LJETO U ZAGREBU: Na Tomislavac se vraća Zagreb Classic; rock koncerti cijelo ljeto na otvorenom LJETO U ZAGREBU: Na Tomislavac se vraća Zagreb Classic; rock koncerti cijelo ljeto na otvorenom
TweetEmailPrint Tomašević je rekao da su svi programi besplatni za publiku, kao dio vizije da se kultura više otvori građanima u kulturnim centrima, kvartovima i... LJETO U ZAGREBU: Na Tomislavac se vraća Zagreb Classic; rock koncerti cijelo ljeto na otvorenom


Tomašević je rekao da su svi programi besplatni za publiku, kao dio vizije da se kultura više otvori građanima u kulturnim centrima, kvartovima i drugdje po gradu i da bude dostupnija svima

Zagrebački Trg kralja Tomislava od 23. do 29. lipnja ponovo će biti domaćin večernjem programu Zagreb Classic s vrhunskom klasičnom glazbom, a od lipnja do rujna u Zagrebu će se održavati i mnogi drugi programi na otvorenom za građanstvo i turiste pod nazivom SummerBUZZG, najavljeno je u srijedu na konferenciji za medije.

Programe organiziraju Grad Zagreb i njegova turistička zajednica (TZGZ) u suradnji s partnerima i očekuju da će pridonijeti turističkom prometu u gradu i obogaćivanju njegove ponude, s naglaskom na kulturu, glazbena i druga događanja, rekli su na konferenciji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

“Bilo je neizvjesno kako će izgledati ljeto u Zagrebu zbog pandemije, no kako je popustila zadovoljni smo da se to sve može organizirati, kao i drugi programi i festivali, jer su jako bitni za grad, kao uostalom i ukupna kulturna ponuda i događanja. Dolaze vrhunska imena klasične glazbe iz svijeta, koja nije bilo lako dobiti u kratkom vremenu”, rekao je Tomašević.

Zagreb Classic u petom izdanju, nakon dvije godine pauze zbog pandemije, donosi krajem lipnja u sedam dana, kako je kazala Bienenfeld, vrhunske izvedbe i domaćih i stranih glazbenika, na čemu su zajedno radili TZGZ, Grad Zagreb i njegov Ured za kulturu te mnogi partneri iz raznih kulturnih institucija.

“Bit će to veličanstvenih sedam večeri u Zagrebu, s počecima u 21 sat na “Tomislavcu”, i vjerujemo da će zbog toga u Zagreb doći mnogi i domaći i strani turisti, jer to promoviramo i po hrvatskim gradovima, kao i većim gradovima na više od deset tržišta u sklopu ljetne kampanje SummerBUZZG koja se već provodi”, kazala je Bienenfeld.

Sve počinje 23. lipnja s nastupom svjetski poznate ukrajinske violinistice Anstasiye Petryshak, koja se javila i video porukom u kojoj zahvaljuje organizatorima na prilici da prvi puta nastupa u Hrvatskoj, drugi dan se nastavlja s mjuzikl programom Alfi Kabilja i kazališta Komedija, treći je dan na redu pop misa Tončija Huljića Mediterana, dok je četvrti dan, 26. lipnja, rezerviran za francusku kantautoricu Joyce Jonathan.

Njezin koncert je najavila i ravnateljica Francuskog instituta u Zagrebu Estelle Halimi, dodajući da je to i u sklopu (završetka) francuskog predsjedanja EU-om te osvještavanja bogatstva raznolikosti u Europi, a taj će dan, kada je i Praznik glazbe, dodijeliti i nagrade mladima u Hrvatskoj koji su se natjecali u izradi višejezičnih glazbenih spotova, a koje je u suradnji sa hrvatskim obrazovnim ustanovama provodio ove godine taj Institut.

Zadnja tri koncerta, 27., 28. i 29. lipnja izvest će Zagrebačka filharmonija (filmska glazba), Jazz orkestar Hrvatske vojske te vokalisti milanske Scale.

Binenefeld je dodala da u programima Zagreb Clasicca, kao i kasnije tijekom ljeta, nastupaju mnogi domaći i strani umjetnici, dok je Tomašević naglasio i važnost rock i svih drugih koncerata koji će se održavati na više lokacija po gradu, od Ljetne pozornice Tuškanac, preko Klovićevih dvora do Muzeja suvremene umjetnosti.