Lovrinović: Ministar MARIĆ PROVOCIRA, traži da odradim njegov posao i javim rezultate! Lovrinović: Ministar MARIĆ PROVOCIRA, traži da odradim njegov posao i javim rezultate!
MINISTARSTVO FINANCIJA: RECITE VI NAMA TKO DUGUJE ZA KONCESIJE

Lovrinović: Ministar MARIĆ PROVOCIRA, traži da odradim njegov posao i javim rezultate!

Gospodarstvo 16. ožujka 2017. D.K.

TweetEmailPrint Da nisam svojim očima pročitao ne bih vjerovao. Ministarstvo financija od mene traži “specificirane iznose duga po svakom dužniku”. Pa gospodo, to je... Lovrinović: Ministar MARIĆ PROVOCIRA, traži da odradim njegov posao i javim rezultate!


Da nisam svojim očima pročitao ne bih vjerovao. Ministarstvo financija od mene traži “specificirane iznose duga po svakom dužniku”. Pa gospodo, to je vaš posao. Dnevnice, koncesije … sve su to znaci neuređene države koja ne zna tko joj što duguje i tko što treba raditi”, ističe čelnik Promijenimo Hrvatsku

Da u Republici Hrvatskoj najveći problem ni približno nije pljačka proračuna kroz fiktivne dnevnice u samom vrhu Vlade, već da se mulja i krade na sve strane, a da oni koji bi trebali kontrolirati financije – sve to samo gledaju, upozorio je ekonomist i saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

”Nedavno sam u sklopu rasprave o zakonu o koncesijama u Saboru postavio pitanje ministru financija o tome koliki je iznos nenaplaćenih koncesija po različitim osnovama do sada.

Predstavnik Ministarstva financija mi je odgovorio na sjednici da je to oko 170 milijuna kuna. Prema ozbiljnim indicijama i informacijama koje sam dobio stvar je sasvim drugačija i ukupan dug se kreće od 1992. godine do danas, s kamatama i zateznim kamatama, do 10 milijardi kuna.

Zato sam pismeno tražio odgovor Mnistarstva financija (MF) za razdoblje od 1992-2016. godine.

Odgovor je stigao na skoro 4 stranice. Najvećim dijelom se objašnjava da Ministarstvo financija nema potpune podatke; da su sve lokalne jedinice i davatelji koncesija dužni izvještavati i dostavljati podatke MF itd, u tom stilu. Nije izravno rekao, ali sam shvatio poruku da oni o tome nemaju uopće sređene podatke. Imaju što imaju – a to je skoro ništa.

Zakon o koncesijama se mijenjao 2008. i 2012.godine, ali se nije mijenjala nesređena evidencija i loša naplata – što potvrđuju nalazi inspekcija, prema kojima je oko 60 posto koncesionara imalo nepravilnosti.

Na kraju pisma me ministar (Marić) lagano provocira, u stilu: ako imam indicije i znam koliki je dug, da im dostavim podatke da i oni imaju.

Citiram: “S tim u vezi želimo naglasiti da ukoliko postoje jasni i konkretni dokazi oko navedenih iznosa dugovanja po osnovi naknade za koncesije, a koja su navedena u zastupničkom pitanju, za koja Ministarstvo financija trenutno nema saznanja niti dokaze, predlažemo da se ista dostave specificirana po svakom dužniku i iznosu duga kako bi u okviru naše nadležnosti proveli sve radnje i aktivnosti u pogledu naplate spomenutog dugovanja”.

Da nisam svojim očima pročitao ne bih vjerovao. Ministarstvo financija od mene traži “specificirane iznose duga po svakom dužniku”. Pa gospodo, to je vaš posao.

Što je previše, previše je. Dnevnice, koncesije … sve su to znaci ozbiljnih problema i neuređene države na svim segmentima, koja ne zna tko joj što duguje i tko što treba raditi”, napisao je Lovrinović zanimljivu analizu na svom Facebook profilu.

Objavu je naslovio: Ministarstvo financija: ‘Lovrinoviću, odradi naš posao!’