”Može li policijski načelnik namjerno razbiti službeno vozilo, a da ne odgovara? U RIJECI izgleda MOŽE!” ”Može li policijski načelnik namjerno razbiti službeno vozilo, a da ne odgovara? U RIJECI izgleda MOŽE!”
Sindikat POLICIJSKIH SLUŽBENIKA traži kaznenu odgovornost za načelnika PU riječke, Dizdara:

”Može li policijski načelnik namjerno razbiti službeno vozilo, a da ne odgovara? U RIJECI izgleda MOŽE!”

HrvatskaIzdvojeno 24. lipnja 2020. D.K.

TweetEmailPrint Ovo je sada već disciplinska i kaznena odgovornost načelnika Dizdara na kojoj ćemo ustrajati, jer za događaj je saznao – ako ne prije... ”Može li policijski načelnik namjerno razbiti službeno vozilo, a da ne odgovara? U RIJECI izgleda MOŽE!”


Ovo je sada već disciplinska i kaznena odgovornost načelnika Dizdara na kojoj ćemo ustrajati, jer za događaj je saznao – ako ne prije – onda u mjesecu siječnju ove godine pa ga pitamo zašto postupak nije pokrenuo odmah već tek naknadno kada su neke stvari izašle van u javnost?! Je li možda time još dodatno pogodovao svom suradniku i načelniku kako bi nastupila zastara pokretanja disciplinskog postupka i kako se država ne bi regresno mogla naplatiti?! Vrijeme će pokazati”, napisao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika na FB stranici sindikata

Ni pet dana nakon što je Sindikat policijskih službenika upitao službenim dopisom načelnika PU primorsko goranske, Tomislava Dizdara: ‘Tko je platio popravak službenog vozila MUP-a od preko 27.000,00 kuna i zašto načelnik Dizdar nije pokrenuo disciplinski postupak kako bi se naplatila šteta od počinitelja i time obeštetio državni proračun’, odgovor još nisu dobili.

Radi se, podsjetimo, o skandaloznom incidentu od prije par godina, kada je, sudeći prema informacijama koje su dosad objavljene, Željko Kruneš bivši načelnik kriminalističke policije PU primorsko goranske, službenim vozilom  udario u vozilo svoje bivše partnerice – ključne svjedokinje u slučaju zbog kojega je Kruneš prije dva tjedna završio u istražnom zatvoru.

Krunešova bivša partnerica na sudu u Opatiji je, tijekom ročišta održanog 28. listopada 2019., svjedočila da je sredinom 2015. upozorila Slavicu Šotu i njezinu kćer Josipu Novaković da je čula Kruneša kako daje upute svom nećaku da automobilom pregazi njihovog unuka, odnosno sina.

”Rekao mu je da bi jedan dan trebao zgaziti jednog sina i da se njemu neće to moći dokazati jer ima epilepsiju. Kad sam to čula, prvo nisam znala što da radim”, ispričala je Krunešova bivša partnerica, koja je kasnije, uslijed grižnje savjesti i bojazni da se jeziva prijetnja ne bi i ostvarila, upozorila Slavicu Šota i njezinu kćer na riječi koje je, kako tvrdi, čula od Kruneša.

Sutkinja nije isprva htjela u zapisnik unijeti dio o razbijenom vozilu MUP-a

Zanimljivo je da je dio iskaza – u kojem Krunešova bivša partnerica govori kako se tadašnji načelnik krim policije PU riječke službenim vozilom zabio u njezin automobil par godina nakon što je ona upozorila Slavicu Šota na potencijalnu opasnost – ušao u sudski zapisnik tek naknadno, na uporno traženje Šote! Sutkinja je najprije propustila to diktirati, potom je upitala zbog čega je taj detalj uopće bitan u predmetu(!), da bi na kraju tu informaciju ukratko ipak unijela u sudski zapisnik (kopija spomenutog sudskog zapisnika u posjedu je uredništva Promise.hr; novinar ovog portala i osobno je svjedočio na tom ročištu – op. a.).

Nakon što je tek nedavno za ovaj mučni policijsko-pravosudni skandal doznala šira javnost, Sindikat policijskih službenika krenuo je tražiti odgovore na brojna neodgovorena pitanja.

Prije dva dana objavili su na svojim stranicama link na tekst Slobodne Dalmacije ”Tko je platio 27 tisuća kuna štete koju je izazvao Željko Kruneš?”, te su iznad objave napisali sljedeće:

”Hrvatski građani su platili – zašto i čija je to odgovornost uskoro ćemo doznati, zalud zavjet šutnje i trud da se zataška.

‘Protiv običnog službenika žurno se pokreće postupak i za ogrebotinu!’

Kada “obični” policijski službenik zbog obične nepažnje (ne krajnje nepažnje za što ga Zakon o policiji ne isključuje od odgovornosti) ogrebe službeno vozilo sa štetom od par stotina kuna odmah se i žurno protiv njega pokreće disciplinski postupak, a iz ovog postupka možemo zaključiti da kada si načelnik i kada sjediš za stolom s načelnikom policijske uprave i s njim donosiš odluke onda možeš i s izravnom namjerom razbiti službeno vozilo i nanijeti štetu i drugoj osobi, sve će služba i gospoda učiniti da se zataška i da ne odgovaraš…

Da u konkretnom slučaju nije bilo oštećene osobe i da se doista događaj dogodio u garaži definitivno bi gospoda to i zataškali, a građani Hrvatske u miru i tišini platili preko 27.000 kn popravak službenog vozila, jer ionako su ga već platili samo čijom odlukom, a načelnik PU gospodin Dizdar još uvijek šuti mada je na naš prvi dopis odgovorio u roku par sati očito misleći da nemamo još nekih točnih i provjerenih informacija… Zato smo i išli s prvim dopisom na način kako smo išli jer smo očekivali takav brzinski odgovor, a sada kada su teška pitanja na koje odgovori neke dovode u zonu disciplinske i kaznene odgovornosti onda – opći muk.

Ovo je sada već njegova i disciplinska i kaznena odgovornost na kojoj ćemo ustrajati, jer za događaj je saznao ako ne prije onda u mjesecu siječnju ove godine pa ga pitamo zašto postupak nije pokrenuo odmah već tek naknadno kada su neke stvari izašle van u javnost?!

Je li možda time još dodatno pogodovao svom suradniku i načelniku kako bi nastupila zastara pokretanja disciplinskog postupka i kako se država ne bi regresno mogla naplatiti?! Vrijeme će pokazati”, napisao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika na FB stranici sindikata.


Sindikat pisao Plenkoviću, Milanoviću, Božinoviću…; reakcija još nema

U tekstu Slobodne Dalmacije, kojega na kojega se osvrnuo čelnik Sindikata policijskih službenika, opisano je koga je sindikat sve izvijestio o skandalu:

Sindikat policijskih službenika, točnije njihov predsjednik, je na više meritornih adresa (od predsjednika Vlade, predsjednika države, ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije) pa do one najdirektnije, načelnika PU primorsko-goranske Tomislava Dizdara, postavio pitanje: “Je li oštećenje MUP-ova vozila koje je vozio Kruneš plaćeno iz državnog proračuna u iznosu od 27 tisuća kuna?”

Sindikat Dizdara pita i sljedeće: “Kada se događaj zbio i tko je i kada donio odluku o plaćanju popravka službenog vozila MUP-a? Je li Kruneš koristio službeno vozilo MUP-a 24 sata i na temelju čijeg odobrenja, je li popunio Obrazac 4 MUP-a (izvješće o prometnoj nesreći, oštećenju ili otuđenju) koji je svaki policijski službenik dužan popuniti, je li u konkretnom slučaju policija obavila očevid budući da se radilo o službenom vozilu MUP-a i većoj materijalnoj šteti (članak 15. Naputka o načinu uporabe i održavanju vozila MUP-a propisuje da je veća materijalna šteta ona koja je iznad 20.000 kuna), te ako nije, zašto nije?”

Na kraju Sindikat Dizdara direktno pita i sljedeće: “Jeste li pokušali zataškati cijeli događaj ili niste postupali po službenoj dužnosti u okviru svojih ovlasti kako biste zaštitili svoje bliske suradnike i jeste li zbog toga spremni dati ostavku na mjesto načelnika?”

Sindikat je reagirao na osnovi anonimne prijave koju su dobili, i to dva puta sa sličnim dopisom, samo se u prvom baratalo s podatkom o šteti od 16 tisuća kuna, a u drugom se navodi iznos od 27 tisuća kuna.

Odgovor još nisu dobili ni s jedne adrese kojoj su se obratili”, navodi, između ostaloga, Marko Didić, novinar Slobodne Dalmacije.