Mrvalj: Ministar laže; Pravobraniteljica: Beskućnici su višestruko diskriminirani, zanemareni su i od sustava Mrvalj: Ministar laže; Pravobraniteljica: Beskućnici su višestruko diskriminirani, zanemareni su i od sustava
TweetEmailPrint ”Ministar socijalne skrbi laže. Beskućnici zbog novih mjera HR Stožera ne mogu ostvariti ni jedno građansko, ni zakonsko, ni Ustavno pravo! Po novim propisima... Mrvalj: Ministar laže; Pravobraniteljica: Beskućnici su višestruko diskriminirani, zanemareni su i od sustava


”Ministar socijalne skrbi laže. Beskućnici zbog novih mjera HR Stožera ne mogu ostvariti ni jedno građansko, ni zakonsko, ni Ustavno pravo! Po novim propisima se ne može ući u prostore ,,centara socijalne skrbi u Hrvatskoj” bez COVID potvrde. Problem je u tome što samo u Zagrebu živi preko 2000 beskućnika koji nemaju osobne iskaznice niti ikakve dokumente. Kada bi se ti beskućnici i cijepili oni ne mogu dobiti COVID potvrde jer ih nema u sustavu HZJZ ni u sustavu CSS, ni u evidenciji MUP-a. Dok PSR-test mogu platiti i opet je nevažeći jer ti beskućnici nemaju nikakav identifikacijski dokument”, istaknuo je predsjednik udruge Fajter, ogorčen (neistinitim?!) tvrdnjama koje o tom problemu iznose odgovorni iz resornog ministarstva

Nakon objave našeg teksta ”Beskućnici ne smiju ući bez Covid potvrde, a testiranje im naplaćuju! Još tvrde da to nije istina?!”, reagirao je Ured pučke pravobraniteljice, a javno se, objavom na Facebooku, oglasio i poznati aktivist te borac za prava najranjivije skupine u društvu, Mile Mrvalj.

Osvrnuo se na informacije objavljene u našem tekstu, posebno na dio u kojem smo ga citirali te na odgovore iz Kabineta ministra Aladrovića na pitanja o diskriminaciji beskućnika:

”Ministar socijalne skrbi laže. Beskućnici zbog novih mjera HR Stožera ne mogu ostvariti ni jedno građansko, ni zakonsko, ni Ustavno pravo! Po novim propisima se ne može ući u prostore ,,centara socijalne skrbi u Hrvatskoj” bez COVID potvrde. Naime problem je u tome što u samo Zagrebu živi preko 2000 beskućnika koji nemaju osobne iskaznice niti ikakve dokumente.
Kada bi se ti beskućnici i cijepili oni ne mogu dobiti COVID potvrde jer ih nema u sustavu HZJZ ni u sustavu CSS, ni u evidenciji MUP-a. Dok PSR-test mogu platiti i opet je nevažeći jer ti beskućnici nemaju nikakav identifikacijski dokument.
Prije pet-šest dana sam dao intervju portalu ,,Promise.hr” u kojem sam ukazao na ovaj problem. Novinar tog portala je tražio i očitovanje ,,Ministarstva socijalne skrbi”… Dobili su odgovor da beskućnici ne moraju imati COVID potvrde, nego im se na ulazu izmjeri temperatura i moraju potpisati izjavu da nemaju simptome respiratornih bolesti.
Na takav odgovor Ministarstva, ja sam u ponedjeljak otišao u CSS Peščenica Zagreb. Na samom ulazu u zgradu me je dočekao ovaj natpis na ulazu u zgradu, (koji vidite na slici) i kada me je portir pitao ljubazno gdje trebam odgovorio sam u Centar socijalne skrbi, odmah me pitao imam li COVID potvrdu. Rekao sam da nemam i da imam informaciju da za korisnike socijalne skrbi ne treba ta potvrda.
On mi je ljubazno odgovorio da nije točno i ljubazno me otpratio do izlaza i zamolio da napustim objekt”, napisao je Mile Mrvalj u objavi na svom FB profilu, a ta objava prikupila je mnoge komentare, odnosno izraza zgražanja nad bešćutnosti odgovornih.
U međuvremenu smo, nakon objave našeg teksta, primili i odgovore iz Ureda pučke pravobraniteljice na pitanja o ovom velikom problemu.
Naša pitanja i njihove odgovore ovdje prenosimo u cijelosti:

