Đerek o slučaju zviždača Sabljaka: ‘Kome prijaviti DORH kada štiti korupciju? Samom sebi?’ Đerek o slučaju zviždača Sabljaka: ‘Kome prijaviti DORH kada štiti korupciju? Samom sebi?’
TweetEmailPrint ”Sutkinje odlukama o isključenju javnosti sudjeluju u zataškavanju i prikrivanju nezakonitosti koje se događaju kod naših poslodavaca. Eto, tako rade naše “neovisne” pravosudne... Đerek o slučaju zviždača Sabljaka: ‘Kome prijaviti DORH kada štiti korupciju? Samom sebi?’


”Sutkinje odlukama o isključenju javnosti sudjeluju u zataškavanju i prikrivanju nezakonitosti koje se događaju kod naših poslodavaca. Eto, tako rade naše “neovisne” pravosudne i sudske institucije. Štite one koji su ih očito postavili. Ne zanimaju ih dokazi, nego samo smišljaju način kako da svoje poltrone izbave od javne sramote i kaznenog progona. Gospodin Damir Sabljak 4 godine čeka pravdu. Udaljen je iz službe samo zato što se usudio reći istinu. U nekoj drugoj zemlji bio bi nagrađen jer je htio spriječiti štetu i promijeniti način postupanja. No ovo nije neka druga zemlja, ovo je Hrvatska…”, napisala je Maja Đerek, kojoj nisu dozvolili da prisustvuje sudskom ročištu

Maja Đerek, istaknuta prijaviteljica korupcije i kriminala, pravnica te bivša voditeljica poslovnih prostora u tvrtki Državne nekretnine objavila je danas na svom Facebook profilu informaciju o, kako tvrdi, spornom postupku sutkinje Upravnog suda u Zagrebu, koja je zabranila javnosti da prisustvuje ročištu na suđenju ‘zviždaču’, Damiru Sabljaku (dobio otkaz jer upozorava na korupciju pod kapom Ministarstva vanjskih poslova).
Zbog javnog interesa te zbog činjenice da glavni hrvatski mediji prešućuju ovakve događaje, u cijelosti prenosimo njezinu FB objavu:
”Danas sam u svoje osobno ime i u ime Udruge za zaštitu prijavitelja nepravilnosti htjela dati podršku gospodinu Damiru Sabljaku, kao javnost na ročištu na Upravnom sudu u Zagrebu, na početku novog suđenja protiv odluke Službeničkog suda o udaljenju iz službe iz Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova.
No, već na porti Upravnog suda u Zagrebu zaustavljeni smo s obrazloženjem da je sutkinja isključila javnost, premda je to mogla učiniti tek rješenjem na ročištu, sukladno Zakonu o upravnim sporovima.
Kao i u mom slučaju, uvijek je isti modus operandi. Daje se otkaz, odnosno udaljenje iz službe te se to pravda nekim drugim razlozima, a ne činjenicom da nas žele maknuti s izvora informacija, u ovom slučaju kako gospodin Damir Sabljak ne bi još dublje ušao u korupciju koja se događa u našim ministarstvima i veleposlanstvima. I onda suci diskrecijskom ocjenom isključuju javnost s ročišta te to pravdaju nekakvom zaštitom privatnosti, a radi se o procesima u kojima baš javnost mora, radi javnog interesa, biti upoznata s činjenicama i dokazima o nezakonitostima i korupciji.

‘Sutkinje sudjeluju u prikivanju nezakonitosti’

Ne preostaje mi reći ništa drugo nego da sutkinje, i u mom slučaju i u slučaju gospodina Damira Sabljaka, ovakvim odlukama o isključenju javnosti, sudjeluju u zataškavanju i prikrivanju nezakonitosti koje se događaju kod naših poslodavaca. Ovo osobito stoga jer gospodinu Damiru Sabljaku interni akti Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova brane da javno istupa. Dakle, oni koji bi trebali biti jamci transparentnosti, neovisnosti i pravde zapravo ne djeluju u interesu javnosti, nego očito u interesu politike i povlaštenih pojedinaca.
Naime, Upravni sud je već ranije poništio odluku Službeničkog suda i bivše ministrice Marije Pejčinović Burić, i Sabljaka vratio na posao, ali je aktualni ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman donio odluku o ponovnom Sabljakovom udaljenju iz službe.

Prijavio nepravilnosti pa udaljen iz službe

Gospodin Damir Sabljak se već 4 godine bori na Službeničkom sudu i Upravnom sudu u Zagrebu, a udaljen je iz službe jer je prijavio nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, i to protupravno trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika u veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu.
Prijavio je tajnicu Loretu Bertoša-Kušen jer je primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, a zapravo je sa suprugom bila u Canberri te uzimala novac za putne naloge.
Drugi slučaj je iz mandata veleposlanika Joška Pare, kojeg je Sabljak prijavio za kršenje pravilnika jer je za gospodarskog savjetnika uzeo Zorana Konstatinovića iako nije bio zaposlenik MVP-a.
Ukupno je riječ o višemilijunskoj šteti.
DORH nikada nije ispitao do kraja kaznenu prijavu, nego ju je odbacio bez da je proveo sve dokaze i saslušao gospodina Damira Sabljaka.

U drugoj zemlji bio bi nagrađen; no ovo je Hrvatska

Kada je 2018. u Hrvatskom saboru upitan o ovom slučaju, premijer Plenković je s najviše pozicije u državi poručio da takve predstavke ne vode ničemu. Isti dan kada je Plenković poslao tu znakovitu poruku, DORH donosi odluku o odbačaju Sabljakove kaznene prijave, bez da je saslušao Sabljaka.
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u prošlotjednom “nadrealnom” obraćanju na tzv. Antikorupcijskom vijeću pravdala se da je “Sabljak sada donio neke nove dokaze”, iako je jasno da bi imali sve dokaze da su već prije saslušali Sabljaka.
Eto, tako rade naše “neovisne” pravosudne i sudske institucije. Štite one koji su ih očito postavili. Ne zanimaju ih dokazi, nego samo smišljaju način kako da svoje poltrone izbave od javne sramote i kaznenog progona.
Gospodin Damir Sabljak 4 godine čeka pravdu.
Udaljen je iz službe samo zato što se usudio reći istinu.
U nekoj drugoj zemlji bio bi nagrađen jer je htio spriječiti štetu i promijeniti način postupanja. No ovo nije neka druga zemlja, ovo je Hrvatska……
I pitanje za kraj: Kome prijaviti DORH? Samom sebi?”, opisala je Maja Đerek najnovije događaje na sudu te stanje u hrvatskom pravosuđu danas (utorak 7. lipnja) na svom FB profilu.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice Maja Đerek