”Ma kakva Rimac, VRDOLJAK je darovao naš novac!” Zašto nije priveden? Objavljeno da su ga vjerojatno ucijenili?! ”Ma kakva Rimac, VRDOLJAK je darovao naš novac!” Zašto nije priveden? Objavljeno da su ga vjerojatno ucijenili?!
TweetEmailPrint ”Kakav će biti rasplet? Odgovor će ponajviše ovisiti o ishodu izbora. Ako dosadašnja većina dobije novi mandat dogodit će se poznata praksa kontrole... ”Ma kakva Rimac, VRDOLJAK je darovao naš novac!” Zašto nije priveden? Objavljeno da su ga vjerojatno ucijenili?!


”Kakav će biti rasplet? Odgovor će ponajviše ovisiti o ishodu izbora. Ako dosadašnja većina dobije novi mandat dogodit će se poznata praksa kontrole štete. To podrazumijeva zaštitu osumnjičenih i uhapšenih iz najnovije afere, uključujući i “kninsku kraljicu”. Jer, iako nisu iz “prve lige”, pojedinci sigurno puno znaju, a ako bi progovorili u ambis bi mogli povući tko zna koga”, piše Slobodna Dalmacija.  Bujica je pak ranije izvijestila da je praćenjem  kriminala na području Slavonije, Ivan Vrdoljak često upadao u policijske mjere praćenja i prisluškivanja osumnjičenih. I kada je Niko Anđić, voditelj osječkog PN USKOK-a, zatražio od  šefice USKOK-a da se mjere praćenja prošire i na Vrdoljaka, Anđić je smijenjen. Vrdoljak nikada nije procesuiran…, no ušao je u koaliciju s onima koje je najviše napadao…

Dok se u izvješćima o aferi Vjetroelektrane već danima provlači ime bivše gradonačelnice Knina, malo tko spominje bivšeg ministra gospodarstva koji je, sudeći prema novinskim izvješćima, znatno više oštetio Republiku Hrvatsku od Josipe Rimac, no koji do danas nije priveden ni procesuiran, iako se njegovo ime godinama provlačilo kroz brojne velike afere.

O ulozi Ivana Vrdoljaka, bivšeg čelnika HNS-a, u spomenutoj aferi pisala je Slobodna Dalmacija u tekstu:

U aferi VE ‘Krš – Pađene‘ milijardu kuna bačeno u vjetar: Vrdoljak investitoru darovao naš novac

Ovdje prenosimo sadržaj tog teksta:

”Glavni dio priče s vjetroelektranom Krš-Pađene događao se posljednjih dana prosinca 2013. godine, kada je energetskim sektorom uredovao Ivan Vrdoljak, kasnije često prozivani i nikada ni za što procesuirani ministar u Vladi Zorana Milanovića.
Vlada je u listopadu te godine donijela novi tarifni sustav za obračun otkupa struje iz obnovljivih izvora po kojemu je dotadašnja cijena umanjena oko 30 posto uz primjenu od 1. siječnja 2014.

Na Badnjak 2013. dali CEMP-u status povlaštenog proizvođača

Tvrtka CEMP Milenka Bašića, od donošenja odluke na sjednici Vlade pa do stupanja nove tarife na snagu, zorno je dokazala nevjerojatnu efikasnost hrvatske administracije. Kako je Bašić motivirao visoke državne službenike i dužnosnike (još) nije poznato, ali se zna da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na Badnji dan te 2013. godine, dakle 24. prosinca, dala Bašićevu CEMP-u status povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Može se samo zamisliti kako je upravno tijelo zasjedalo toga dana, osim ako nisu za to dobili zapovijed. A jedini zapovjednici su im iz politike, točnije resorno ministarstvo. Tim dokumentom CEMP je obavio samo pola posla. Drugu polovicu realizirao je 31. prosinca te godine, dan prije stupanja na snagu za njega nepovoljnije tarife, kada je s ministrom Vrdoljakom potpisao ugovor o povlaštenoj proizvodnji po staroj tarifi.

Zli jezici su pričali da su angažirani službenici ministarstva zajedno s Vrdoljakom sa zadovoljstvom ostali u uredima na Staru godinu i poslije isteka radnog vremena samo da bi Milenko Bašić dobio traženi dokument. Koji je njegovom CEMP-u na godišnjoj razini, kako je u više navrata Vrdoljaka prozivao njegov prethodnik na dužnosti šefa HNS-a Radimir Čačić, osiguravao 65 milijuna kuna više nego da se struja koja će se dobiti proizvodnjom iz VE Krš-Pađene obračunavala po tarifnom sustavu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine.

Vrdoljak iz džepova građana izuzeo gotovo milijardu kuna

Kroz ugovoreni povlašteni rok od 14 godina, tim je potezom Vrdoljak iz džepova hrvatskih potrošača struje izuzeo gotovo milijardu kuna i smjestio je u Bašićev džep, odnosno na račun njegove tvrtke CEMP. VE Krš-Pađene samo su jedan od obnovljivih izvora električne energije zbog kojih je u javnosti prozivan ministar Vrdoljak.

