Michael Spitzer: Nije točno da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA zadruga Michael Spitzer: Nije točno da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA zadruga
TweetEmailPrint Točno je, a to je i Michael Spitzer jasno naglasio, da su RBA d.d. Zagreb i tužitelj, odnosno u ovom konkretnom slučaju Raiffeisenbank... Michael Spitzer: Nije točno da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA zadruga


Točno je, a to je i Michael Spitzer jasno naglasio, da su RBA d.d. Zagreb i tužitelj, odnosno u ovom konkretnom slučaju Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg neizravno povezani, preciznije dio su istog koncerna, ističe se u reagiranju na tekst kojeg smo prenijeli s drugih portala

Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku glavnog koordinatora Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, reagirao je na tekst objavljen na portalu Promise.hr (prenesen s drugih portala), u kojem smo prenjeli izvješće s ročišta u sporu u kojem RBA grupacija tuži novinarku Helenu Krmpotić s HRT-a.

”Nastavno na tekst naslova „Križanović: Čelnici RBA više NEĆE MOĆI poreći da su nelegalno poslovali u Hrvatskoj!“, objavljenog 09. veljače 2017. godine na vašem portalu, želimo ukazati na neistinite i netočne informacije koje javnost dovode u zabludu.

Naime, netočna je informacija, kako se u tekstu navodi, da je gospodin Michael Spitzer potvrdio da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA kreditno štednih zadruga.

Točno je, a to je i gospodin Michael Spitzer jasno naglasio, da su RBA d.d. Zagreb i tužitelj, odnosno u ovom konkretnom slučaju Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg neizravno povezani, preciznije dio su istog koncerna. U svakoj pokrajini u Austriji posluje nekoliko RBA banaka, među kojima i Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg, koje su dioničari pokrajinskih banaka. Sveukupno osam pokrajinskih banaka dioničari su RBA International sa sjedištem u Beču, koja je dioničar RBA d.d. Zagreb. Iz toga proizlazi da RBA d.d. Zagreb nije pravno povezana s austrijskim pokrajinskim bankama i neovisni je pravni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uz dozvolu Hrvatske Narodne Banke.

Također, netočna je informacija da bi u travnju na sudu u ovome slučaju trebali svjedočiti bivši predsjednik Ivo Josipović kao i bivši državni odvjetnik Mladen Bajić. Točno je da je optuženik predložio sudu da kao svjedoke ispita g. Josipovića i g. Bajića, no sud još nije donio odluku o tom prijedlogu niti se izjasnio po tom pitanju.

Nadalje, netočno je da su RBA zadruge u Hrvatskoj poslovale nezakonito. Točno je da su članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske u Austriji do 2009. godine odobravale austrijske kredite hrvatskim građanima, što je predstavljalo regularno bankovno poslovanje po svim hrvatskim i austrijskim zakonima. Dokazano je i lako provjerljivo da, od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno, registrirane su i djeluju u skladu s propisima Republike Austrije, a krediti odobreni hrvatskim građanima isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s hrvatskim i austrijskim zakonima.

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti, molim vas da u eventualnim daljnjim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije”, stoji u reagiranju koje je potpisao Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.