Mr. Hazler: Bit će kasno kada vojni poligon UNIŠTI PLITVICE! Mr. Hazler: Bit će kasno kada vojni poligon UNIŠTI PLITVICE!
UZ ČIJI PRISTANAK  U SAD-u DOGOVARAJU JOŠ VEĆI POLIGON:

Mr. Hazler: Bit će kasno kada vojni poligon UNIŠTI PLITVICE!

Hrvatska 8. siječnja 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Stručnjaci trebaju prosuditi, hoćemo li prepustiti općem uništenju najljepši kopneni dio Hrvatske, ili ćemo ga prepustiti američkom vojnom iživljavanju do konačnog uništenja. Neka... Mr. Hazler: Bit će kasno kada vojni poligon UNIŠTI PLITVICE!


Stručnjaci trebaju prosuditi, hoćemo li prepustiti općem uništenju najljepši kopneni dio Hrvatske, ili ćemo ga prepustiti američkom vojnom iživljavanju do konačnog uništenja. Neka Amerikanci ispituju radioaktivne projektile, punjene otrovima, u svome Texasu, a ne u našoj domovini Hrvatskoj, ističe mr. Hazler

crna rupa”Vojni poligon u Slunju, na kojem se ispucavaju američki projektili s osiromašenim uranom, biološkim i raznim drugim otrovima, s detonacijama od kojih zemlja drhti i pucaju stakla na prozorima na kilometarskim udaljenostima, država Hrvatska mora zakonom posve zabraniti!

Taj – službeno zvani Poligon HV “Eugen Kvaternik” Slunj na površini najčišće prirode oko 200 km/2 leži u slunjskom, rakovičkom kraju i graniči s Nacionalnim parkom Plitvička jezera…  te prijeti nestankom Plitvičkih Jezera, slunjskih Rastoka i svih podzemnih i nadzemnih sustava Središnje Hrvatske. Pitanje Poligona se ne smije prepustiti političarima niti vojnim časnicima, nego treba osnovati skupinu znanstvenika i stručnjaka za podzemni i nadzemni okoliš, za radioaktivnost, za detonacije, za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta, za očuvanje zdravlja ljudi… za promet i turizam. Takovi znanstvenici i stručnjaci trebaju prosuditi, hoćemo li prepustiti općem uništenju taj najljepši kopneni dio Hrvatske, ili ćemo ga prepustiti američkom vojnom iživljavanju do konačnog uništenja. Neka Amerikanci ispituju svoje radioaktivne projektile, punjene raznim otrovima, u svome Texasu, a ne u našoj Lijepoj domovini Hrvatskoj.

Na moj prosvjed protiv slunjskog poligona dobio sam preko 150 podržavatelja, među kojima su najbrojniji sveučilišni profesori, hrvatski akademici i stručnjaci za radioaktivnost… Pozdravljam stav gradonačelnika Slunja Jure Katića i drugih Slunjana, Rakovičana i Plitvičana, koji se protive svakom postojanju vojnog poligona u tome dijelu Hrvatske.

Osobno sam stručnjak za radioaktivnost, uz ostalo znanstvo na polju farmacije i kao takav ukazujem na sve opasnosti od slunjskog vojnog poligona i zato ga treba, bez odgađanja, posve zabraniti. Bit će kasno kada poligon uništi Plitvička jezera i sve prirodne datosti na prostoru Središnje Hrvatske. Zato SVI: ZA DOM I DOMOVINU HRVATSKU – ZA OBRANU UVIJEK’, napisao je mr. sc. Dragan Hazler, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore, u svom otvorenom pismu, koje je ovih dana poslao na mnoge adrese u Hrvatskoj i izvan nje.maske

Priložio je i tekst Večernjeg lista o žestokom protivljenju Slunjana daljnjem jačanju i ‘moderniziranju’ već sada škodljivog poligona.

”Nemalo nas je iznenadila vijest da predsjednica i general Drago Lovrić u SAD-u dogovaraju pretvaranje slunjskog poligona u najmoderniji vojni poligon u Europi, kazao je gradonačelnik Slunja Jure Katić

Nitko nas nikada nije obavijestio o bilo kakvim planovima ulaganja i modernizacije Vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju, koji čini čak trećinu površine Grada Slunja. Stoga nas je nemalo iznenadila vijest da predsjednica i general Drago Lovrić u SAD-u dogovaraju pretvaranje slunjskog poligona u najmoderniji vojni poligon u Europi. Želim im samo reći da to neće ići bez Grada Slunja, da nas ovoga puta neće moći mimoići, a građani Slunja spremni su i na blokadu prometnice prema vojnom poligonu, ukoliko će nas se ignorirati – kazao je Jure Katić, gradonačelnik Slunja. Dodao je kako će ovih dana uputiti pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem će ju upozoriti na činjenicu da MORH, Hrvatska vojska i država zaobilaze Grad Slunj i da se ovakvi projekti ne bi smjeli odvijati bez da se sjedne za stol sa lokalnom samoupravom i da se o svemu dogovore.

”To nije samo moj, već i stav svih stanovnika Slunja i brojnih udruga. Prije tri su nam godine u MORH-u ukinuli isplatu komunalne naknade za prostor poligona, pa smo u proračunu Grada godišnje izgubili 4,4 milijuna kuna. Bez tog novca ne možemo popravljati ceste koje vojska uništava tenkovima i ostalim oklopnim vozilima. U kolovozu 2015. tražili smo ocjenu ustavnosti odluke, ali rješenje Ustavnog suda još nismo dobili. Svi oni valjda misle da će lako s jednom malenim gradom kao što je Slunj. Da je u pitanju Zagreb, već bi se te stvari odavno riješile. E pa, dalje više nećemo tako. Ukoliko ne dobijemo odluku Ustavnog suda uskoro, ili bude nepovoljna za nas, građani su spremni i na blokadu ceste. Nećemo dozvoliti niti bilo kakva ulaganja ili modernizaciju poligona, bez da se s nama dogovore detalji, da nam se pojasni o čemu je riječ, da nam se garantira čist zrak i okoliš. Nama i općinama koje se naslanju uz poligon. Inzistiramo na isplati eko rente i komunalne naknade”,jasan je Katić.

Dodao je kako Slunajni smatraju da je bolje imati jednu turističku destinaciju u gradu, nego stotinu NATO baza.

Uz poligon je i izvor rijeke Mrežnice, kojom ne možemo raspolagati zbog MORH-a. To da smo u lošim odnosima već godinama s ministarstvom, rekao sam i generalu NATO saveza koji je rekao da se to mora ispraviti i da se grad Slunj mora poštivati. Zanima me hoće li to i napraviti”, ističe gradonačelnik Slunja.