Možda bi upravo sada kada je pukla afera s najnovijom korupcijskom hobotnicom Vrdoljak mogao i trebao objasniti hrvatskoj javnosti zašto je bolje i racionalnije kupovati struju 30-ak posto skuplje. Ako se zna da Hrvatska trenutačno ima gotovo 1 GW proizvodnih postrojenja električne energije iz obnovljivih izvora, od kojih na vjetroelektrane otpada 638 megavata, može se samo zamisliti kolikim iznosima hrvatska sirotinja voljom političkih moćnika puni džepove pojedinaca.

Možda bi se trebao očitovati i ministar financija i kazati javnosti namjerava li na tu i tako ostvarenu ekstradobit primijeniti posebne porezne škare. Prema javno objavljenim podacima, VE Krš-Pađene s instaliranom snagom od 142 megavata trebala bi biti najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj. Zanimljivo je da ni najuporniji nisu uspjeli doći do originalnog ugovora kojim je definirano o kolikoj se, zapravo, povlaštenoj snazi radi.

Jedan naš dobro upućeni izvor navodi da se ugovor skriva kako javnost ne bi saznala da je najprije ugovorena snaga od 20 megavata, potom još 80 megavata i na kraju dodatnih 42 megavata. Cijeli taj vjetropark već davno je trebao kroćenjem vjetra proizvoditi struju. VE Krš-Pađene još je izvan elektromreže, za što je dobivena uredna odluka o prolongiranju. U ovom slučaju investitoru i njegovoj tvrtki CEMP išlo se nenormalno obilato naruku, a da nikomu nije jasno zašto, kaže nam jedan elektroenergetičar s velikim iskustvom o administrativnim barijerama pri ishodovanju papira za vjetropark.

Mirela Holy prozivala Milanovića

Najnovija afera s VE Krš-Pađene, koja je zagolicala znatiželju javnosti ponajprije zbog objavljene policijske sumnje da je na čelu korupcijske hobotnice pritvorena atraktivna bivša državna tajnica i kninska gradonačelnica Josipa Rimac, samo je jedna u nizu u vezi s tim elektroenergetskim objektom. Pandorinu kutiju prva je otvorila bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy koja je prozvala svoga šefa premijera Zorana Milanovića da za VE Krš-Pađene lobira njegov danas pokojni brat.

Za nastavak se pobrinuo Mostov ministar Tomislav Panenić, koji je za lobiranje u korist Bašićeve tvrtke Lager, koja je osnivač CEMP-a, prozvao svoga prethodnika Ivana Vrdoljaka. Mostov ministar zaštite okoliša i energetike iz saborskih je klupa za pogodovanje investitoru Bašiću prozivao svoga nasljednika Tomislava Ćorića. VE Krš-Pađene spominjala se i kada je Plenkovićeva Vlada donosila odluku o povećanju visine naknade potrošačima struje u korist obnovljivih izvora.

Kakav će, poslije svega, biti rasplet? Odgovor će ponajviše ovisiti o ishodu izbora. Ako dosadašnja većina dobije novi mandat dogodit će se dobro poznata praksa kontrole štete. To podrazumijeva zaštitu osumnjičenih i uhapšenih iz najnovije afere, uključujući i “kninsku kraljicu”.

Jer, iako nisu iz “prve lige”, pojedinci iz ove grupe sigurno puno znaju, a ako bi progovorili, što bi se sigurno dogodilo ako se osjete žrtvovanima, onda bi za sobom u ambis mogli povući tko zna sve koga”, stoji u tekstu Tonija Paštara u Slobodnoj Dalmaciji od 3. lipnja ove godine.

Vrlo zanimljivi dokumenti PN USKOK-a o Vrdoljaku

A kada se već spominje Ivan Vrdoljak te njegove brojne nikada procesuirane afere, valja podsjetiti i na šokantan prilog emisije Bujica objavljen 12. lipnja 2017. godine, odnosno na dokumente objavljene u toj emisiji.

Bujica je, podsjetimo, objavila dokument na kojem piše: ‘Sažetak operativnih saznanja o ministru Ivanu Vrdoljaku’, u kojem se  jasno moglo pročitati da je Vrdoljak dolazio za stol i sat vremena razgovarao s osobama koje su dulje vrijeme bile praćene zbog počinjenog kriminala. Njihovi sastanci su bili potajno dogovarani (konspirativno komunikacijom), stoji u izvješću PN USKOK-a. Dolazeći na sastanak s Vrdoljakom, praćene osobe stalno su se osvrtale oko sebe, pazeći da ih netko ne prati, stoji u policijskom dokumentu.

Pojašnjeno je potom da je praćenjem različitih vrsta kriminala na području Slavonije i Baranje, Ivan Vrdoljak vrlo često upadao u policijske mjere praćenja i prisluškivanja osumnjičenih za kriminal. O tome govori dokument PN USKOK-a dostavljen USKOK-u. Preciznije, dokument govori o operativnoj akciji ‘Kiosk‘ iz 2013. godine.