Jeste li u Uredu pučke pravobraniteljice upoznati s problemom na kojega ukazuju udruge i pojedinci koji pomažu beskućnicima (Hrvatska mreža za beskućnike i Humanitarna udruga Fajter upozoravaju, naime, da beskućnici, ali i drugi siromašni građani, ne mogu do usluga socijalne skrbi, jer ako nemaju Covid potvrdu, ne mogu u Centre za socijalnu skrb i u druge javne ustanove)?

 Takve pritužbe za sada nismo primili, no nedavno smo organizirali sastanak s udrugama kako bismo identificirali ključne izazove u zaštiti ljudskih prava tijekom 2021. godine i jedna od stvari o kojima smo razgovarali je utjecaj COVID potvrda na ljudska prava beskućnika. Ono što je važno reći je kako beskućnici i drugi socijalno ugroženi građani koji traže socijalnu uslugu ili naknadu trenutno mogu, odnosno morali bi moći doći u centre za socijalnu skrb i bez posjedovanja Covid potvrde sukladno Uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za Centre za socijalnu skrb i Centar za posebno skrbništvo iz rujna ove godine. Trenutno se obaveza posjedovanja Covid potvrde odnosi samo na zaposlenike centara, no ne i građane. Očito postoji nedostatak informacija te nejasnoće oko provedbe mjera na snazi. Stoga ovim putem pozivamo one koji ne mogu do usluga socijalne skrbi bez COVID potvrda da nam pošalju pritužbu, jer bi morali moći.

Istovremeno, kako im je, kao i ostalim građanima, Covid potvrda potrebna za ulazak u druge javne ustanove poput pošte, bolnice, raznih ministarstava i dr., preporučili smo Vladi i Stožeru osiguranje većeg broja testova za ulaske u prostorije državnog i javnog sektora, ne samo za zaposlenike, nego i za građane koji trebaju pristup uslugama javnopravnih tijela i ustanova te upozorili da je (minimalno u prijelaznom periodu) potrebno osigurati besplatno testiranje za najsiromašnije građane. Naime, posljedica Odluke Stožera od 12. studenoga ne smije biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge jer nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije te povrede njihovih prava.

Također, prema informacijama kojima raspolažemo, u kontekstu mogućnosti dolaska osoba u Prihvatilište u Velikoj Kosnici, novim korisnicima se osigurava besplatni test, a osobe koje su već na smještaju tijekom dana mogu slobodno izlaziti pridržavajući se epidemioloških mjera.

Znate li kako beskućnici – koji nemaju osobne dokumente (a takvih je u Zagrebu jako mnogo) mogu ostvariti svoja prava na socijalnu skrb, ako ih bez Covid potvrde ne puštaju u Centre za socijlnu skrb i u druge javne institucije?

 Kao što smo već istaknuli, Odluka Stožera od 12. studenoga ne primjenjuje se na područje socijalne skrbi, na koje se primjenjuju posebne odluke. U odnosu na Centre za socijalnu skrb primjenjuje se Uputa HZJZ-a za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 iz rujna.  Tako da beskućnici svoja prava i usluge u njima mogu, odnosno morali bi moći ostvariti bez posjedovanja Covid potvrda.

S druge strane kada govorimo o pristupu drugim institucijama i njihovim uslugama, potrebno je osigurati besplatno testiranje onim građanima koji zbog svojeg imovnog stanja ne mogu sami snositi njegov trošaku kojoj skupini građana su sasvim sigurno i beskućnici, a ovo je posebno važno kad je ostvarenje prava uvjetovano osobnim dolascima u prostore državnih i javnih tijela. U protivnom bi socijalno ugroženim skupinama građana mogla biti uskraćena prava čija realizacija je uvjetovana odlascima u prostorije tijela koja im ta prava osiguravaju, čime bi se njihova ionako nepovoljna životna situacija dodatno pogoršala. Pri tome, ostvarivanje raznih prava za osobe koje ne posjeduju osobne dokumente, a to su najčešće upravo beskućnici, je širi problem na kojeg ukazujemo niz godina.

