarstvo u Ministarstvu kažu Energo je kriv, napravili su namjerno od vrata do vrata i na neki način izludjeli samog korisnika centralnog grijanja i nakon nekog vremena čovjek se i tako izlude”, kaže Kukuljan.

Ali Josip se izmoriti ne da. Cilj posljednjeg prosvjeda bio je zahtjev za izmenama u zakonu koje će nezadovoljnom korisniku omogućiti isključenje iz sustava centralnog grijanja. Igoru iz Vinkovaca to je pošlo za rukom nakon dvije sudske parnice. Borio se protiv Hrvatske energetske regulatorne agencije koja je bila na strani distributera grijanja.

Što građani zapravo mogu učiniti? Gradonačelnici gradova koji imaju takve probleme kažu, ovo je pravna država mi moramo provoditi odluke Vlade. Ispada da građani moraju pristati na tu pljačku. No, u EU su postale popularne inicijative gdje građani sakupljanjem potpisa prisiljavaju odgovorne na promjene propisa i prakse.

Nakon svega, valja upozoriti na činjenicu da je u tijeku priprema HEP-a na uvođenje tzv.pametnih brojila za struju. Njihova ugradnja također će se pravdati ”moranjem” zbog europskih direktiva. No, opet će nas pokušati prevariti. Treba provesti studiju isplativosti i vidjeti opravdava li ušteda trošak ugradnje. To u Hrvatskoj neće napraviti. Budući da jedno novo brojilo stoji od 170 do 220 eura, već sada je izvjesno da će građani i to morati platiti!