‘Upozorili ga da pazi s kim se sastaje’

”Napominjemo da je Drago B. (osoba s kojom se potajno sastajao Vrdoljak) prijavljen zbog počinjenja kaznenog djela udruživanaj radi počinjenja kaznenog djela, zbog čega je podnesena i kaznena prijava. Posrednik je na poseban mobitel zvao Vrdoljaka. Uočeno je konspirativno ponašanje, stalno osvrtanje sudionika sastanka, sve to sugerira da se radilo o nečem protuzakonito”, stoji, između ostaloga, u policijskom izvješću kojega smo opisali u tekstu na Promise.hr objavljenom prije tri godine:

UCIJENJEN? Objavljeni dokumenti PN USKOK-a-Vrdoljak se potajno sastajao s kriminalcima, potom ide u deal s HDZ-om!

”Damir H, prijavljen za poticanje na teško ubojstvo, više puta se sastao s Ivanom Vrdoljakom u Osijeku. Tražio je određene pogodnosti za sebe i za neke tvrtke, stoji dalje u izvješću.

Damir H. je pokušao utjecati na Vrdoljaka da posao dobiju tvrkte povezane s njime.

R. Ostojić je čak i upozorio Vrdoljaka da pazi s kim se sastaje, jer je više puta upao u policijske mjere, rečeno je u Bujici.

I nakon što je Niko Anđić, voditelj osječkog PN USKOK-a zatražio od Tamare Laptoš, šefice USKOK-a da se mjere praćenja, zbog svega navedenog, prošire i na samoga Ivana Vrdoljaka, Anđić je naprasno smijenjen s mjesta šefa PN USKOK-a te potjeran u prijevremenu mirovinu!

Odjednom onaj koji je najviše prozivao HDZ, ulazi u koaliciju s HDZ-om!

Kada je on smijenjen, tada je Vrdoljak počeo pregovarati s HDZ-om o mogućoj koaliciji. Pregovore je vodio s Davorom Božinovićem, novim ministrom policije. Kada je koaliciju dogovorio, iz nepoznatog razloga se povukao, navedeno je u emisiji Bujica.

Valja naglasiti da je voditelj Bujice u više navrata pokazivao dijelove izvješća PN USKOK-a, iz kojih se na ekranu moglo pročitati da se doista radi o izvješćima o Ivanu Vrdoljaku, odnosno o preskupoj obnovi Gunje, preskupoj sanaciji otpada te mogućoj ulozi Anke Mrak Taritaš.

Zašto ove stvari stoje u ladici institucija koje bi trebale raditi svoj posao?, upitao je Bujanec u uvodu svog gosta Nikolu Kajkića, policijskog službenika i predsjednika Nacionalnog sindikata policije.

Kajkić je potom tumačio što to znači kada PN Uskok nekoga istražuje te dokumente potom šalje USKOK-u u Zagreb.

”Kada se dođe do saznanja o počinjenju kaznenog djela, DORH daje upute policiji koje mjere se provode. Provodile su se posebne dokazne radnje, može se iščitati da je to trajalo od 2013. do 2015. godine. Posljednje izvješće je o tome što se utvrdilo i što se dokazalo”, pojasnio je Kajkić u emisiji.

Nakon ulaska u koaliciju, neočekivano se povukao

”Sada ćemo ekskluzivno pokazati ‘SAŽETAK operativni saznanja o ministru Vrdoljaku’. Možda oni razotkriju kako je nastala ta koalicija, o kojoj su pregovarali ministar Božinović i Vrdoljak”, istaknuo je Bujanec prije nego li je pokazao dokumente.

Potom je uslijedio prilog o tome kako je Ivan Vrdoljak u kratko vrijeme doživio nevjerojatnu preobrazbu – od najžešćeg kritičara Vlade RH i HDZ-a te šefa oporbe do koalicijskog partnera HDZ-a.

U emisiji su gledatelji mogli vidjeti mnoge Vrdoljakove vrlo oštre kritike upućene Vladi i HDZ-u, njegova uvjeravanja da HNS nikada, ali baš nikada neće i ne može ući u koaliciju s HDZ-om, a potom je prikazan prilog u kojem se Vrdoljak odjednom počeo zaklinjati u doborobit djece, pokušavajući pojasniti zašto ipak vodi HNS u vrlo izvjesnu propast – sklapajući sporazum s HDZ-om.

Nakon što je dogovorio koaliciju s HDZ-om, neočekivano se povukao s mjesta šefa HNS-a i iz javnosti…

Uoči skorih parlamentarnih izbora, jasno je da HNS – nakon izdaje svojih birača, odnosno iskakanja iz jedne koalicije u drugu, nema gotovo nikakve šanse ući u novi saziv Sabora.

FOTO: Screenshot videosnimke emisije Bujica; preslika stranice Slobodnadalmacija.hr