Mislili da je domaće sigurno, meso nisu kontrolirali, OSTAT ĆE im trajne POSLJEDICE Mislili da je domaće sigurno, meso nisu kontrolirali, OSTAT ĆE im trajne POSLJEDICE
GRADIŠKA: LIJEČNIKA ČUDI IGRANJE SA ZDRAVLJEM

Mislili da je domaće sigurno, meso nisu kontrolirali, OSTAT ĆE im trajne POSLJEDICE

Hrvatska 11. prosinca 2016. D.K.

TweetEmailPrint ‘Trihinela može biti opasna po život, jer uzrokuje upale srčanog mišića”, ovim riječima u mnogim je priručnicima opisana bolest koju prenose svinje. No,... Mislili da je domaće sigurno, meso nisu kontrolirali, OSTAT ĆE im trajne POSLJEDICE


‘Trihinela može biti opasna po život, jer uzrokuje upale srčanog mišića”, ovim riječima u mnogim je priručnicima opisana bolest koju prenose svinje. No, petorica muškaraca, koji su bili na kolinju u okolici Nove Gradiške, nisu marili za upozorenja. Sada imaju ozbiljne tegobe

”Trihineloza je vrlo ozbiljna parazitska bolest koju uzrokuje sitan okruglasti crv iz roda Trichinella, a najbolja je prevencija jedenje kontroliranog mesa. Oboljeli od trihinel najčešće osjećaju bolove u mišićima i slabost koja traje obično nekoliko mjeseci. Trihinela može biti i opasna po život, pa i fatalna, jer uzrokuje upale srčanog mišića…

Trihinelu kod svinja u domaćem uzgoju mogu donijeti glodavci, a svinje se mogu zaraziti i na druge načine”, ovim riječima u mnogim je medicinskim priručnicima, pa i na internetu, opisana vrlo opaka bolest za koju smo već mislili da je, zbog učestalih upozorenja, iskorijenjena iz Hrvatske.

No, petorica muškaraca koji su zajedno bili na kolinju u okolici Nove Gradiške nisu, čini se, pažljivo čitali informacije o opasnom nametniku te su, uvjereni da je domaće sigurno, odlučili ignorirati upozorenja i pojesti kobasice, a i komadiće smjese prije pečenja, bez da su meso kontrolirali.

Prvo su u bolnici završili dvojica, pa potom još dvojica, a liječnici su izjavili da uskoro očekuju još jednog muškarca koji se također zarazio trihinelom. Svi su bili na kolinju, a oboljeli su jer su jeli meso koje nije bilo veterinarski pregledano, istaknuo je šef Odjela za infektivne bolesti slavonskobrodske bolnice dr. Nenad Pandak.

Zaraženi muškarci su u dobi od 19 do 45 godina i sa novogradiškog su područja. Oni su prvi oboljeli od ove zarazne bolesti u brodsko-posavskoj županiji nakon šest godina, a ostat će im trajne posljedice.

Dr. Pandak je kazao da ga čudi površnost i “igranje” sa zdravljem jer su pacijenti sami izjavili da su odlučili da se meso, doduše iz domaćeg uzgoja, ne odnese na veterinarski pregled.

Već dugi niz godina obavezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i otkad je to uvedeno, slučajeva oboljenja od trihineloze nije bilo.

-Ovo nas je iznenadilo jer se prvi puta nakon šest ili sedam godina pojavila epidemija trihineloze u “pravom” obliku i simptomima. Još ne znamo koliko je sve skupa zaraženih, za sada ih je pet, rade se još analize. Svi koji su oboljeli konzumirali su na kolinju zaraženo meso, jedan dio probao je sirovu smjesu za kobasice, a jeli su još i nekakve pljeskavice koje nisu bile dovoljno i termički obrađene.

Nema veze što se radi o domaćim svinjama, baš one su u stalnom kontaktu s glodavcima koji ulaze u svinjce. Trojica oboljelih su sa jasnim znacima upale srčanih mišića, radi se o ozbiljnijoj manifestaciji trihineloze, i peti muškarac koji je obolio osjeća se vrlo loše i bit će hospitaliziran-kaže dr.Pandak. Naglašava da je tijek oporavka individualan i ovisi o količini mesa koje su oboljeli pojeli, ali i broju trihinela koje su unijeli u organizam konzumiranjem zaraženog mesa.

– Ako je veći broj parazita ušao u organizam očekujemo težu kliničku sliku i barem 15 dana bolničkog liječenja. Oporavak će im biti dugotrajan, osjećat će bolove u mišićima i slabost nekoliko mjeseci. Oboljeli koji imaju upale srčanog mišića ostat će na intenzivnijoj terapiji i predstoji im dulji boravak u bolnici. Oboljeli za sada nisu životno ugroženi, ali tu nema garancije. jer komplikacije trihineloze su upravo na srcu i srčanim mišićima- kaže dr. Pandak.

Jedan od oboljelih muškaraca kazao je, pak, da su mislili da su svinje iz domaćeg uzgoja zdrave te da nama potrebe nositi meso veterinaru prije konzumacije.

Sada znaju da su pogriješili.