HTJELI SAKRITI AFERU: Preko noći umirovili policijskog šefa snimljenog u koruptivnom razgovoru s Rimac?! HTJELI SAKRITI AFERU: Preko noći umirovili policijskog šefa snimljenog u koruptivnom razgovoru s Rimac?!
TweetEmailPrint Policija je, piše Telegram.hr, mjesecima tajila snimljeni kontakt svog visokog rukovoditelja s Josipom Rimac. ”Hoće li ministar nakon ove najveće afere u MUP-u... HTJELI SAKRITI AFERU: Preko noći umirovili policijskog šefa snimljenog u koruptivnom razgovoru s Rimac?!


Policija je, piše Telegram.hr, mjesecima tajila snimljeni kontakt svog visokog rukovoditelja s Josipom Rimac. ”Hoće li ministar nakon ove najveće afere u MUP-u i dalje štititi glavnog ravnatelja policije”, pita se Sindikat policijskih službenika, koji još od lipnja upozorava na ovaj skandal. Dodamo li ovome i činjenicu da još uvijek nitko unutar MUP-a, odnosno policije, nije odgovarao zbog skandaloznih propusta iz slučaja Kruneš (bivši policijski načelnik tek prije nekoliko mjeseci je završio u istražnom zatvoru – a do tada je obnašao dužnost načelnika krim policije PU riječke, iako je kaznena prijava – u kojoj se navodi da je poticao na ubojstvo djeteta – protiv njega podnesena još prije pet godina!), jasno je da bi i glavni ravnatelj policije i ministar unutarnjih poslova trebali podnijeti ostavku

”Imaju li brza umirovljenja policijskih šefova veze sa slučajem Rimac te jesu li i oni ”PALI” na mjerama prisluškivanja?!”, upitao je Sindikat policijskih službenika ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, još u lipnju ove godine…, no jasne  odgovore do danas nisu dobili jer su u policiji (odnosno u MUP-u), prema svemu sudeći, pokušali zataškati jedan od najvećih skandala u hrvatskoj policiji – na kojega već mjesecima upozorava predsjednik spomenutog policijskog sindikata, Mario Puškarić.

No, zataškavanje tako velike priče nije moglo trajati vječno pa je skandal izbio ovih dana, kada je portal Telegram.hr otkrio o kojem vrlo visokom policijskom rukovoditelju je riječ te koji su, prema svemu sudeći, njegovi grijesi.

”Bivši šef Policijske akademije, Dubravko Novak, pod istragom je u aferi Rimac, sumnja se da je urgirao oko stručnih ispita!  Policija je, doznajemo, mjesecima tajila snimljeni kontakt svog visokog rukovoditelja s Josipom Rimac”, otkriva Telegram.

Odmah nakon medijske objave ove priče, oglasio se i Sindikat policijskih službenika – jedini koji je unutar policije od početka tražio da se ova afera ne zataškava, već da krivci budu sankcionirani prema zakonu:

”Najveća afera u MUP-u: prije podizanja optužnice ministar preko noći umirovio visokog policijskog rukovoditelja!!!
Zna li ministar kome je potpisao mirovinu, odnosno što su mu na stol stavili njegovi suradnici?!

Zanimljivo, nije da nismo pitali, no na pitanja nismo dobili konkretne odgovore. Očito su neki mislili da se zaboravilo pa ćemo sada uputiti požurnicu i tražiti odgovornost onih koji su ministra doveli u zabludu. Da podsjetimo, tražili smo odgovornost glavnog ravnatelja policije i odgovore samo njemu znane.

Hoće li ministar nakon ove, možemo sada konstatirati, najveće afere u MUP-u i dalje štititi glavnog ravnatelja policije, vidjet ćemo. Dopise koje smo uputili ne samo MUP-u već i premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću, predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i drugima te odgovor MUP-a možete pročitati ovdje: https://spsh.hr/…/225-ima-li-hitni-odlazak-u-mirovinu-glavn…, https://spsh.hr/…/223-pitali-smo-ministra-bozinovica-imaju-…”, napisao je Mario Puškarić, na Facebook stranici Sindikata policijskih službenika te podijelio poveznicu na tekst potpisan sa ‘Redakcija Telegrama‘.

Sadržaj tog teksta ovdje prenosimo u cijelosti:

”Istraga koja je proširena protiv Josipe Rimac obuhvatila je i bivšeg ravnatelja Policijske akademije Dubravka Novaka, doznaje Telegram iz izvora bliskih istrazi. On je, kako sumnja USKOK, bio jedan od onih koji su bivšu državnu tajnicu Ministarstva uprave kontaktirali zbog državnog stručnog ispita.

Iz USKOK-ovog priopćenja nije sasvim jasno za koliko je ljudi ravnatelj Novak urgirao, no istražitelji su, prema Telegramovim informacijama bliskima ovom slučaju, tajno snimili njegove razgovore s Josipom Rimac upravo oko kandidata za polaganje tog ispita.

Prolazili državni sručni ispit i bez znanja!

Proširenjem istrage, kako smo već javili, obuhvaćeno je ukupno 11 kandidata, koji su na državni stručni ispit izlazili između 13. studenog 2018. i 28. svibnja ove godine. Sumnja se da je Rimac za njih urgirala kod ispitivača u državnoj ispitnoj komisiji. Nekima je, stoji u rješenju o proširenju istrage, tako omogućila da prođu ovaj ispit bez da su pokazali dovoljno znanja, dok je nekima navodno sredila da prije ispita dobiju pitanja.

Prisluškivanjem telefonskih kontakata Josipe Rimac zabilježen je i onaj što ga je imala s ravnateljem Novakom. I on se, prema informacijama bliskima istrazi, kod nje založio za pomoć najmanje jednom kandidatu.

Iako su istražitelji, kako doznaje Telegram iz Ravnateljstva policije, znali za ovaj podatak čim je Novak nazvao Josipu Rimac, dakle prije 29. svibnja kada je ona uhićena, pod istragom se donedavni ravnatelj Policijske akademije našao tek sada.

Umirovljen preko noći da bi izbjegao sankcije?!

U međuvremenu je Novak otišao u mirovinu. Policijska akademija objavila je 16. lipnja ove godine da je ravnatelj umirovljen tjedan dana ranije. Sindikat policijskih službenika postavlja pak 21. lipnja upit ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću upravo oko Novakovog odlaska u mirovinu.

Naime, iznenadila ih je, kažu, brzina kojom je komisija za umirovljenja odobrila Novakov zahtjev. Pitali su ministra je li njegovo umirovljenje imalo veze sa slučajem Rimac.

I Telegram je Ministarstvu unutarnjih poslova uputio pitanje o Novakovom umirovljenju. Odgovoreno nam je tek da je stekao uvjete za mirovinu, odnosno da je napunio 65 godina života. Takav odgovor, prema informacijama sa službene web stranice, dobio je i Sindikat policijskih službenika.

Pitali smo još nekoliko puta Ministarstvo unutarnjih poslova kada su točno ministar i ravnatelj policije dobili informaciju da je načelnik Policijske akademije snimljen u komunikaciji s državnom tajnicom u Ministarstvu uprave i zašto mu je omogućeno da ode u mirovinu, no odgovor nismo dobili.

USKOK je od početka istraživao Novaka

Ni iz USKOK-a nam, ni krajem lipnja i ni početkom srpnja, kada smo im slali upite, nisu odgovorili jesu li upoznati sa sadržajem tajno snimljene komunikacije Novaka i Josipe Rimac.

Tek smo neslužbeno uspjeli doznali da se taj kontakt istražuje, a sada je USKOK zaključio kako ima dovoljno dokaza da kazneni postupak pokrene i protiv bivšeg ravnatelja Policijske akademije.

Dubravko Novak u Ministarstvu unutarnjih poslova radio je 27 godina. Karijeru je započeo još 1993. godine. Iako je, kako stoji u službenoj obavijesti o njegovom umirovljenju, po struci doktor veterinarske medicine, radio je na niz rukovodećih i odgovornih funkcija u MUP-u. Od zamjenika načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Policijske uprave zagrebačke, do načelnika Policijske uprave ličko-senjske. Bio je i načelnik Ureda glavnog ravnatelja policije, tajnik Kabineta ministra i na posljetku načelnik Policijske akademije.

U policiji štite i rukovoditelje osumnjičene za najteža djela?!

Dubravko Novak bio je prvi načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa koji je osnovan 2002. godine pod Upravom za granicu, da bi Centar kasnije poslao sastavni dio Policijske akademije. Radio je i u Sektoru specijalne policije. Novak je bio prvi upravitelj i jedan od osnivača Zaklade policijske solidarnosti osnovane 2006. godine”, piše Telegram.hr.
Dodamo li svemu ovome i činjenicu da još uvijek nitko unutar MUP-a i policije nije odgovarao zbog skandaloznih propusta i vjerojatnog zataškavanja mnogih bitnih činjenica iz slučaja Kruneš (pritvoreni pa pušteni bivši policijski načelnik PU riječke koji je osumnjčen da je poticao na ubojstvo djeteta(!) – no koji je i četiri godine nakon podnošenja kaznene prijave za tako teško kazneno djelo – još uvijek bio načelnik krim policije u PU primorsko-goranskoj!), jasno je da bi i glavni ravnatelj policije Nikola Milina i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zbog svega navedenog trebali podnijeti ostavku!
U svakoj uređenoj državi, osobe na tim položajima već odavno bi same odstupile, no mi živimo u korupcijom impregniranoj Hrvatskoj…
FOTO: Preslika stranice Telegram.hr; preslika FB stranice Sindikat policijskih službenika; preslika teksta Promise.hr