MUP: UTVRĐENE SU NEPRAVILNOSTI u radu zapovjednika Interventne Osijek MUP: UTVRĐENE SU NEPRAVILNOSTI u radu zapovjednika Interventne Osijek
PROVODI MOBBING, ALI ZAPOVJEDA I DALJE!

MUP: UTVRĐENE SU NEPRAVILNOSTI u radu zapovjednika Interventne Osijek

Hrvatska 17. listopada 2016. D.K.

TweetEmailPrint ‘Provjerama navedenih pritužbi utvrđene su određene nepravilnosti u organizaciji rada odnosno tumačenju i primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, povodom čega... MUP: UTVRĐENE SU NEPRAVILNOSTI u radu zapovjednika Interventne Osijek


Provjerama navedenih pritužbi utvrđene su određene nepravilnosti u organizaciji rada odnosno tumačenju i primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, povodom čega su dane odgovarajuće upute zapovjedniku IJP Osijek’, ističu u MUP-u

hojstekNakon što smo u petak objavili tekst ‘Zapovjednik interventne gazi sve koji upozore na njegov MOBBING, MUP i OREPIĆ šute!’, te nakon što je Sindikat policijskih službenika odmah zatražio postupanje ministra Orepića u vezi s opisanim skandalom, dobili smo i šture odgovore Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH na naša pitanja.

”Zašto nadležni u Policiji i MUP-u napokon ne zaustave zlostavljanje pripadnika, ili bivših pripadnika, Interventne jedinice policije Osijek, koji su izloženi mobbingu samo zato što su tražili da se poštuje kolektivni ugovor, da se plaćaju prekovremeni sati i zato što su se obratili sindikatu (riječ je o četrdesetak ljudi)?

Zbog čega se zapovjedniku Slavku Hojsaku dopušta da i dalje zlostavlja sve one pripadnike Interventne jedinice koji se usude primijetiti da se krše zakoni i propisi, da se ne plaća prekovremeni rad i slično, da se ljude degradira i premješta na slabije plaćena radna mjesta u druge policijske postaje, samo zato jer su se obratili sindikatu?

Zašto se dozvoljava praksa da Unutarnja kontrola i dalje tek pro forme obavlja izvide i kontrole, iako se u policijskim krugovima, a i šire, već dugo zna da Unutarnja kontrola gotovo uvijek štiti zapovjednike i gotovo nikada ne otkrije bitne nepravilnosti, iako nepravilnosti ima na bacanje?

Je li odgovornima u Ravnateljstvu policije i MUP-u (glavnom ravnatelju Vnučecu i ministru Orepiću) poznato da su zlostavljani pripadnici IJP Osijek podnijeli i kaznenu prijavu protiv Hojsaka, da su se žalili Unutarnjoj kontroli, sindikatu u kojem su bili učlanjeni, ali da se ništa nije promijenilo, već je stanje sada još neizdrživije za te ljude, zbog čega su se obratili i novinarima? Zar su to promjene i reforme koje je najavljivao ministar Vlaho Orepić?”, upitali smo mjerodavne u MUP-u i Ravnateljstvu policije.

Evo i njihovih odgovora:

”Tijekom 2015. godine odnosno u ožujku 2016. godine MUP je zaprimio tri pritužbe vezane za rad odnosno organizaciju rada zapovjednika Interventne policije Osijek. Dvije pritužbe podnesene su od strane sindikata, dok je u jednom slučaju podnositelj pritužbe bio policijski službenik. Svima podnositeljima pritužbi nadležna ustrojstvena jedinica MUP-a, nakon izvršenih provjera, dostavila je pisani odgovor.

Provjerama navedenih pritužbi utvrđene su određene nepravilnosti u organizaciji rada odnosno tumačenju i primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, povodom čega su dane odgovarajuće upute zapovjedniku IJP Osijek, nakon čega MUP više nije zaprimao pritužbe vezano za njegov rad odnosno organizaciju rada.

Glavna podružnica Sindikata policije u PU osječko-baranjskoj podnijela je dana 6. 11. 2015. kaznenu prijavu protiv rukovoditelja IJP Osijek zbog kaznenog djela iz čl. 132. st. 2. Kaznenog zakona. Navedenu kaznenu prijavu je kao neosnovanu odbacilo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku rješenjem broj: K-DO-98/2016/2 od 28. 01. 2016.”, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH, koje smo primili u ponedjeljak popodne, 17. listopada.