‘MAFIJA DILA DJECU’: Četiri para iz RH ilegalno su htjela posvojiti djecu iz Konga, zakonito nisu mogli’ ‘MAFIJA DILA DJECU’: Četiri para iz RH ilegalno su htjela posvojiti djecu iz Konga, zakonito nisu mogli’
TweetEmailPrint ”Po zakonu Demokratske republike Kongo djeca se ne mogu posvajati izvan zemlje. To znači da nitko iz Hrvatske ne može doći i zakonito... ‘MAFIJA DILA DJECU’: Četiri para iz RH ilegalno su htjela posvojiti djecu iz Konga, zakonito nisu mogli’


”Po zakonu Demokratske republike Kongo djeca se ne mogu posvajati izvan zemlje. To znači da nitko iz Hrvatske ne može doći i zakonito posvojiti dijete iz DR Kongo. Vjerojatno ti dokumenti o posvojenju djece nisu valjani ni u Kongu ni u Zambiji. Usudio bih se reći da je to neka mafija. Posebno ovdje, kad vi date nekom 1000 dolara, on će vama prodati svoje dijete, a ne samo susjedovo”, upozorava fra Ilija Barišić, hrvatski misionar u DR Kongo

”Sve su nevjerojatniji detalji o slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji osumnjičenih za trgovinu ljudima. Dok ih istražuje i cijeli niz hrvatskih institucija, morat će se pozabaviti i činjenicom da hrvatski sudovi bez problema priznaju posvojenje djece iz države koja posvojenje uopće ne dopušta!”, istaknula je Nova TV (Dnevnik.hr).

Dok razmjeri afere rastu, ministar Davor Božinović u nedjelju je tek šturo poručio: “Istražuje se!”

Četiri para otišla su u Demokratsku Republiku Kongo po četvero djece za koje su imali sve potrebne hrvatske dokumente. Na sporan i ključan detalj upućuje naš franjevac misionar u toj državi.

“Znam samo da se po zakonu Demokratske republike Kongo djeca ne mogu posvajati izvan zemlje”, kaže fra Ilija Barišić. To znači da nitko iz Hrvatske ne može doći i zakonito posvojiti dijete iz Demokratske republike Kongo.

A to je na snazi 10 godina. Ipak, sudske odluke iz Konga o posvojenju hrvatski sudovi očito priznaju, pa djeca dobiju domovnice i putovnice, iako ta država ne dopušta posvojenje strancima, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

“Vjerojatno da ti dokumenti nisu valjani ni u Kongu ni u Zambiji. Usudio bih se reći da je to neka mafija. Posebno ovdje u državi Kongo, kad vi date nekom 1000 dolara, on će vama prodati svoje dijete, a ne samo susjedovo”, dodaje Barišić.

Stručnjakinja za obiteljsko pravo vidi u ovoj priči više problema: “Prvo, priznanje strane odluke o posvojenju djece u državi koja nije potpisnica Haške konvencije o međudržavnom posvojenju ne smije biti formalizam i birokracija jer su u pitanju djeca. Drugo, uvijek bi u ovim predmetima sud trebao biti u vezi s ministarstvom, makar radi provjere sadržaja prava radi osiguranja zaštite najboljeg interesa djeteta. Treće , suci koji rade na ovakvim predmetima moraju imati kontinuirane edukacije koje prolaze njihove kolege iz drugih država i zajedno s njima”, kaže profesorica Branka Rešetar.

Predsjednica odbora za obitelj prozvala je državni sustav – za nelegalno krijumčarenje djecom.

“Nama je pouku o tome kako funkcionira pravna država dala jedna afrička država, u ovom konkretnom slučaju Zambija”, rekla je Vesna Vučemilović.

“Mislim da bi trebalo donijeti detaljnije kriterije prema kojima se mogu posvajati djeca iz drugih država koje nisu potpisnice Konvencije, dati uputu sudovima, educirati suce, dakle vidjeti na koji način se taj postupak provjerava”, smatra Vlasta Grgec-Petroci iz udruge “Na drugi način”.

Priču tek treba rasvijetliti. Uhićeni Hrvati imaju odvjetnika po službenoj dužnosti. Trenutačne informacije iz Demokratske Republike Kongo i Zambije, kao i iz Hrvatske ne idu im na ruku. Teško je vjerovati da ni institucije ni četiri para u ovako ozbiljnoj stvari ne znaju procedure i ne provjeravaju”, istaknula je novinaraka Nove TV u prilogu sinoćnjeg Dnevnika.

 

Zašto se mnogi mediji i ne trude rasvijetliti aferu?!

Da se urednici i novinari mnogih ‘glavnih’ hrvatski medija već danima natječu u tome tko će dublje zabiti glavu u pijesak izvješćujući o ovom slučaju, dokazuju, prema svemu sudeći, naslovi od petka.

U trenutku kada je postalo izvjesno da hrvatski MUP i sudovi sudjeluju u – najblaže rečeno – vrlo mutnom posvajanju djece iz DR Konga, naslovi u većini hrvatskih medija glasili su ovako: “Djeca koju su Hrvati posvojili u Zambiji imaju hrvatske dokumente”.

Takvi naslovi sugerirali su da su zaposlenica Ustavnog suda RH, transrodni vijećnik Možemo, gitarist Hladnog piva i njihovi partneri(ce) posve neopravdano pritvoreni u Zambiji, a nisu govorili da je riječ o, prema svemu sudeći, nelegalnom posvajanju djece iz zemlje u kojoj je prekogranično posvajanje zabranjeno te da u tome sudjeluju i hrvatske institucije (američko Ministarstvo vanjskih poslova, primjerice, već godinama upozorava svoje građane da niti ne pokušavaju usvojiti dijete iz DR Kongo – jer je to zakonski nemoguće).

Umjesto da u takvoj situaciji novinari pritisnu Božinovića pitanjima tko će snositi odgovornost za to što MUP i hrvatski sudovi ‘pokrivaju’ ilegalno posvajanje djece, oni su samo prenijeli ministrovu tvrdnju ”da djeca iz Zambije imaju hrvatske dokumente”.

Ni pitanja, ni potpitanja…, samo poslušno kimanje glavom (čast rijetkim izuzecima koji su od ministra tražili odgovore).

FOTO: Screenshot videosnimke

‘Ljudi povezani s Tomaševićem uhićeni su zbog trgovine djecom! ZAŠTO SVI O TOME ŠUTE?’

‘Kategorički tvrdim da je riječ o trgovini djecom; imali su pomagača u vrhu hrvatske države!