Možete li pogoditi čiji krumpir prodaje Konzum nakon što su izbacili međimurski? Možete li pogoditi čiji krumpir prodaje Konzum nakon što su izbacili međimurski?
TweetEmailPrint Dodlek se požalio kako je međimurski krumpir izbačen s polica Konzuma upravo po nalogu Vujnovca koji je preko svoje tvrtke Enna fruit najveći dobavljač voća i povrća.... Možete li pogoditi čiji krumpir prodaje Konzum nakon što su izbacili međimurski?


Dodlek se požalio kako je međimurski krumpir izbačen s polica Konzuma upravo po nalogu Vujnovca koji je preko svoje tvrtke Enna fruit najveći dobavljač voća i povrća. Novinari koprivničkog portala pošli su u Konzum provjeriti kakav krumpir imaju u ponudi nakon što je izbačen onaj domaći, međimurski. ”Samo letimičan pogled na odjel voća i povrća otkrio je kako većinu proizvoda tamo dobavlja i plasira Vujnovčev Enna fruit, primjerice krumpir iz Egipta i Francuske…”, piše Danica.hr

Hrabri istup međimurskog proizvođača krumpira Mirjana Dodleka opet je otvorio priču o tome kako je, zapravo, Pavao Vujnovac ovladao Fortenovom.

Dodlek se požalio kako je međimurski krumpir izbačen s polica Konzuma upravo po nalogu Vujnovca koji je preko svoje tvrtke Enna fruit najveći dobavljač voća i povrća za najveći hrvatski trgovački lanac.

Novinari koprivničkog portala pošli su u Konzum provjeriti kakav krumpir imaju u ponudi nakon što je izbačen onaj domaći, međimurski. Samo letimičan pogled na odjel voća i povrća otkrio je kako većinu proizvoda tamo dobavlja i plasira Vujnovčev Enna fruit, piše Danica.hr

Enna fruit pakira i dobavlja Konzumu krumpir iz Egipta i Francuske, primjerice. I uvozni limun i naranče pakirani u mrežaste vrećice također su na Konzumove police plasirani u režiji Enna Fruita, tvrtke registrirane u Dugom Selu. Zapravo, teško je naći voće i povrće drugog dobavljača.

‘Hrvatski plinski kralj’ Pavao Vujnovac bacio se u biznis s voćem i povrćem još početkom 2020. godine, i to preko tadašnje tvrtke Enna agro u kojoj su mu partneri bili Josip Jurčević i Damir Spudić.

‘Pokušaj neprijateljskog preuzimanja’

U taj je biznis ušao ‘na velika vrata’. Tvrtka Enna agro, naime, postala je dobavljač voća i povrća za Konzum koji posluje u sastavu Fortenova grupe. Zanimljivo, to se dogodilo nakon što je Vujnovac iznenada od manjih vjerovnika Agrokora kupio 6,4 posto vlasništva Fortneove.

Ruska banka Sberbank tada je imala 39 posto, ruska VTB banka 7,5 posto, a Vujnovac 6,4 posto udjela. Pavao Vujnovac vlasnik je Prvog plinarskog društva koje je imalo ekskluzivan ugovor s ruskim plinskim divom Gazpromom i tada je slovio kao najvažniji ruski igrač u Hrvatskoj.Malo po malo, Vujnovčeva tvrtka Enna fruit posve je zagospodarila nabavom voća i povrća za Konzum. Da stvar bude ljepša, sam Vujnovac u međuvremenu je postao i ključni vlasnik cijele Fortenove, nakon što su sankcijama iz igre izbacili Sberbank.

Vujnovac, dakle, danas dikitra igru u Konzumu. Kako to izgleda, na svojoj je koži najbolje osjetio Mirjan Dodlek iz međimurske Belice, hrvatskoga kraljevstva krumpira, navodi Danica.hr.

Ranije je, podsjetimo, najveći proizvođač i organizator proizvodnje krumpira u Hrvatskoj teško optužio ključnog vlasnika Fortenove Pavla Vujnovca.

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke Dodlek-agro iz Belice u Međimurju, je na konferenciji za novinare izvijestio kako mu je raskinut ugovor s Konzumom, i to nakon 18-godišnje suradnje s tim trgovačkim lancem.

Cilj je njihov stečaj

“Sve se dogodilo nakon pokušaja neprijateljskog preuzimanja naše tvrtke od strane Enna fruita u vlasništvu Pavla Vujnovca prije otprilike godinu i pol. Ovih dana nas je nazvao direktor nabave voća i povrća u Konzumu i izvijestio da prekidaju suradnju. Rekao mi je da je dobio nalog od Enna fruita da od ponedjeljka, 20. ožujka više ne smije naručivati krumpir od nas, odnosno od tvrtke Dodlek-agro”, otkrio je Mirjan Dodlek.

Kaže kako godišnje s kooperantima isporučuju oko 12.000 tona međimurskog krumpira Konzumu te da ovime godišnje gube oko 6,25 milijuna eura prihoda. To je čak 70 posto prihoda tvrtke Dodlek-agro.

Imaju 30-ak zaposlenih i godišnje s kooperantima, njih 30-ak, proizvedu oko 16.000 tona krumira. Sad je sve dovedeno u pitanje. Očito je, kaže, cilj da ih se baci u stečaj i na koncu preuzme njihov cijeli biznis.

‘Izbačeni i drugi dobavljači, ali se ne usude govoriti’

“Nazvali smo tvrtku Enna fruit da ih pitamo u čemu je problem, a oni su nam rekli da je to odluka glavnog direktora koji želi imati pod kontrolom cijeli proces nabave voća i povrća. Obratili smo se za pomoć i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, čelniku Fortenove Fabrisu Perušku, direktoru Konzuma Zoranu Mitreskom i drugima, ali nema pomoći. Neki nam se nisu ni javili”, ogorčen je bio Dodlek.

Na koncu je istaknuo kako je više dobavljača voća i povrća u protekle tri godine izbačeno(!) iz Konzuma od strane Enna fruita, ali nitko se ne usudi ništa reći. Proizvođačima krumpira u Međimurju, zbog svega navedenog, slijedi katastrofa ako se u idućih mjesec-dva nešto ne riješi.

Sumnjiva prodaja Super Konzuma

Vujnovac se, podsjetimo, nedavno našao u još jednoj aferi nakon što je novinarka N1 Đurđica Klancir otkrila kako je veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička u Zagrebu prodan Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama.

FOTO: Ilustracija Pixabay; preslika s danica.hr