Može li se išta učiniti da se i beskućnicima te vrlo siromašnim građanima omogući da se besplatno testiraju na Covid, kao što je to omogućeno državnim službenicima, kako bi i oni mogli dobiti potvrdu uz pomoć koje bi mogli ući u Centre za socijalnu skrb i u druge institucije (beskućnici najčešće nemaju novac za testiranje)?

 Svjesni tog problema upravo smo u našoj Pravnoj analizi – Nove mjere suzbijanja epidemije COVID 19: I zaštita i ograničavanje prava, objavljenoj u studenom ove godine, ukazali na potrebu osiguravanja besplatnog testiranja za najsiromašnije građane, minimalno u prijelaznom periodu, među koje bez sumnje spadaju i beskućnici.

 Ako se beskućnici bez osobnih dokumenata cijepe, opet ne mogu dobiti Covid potvrdu; zbog čega vrlo često ti ljudi i ne žele primiti cjepivo. Kako se ovaj veliki problem potrebitih i siromašnih, prema mišljenju Ureda pučke pravobraniteljice, može riješiti? Može li Ured pučke pravobraniteljice reagirati, odnosno upozoriti nadležne institucije, kako bi se navedeni problemi riješili?

Iako nismo dobili pritužbe za sada, ono što smo čuli tijekom sastanka s udrugama koje se bave i pružanjem usluga beskućnicima je upravo to –  da beskućnici, upravo zato što nemaju osobne dokumente i što se ne može potvrditi njihov identitet ne mogu dobiti COVID potvrde, pa smo temeljem toga i otvorili predmet, u sklopu kojeg ćemo zagovarati rješenje ovog problema.

Zbog nereguliranog prebivališta i nedostatka osobnih dokumenata, beskućnici se i inače susreću s problemima, poput, primjerice, ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Posljednjih godina zato smo dali niz preporuka koje bi im olakšale dolazak do osobne iskaznice i omogućile ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, ali i ostalih usluga.

Prema svemu što vidimo, beskućnici su među najnezaštićenijim i najugroženijim članovima društva, često nevidljivi i zanemareni, i od ostalih građana, ali i od sustava.

Stoga smo između ostalog preporučili da se beskućnicima odmah po pokretanju postupka prijave prebivališta omoguće socijalna prava i zdravstveno osiguranje, da bi im policija prebivalište trebala utvrđivati u skladu sa Zakonom o prebivalištu, odnosno na adresi ustanove socijalne skrbi ili kod drugih pružatelja usluge smještaja, i to bez suglasnosti centra za socijalnu skrb, kao i osiguravanje besplatne zdravstvene zaštite, i to neovisno o reguliranom prebivalištu. Isto tako, preporučili smo i razmatranje mogućnosti uspostavljanja ambulanti za beskućnike i ostale socijalno ugrožene osobe bez osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Nažalost, ove naše preporuke nadležna tijela još nisu provela, no to ne znači da ćemo mi prestati zagovarati njihovu provedbu. Dapače, iz svega je ovog itekako vidljivo da su potrebna bolja rješenja koja bi ovoj skupini najsiromašnijih građana, često stigmatiziranih, pa i višestruko diskriminiranih, omogućio bolji pristup pravima”, ističu u Uredu pučke pravobraniteljice RH, Tena Šimonović Einwalter.

Beskućnici ne smiju ući bez Covid potvrde, a testiranje im naplaćuju! Još tvrde da to nije istina?!

FOTO: Screenshot videosnimke HRT-a; preslika s FB stranice Mile Mrvalj

Tekst je dio projekta ‘Osvješćujemo probleme najranjivijih skupina i senzibiliziramo javnost‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije