Na veliki PROSVJED ZBOG VELEIZDAJE NAŠIH ŠUMA pozivaju aktivisti Zelenog odreda Na veliki PROSVJED ZBOG VELEIZDAJE NAŠIH ŠUMA pozivaju aktivisti Zelenog odreda
PROZIVKA NA MARKOVU TRGU ZBOG BJESOMUČNE SJEČE

Na veliki PROSVJED ZBOG VELEIZDAJE NAŠIH ŠUMA pozivaju aktivisti Zelenog odreda

Zagreb 20. ožujka 2019. D.K.

TweetEmailPrint ‘Devastacija hrvatskih šuma nastavlja se u razmjerima koje javnost teško može i pojmiti’, upozoravaju iz Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra. I nakon prosvjeda pred... Na veliki PROSVJED ZBOG VELEIZDAJE NAŠIH ŠUMA pozivaju aktivisti Zelenog odreda


‘Devastacija hrvatskih šuma nastavlja se u razmjerima koje javnost teško može i pojmiti’, upozoravaju iz Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra. I nakon prosvjeda pred zgradom Hrvatskih šuma te snimanja brojnih lokacija zastrašujuće opustošenih šumskih područja, najavljuju i novi prosvjed, najveći do sada na Markovom trgu. Neke udruge i grupe iz drugih dijelova Hrvatske već su najavile dolazak

Članovi braniteljske udruge Vidra koji su, za razliku od mnogih drugih sličnih udruga, i danas vrlo aktivni u borbi protiv korupcije i kriminala vezanog uz bjesomučnu sječu i nemilosrdno uništavanje hrvatskih šuma, pozivaju preko svoje FB stranice  građane na veliki prosvjed, odnosno ‘Prozivku zbog veleizdaje naših šuma‘, na Markovu trgu u petak 29. ožujka u 17 sati.

Aktivisti i simpatizeri Zelenog odreda, u subotu 9. veljače su, podsjetimo, organizirali neobičan prosvjed protiv nekontrolirane sječe, devastacije te pljačke hrvatskih šuma. Učinili su to odlaskom na brojne šumske lokacije širom Hrvatske te snimanjem i fotografiranjem sasječene, ružno prorijeđene, devastirane, opljačkane i opustošene šume.

Fotografije i video snimke koje su aktivisti Zelenog odreda objavili na svojoj Facebook stranici, tijekom prosvjeda: ‘Skrivena kamera zelenog odreda‘ doista su zastrašujuće. No, najgore od svega je činjenica da aktivisti iz dana u dan snimaju nove tužno ogoljele lokacije na kojima je do jučer rasla gusta šuma.

”Svjedočili smo devastaciji koju Hrvatske šume ne mogu više negirati.
Na Zrinskoj gori smo snimili lokaciju na kojoj se priprema teren za odlagalište nuklearnog otpada, a pojedini dijelovi nekad prekrasne, guste šume podsjećaju na pustinju. Na Žumberku se sječe također bez reda i struke. Prizori podsjećaju na Apokalipsu, a područja koja su pod strogom zaštitom EU opustošena su strojem financiranim iz fonda EU!!”,napisali su kasnije aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj Facebook stranici.
Prije toga organizirali su veliki prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma te su DORH-u potom podnijeli svoju 13. kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma zbog sumnje u počinjenje velike pljačke, odnosno devastacije i rasprodaje hrvatskih šuma.

U Zelenom odredu tvrde i dokazuju kako se sječe više nego što raste, a upravo je prekomjerna sječa šuma prva od pet točaka njihove kaznene prijave. Vesna Grgić navodi kako je riječ o devastaciji, odnosno pustošenju hrvatskih šuma.

”Posljednjih mjeseci intenzivno radimo na zaustavljanju ove strahote koja se zbiva u Hrvatskoj. Cilj nam je da se to jednom prekine”, upozorila je  Grgić tijekom prosvjeda ispred sjedišta Hrvatskih šuma, naglasivši kako je Zeleni odred u svojim istragama došao do “nevjerojatnih podataka koji navode na organiziranu kriminalnu skupinu koja organizirano vuče milijarde upravo na račun naših šuma”.

No, nakon što institucije nisu reagirale na kaznene prijave, u Zelenom odredu braniteljske udruge Vidra, odlučili su pozvati građana na prosvjed na Markov trg:

”Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija je u proteklih 9 mjeseci skupio dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave koja je proslijeđena na DORH i Uskok, Pučkom pravobranitelju te institucijama EU.
Budući da je istekao rok za odgovor na Otvoreno pismo Premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, odlučili smo organizirati Prosvjed na Markovom Trgu s obzirom da se u krugu nalaze vladajuće institucije.
Na Prosvjedu će vam se obratiti voditeljice Zelenog odreda Vesna Grgic, Gordana Pasanec te gost iznenađenja za prozvane institucije.
Objaviti ćemo nekoliko vrlo važnih informacija i prozvati odgovorne punim imenom i prezimenom.
Pozivamo sve građane, Stranke, Udruge, Inicijative, Zajednice te poznate osobe iz javnog života kojima je stalo da se zaustavi bjesomučna sječa ŠUMA i kriminal u kojem sudjeluje više Ministarstava, Privatnih i javnih tvrtki te vodećih političara u zadnjih 20 godina”, stoji u pozivu objavljenom na FB stranici Zeleni odred – Forum.
”Master plan rušenja šuma do nedavno se uspješno provodio upravo zato što na lokalnim razinama građani nisu bili svjesni njegovog cjelovitog obima. Tek kada je njihova sredina “došla na red” i kada je Zeleni odred na to ukazao mogli su tek tada uočiti stvarnu širinu i monstruoznost plana istrebljenja šuma na teritoriju cijele RH, stoji između ostaloga na FB stranici koja pomno bilježi devastaciju Medvednice, Samoborskog gorja, Žumberka, Bilogore, Kalnika, Zrinske gore, Like, Slavonije… i svih ostalih dijelova Hrvatske koji su iz dana u dan sve tužniji i sve ogoljeliji.

Valja napomenuti da je RTL televizija nedavno u emisiji Potraga, a na osnovu informacija koje iznose aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, objavila više izjava djelatnika ili bivših djelatnika Hrvatskih šuma te kooperanata koji su upozoravali na brojne nepravilnosti i prekomjernu sječu, a prema svemu sudeći i pljačku hrvatskih šuma.

”Drvo se krade, sječe prekomjerno i bez plana, poštene se ucjenjuje, a natječaji se namještaju. Posvjedočili su nam to radnici i kooperanti Hrvatskih šuma. Jedan od njih koji nam je ispričao kako se odrađuju poslovi – dobio je otkaz, no sudskom je presudom vraćen. Kad smo o svemu zatražili odgovor od inspekcije – oni su se odmah javili Hrvatskim šumama, a slučajno su o tome izvijestili i nas. A šef jedne od uprava Hrvatskih šuma i šef inspekcije koja bi ga trebala kontrolirati – su prijatelji”, istaknuto je u najavi šokantnog priloga Potrage RTL televizije.

Šumar ‘Ivo‘, kojemu su zaštitili identitet, odveo je novinarku na predio koji je nekada bio pun smreke, a koji je posječen, a kao izgovor za masovnu sječu poslužio je, kako je rekao šumar, nešto malo potkornjaka koji se pojavio tek na pokojem drvu.

Drvo koje je izvučeno s tog područja može postići cijenu od 400 kuna po kubiku, upozorio je šumar te dodao da je riječ o 15-ak hektara, što znači da se od posječenog drveća moglo zaraditi više od dva milijuna kuna!

Posebno je, u istom prilogu Potrage, zanimljiva bila izjava Damira Čuljata, bivšeg revirnika i dilomiranog inžinjera šumarstva odgovornog za jedan od odsjeka u Upravi Šuma Zagreb, koji tvrdi da je dobio otkaz jer je prijavljivao nepravilnosti!

Radio je na području zagrebačke šumarije, gdje je kaže, bio maltretiran ako bi radio svoj posao savjesno.

On je tražio zaštitu dostojanstva zbog šikaniranja od strane tadašnjeg šefa Uprave šuma Zagreb, Krunoslava Jakupčića (RTL je objavio i taj dokument), aktualnog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma!

”Trebao sam potpisati račun da je sve uredno napravljano, iako je bilo dosta nepravilnosti. Ja sam to odbio, no tu počinje šikaniranje, hoće vas se prebaciti u drugu šumariju i slično. Zato što sam pošteno radio i ukazivao na nepravilnosti! To je bio okidač da me se maltretira”, izjavio je Čuljat novinarki Potrage.

No, prije nekoliko tjedan Damir Čuljat dobio je pravomoćnu presudu kojom ga Hrvatske šume trebaju vratiti na posao, rečeno je u emisiji u kojoj su potom naglasili da inspektori koji bi trebali kontrolirati prijavljene nepravilnosti u Hrvatskim šumama u stvari blisko surađuju te su u prijateljskim odnosima s tim istim osobama koje bi trebali istraživati (odmah su javili odgovornima u Hrvatskim šumama da ih novinari pitaju o njihovim nepravilnostima?!)

U Potrazi je navedeno da je u poslovima javne nabave gomilu ozbiljnih nepravilnosti u Hrvatskim šumama našla Državna revizija, u periodu od 2014. do 2016. godine…

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum