”Nakon što je Beroš ‘BLAGOSLOVIO’ TULUM na Jarunu, i u Rijeci u subotu SPONTANO OKUPLJANJE?!” ”Nakon što je Beroš ‘BLAGOSLOVIO’ TULUM na Jarunu, i u Rijeci u subotu SPONTANO OKUPLJANJE?!”
TweetEmailPrint ”Tragom još neprovjerene činjenice da se virus uz vodu širi slabije, daje se naslutiti kako bi se uskoro i u Rijeci moglo očekivati... ”Nakon što je Beroš ‘BLAGOSLOVIO’ TULUM na Jarunu, i u Rijeci u subotu SPONTANO OKUPLJANJE?!”


”Tragom još neprovjerene činjenice da se virus uz vodu širi slabije, daje se naslutiti kako bi se uskoro i u Rijeci moglo očekivati takvo spontano okupljanje, negdje uz vodu, npr. na Kontu, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ako je suditi svevišnjoj mogućnosti, u jednoj će se ruci naći pivo, vino, rakija ili sok od naranče, a u drugoj metar za mjerenje društvene distance. Dragi Vili, hvala ti k’o bratu na ukazanom povjerenju. Nećemo te razočarati! Tvoji, spontani studenti”, stoji u objavi na Facebooku

Proteklog vikenda zagrebačkim studentima je, čini se, prekipjelo: dojadila im višemjesečna izolacija te su se, bez obzira na zabranu, u velikom broju okupili na zagrebačkom Jarunu, kod HNK, ili kod Studentskog doma Stjepan Radić (‘na Savi’). Tamo su plesali, pjevali, družili se…, odnosno radili upravo ono što ljudi njihove dobi ponekad imaju potrebu činiti – zabavljali se.

I premda je, na kasnije objavljenim snimkama, vidljivo da gotovo nitko nije nosio masku i da mladi uglavnom nisu držali rastojanje, policija ih nije rastjerivala, niti je, koliko je poznato, ikoga zapisivala ili kažnjavala.

Neki su to protumačili kao mogući znak bojazni vladajućih od novih prosvjednih akcija.

Podsjetimo da se na prosvjedu od 3. veljače, unatoč mjerama, na Trgu bana Jelačića okupilo između 5.000 i 10.000 ljudi; prije toga je Andrija Klarić otvorio svoju teretanu na zagrebačkoj Trešnjevci unatoč zabrani, no njegovo privođenje nije, kako se čini, preplašilo prosvjednike, nego, čini se – izazvalo još veće nezadovoljstvo ne-proporcionalnim mjerama neprincipijelnog i nevjerodostojnog Stožera.

A budući da je ministar Vili Beroš kasnije izjavio da na večernjim okupljanjima na zagrebačkom Jarunu, kod HNK…, nije zabilježeno kršenja epidemioloških mjera, predstojećeg vikenda slične tulume na otvorenom mogli bi imati i u drugim gradovima. Primjerice u Rijeci.

Ri portal, naime, javlja: ”Čini se da ćemo uskoro gledati reprizu, ali na riječki način…

Riječki kulturni kolektiv ”Aupičku” (“Alternativna agencija za urbanu underground realizaciju programa za 2020.”) na svom je Faceboook profilu najavio događaj koji će ”spontano” okupiti riječke studente u subotu navečer – na riječkom Kontu!”, navodi Ri portal, koji je prenio i ‘njihovu (šaljivu?) objavu koja poziva mlade na party’:

”Nakon što je ministar zdravstva Vili pl. Beroš blagoslovio studentski parti na Jarunu, utvrdivši kako nije bilo kršenja epidemioloških mjera, što je prenio i Jutarnji list, a tragom još neprovjerene činjenice da se virus uz vodu širi slabije, daje se naslutiti kako bi se uskoro i u Rijeci moglo očekivati takvo spontano okupljanje, negdje uz vodu, npr. na Kontu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, i to tamo negdje ovaj vikend u kasnim popodnevnim satima.
Ako je suditi svevišnjoj mogućnosti, u jednoj će se ruci naći pivo, vino, rakija ili sok od naranče, a u drugoj metar za mjerenje društvene distance.
Dragi Vili, hvala ti k’o bratu na ukazanom povjerenju. Nećemo te razočarati!
Tvoji,
spontani studenti”, stoji u objavi na Facebooku.

U srijedu 10. veljače oko 16,30 sati na navedenoj FB stranici je 427 osoba najavilo da dolazi na zabavu, a 1.400 osoba navelo je da je zainteresirano (pola sata kasnije još šest osoba najavilo je dolazak).

”Kako bi se zaštitila starija populacija, dođe li slučajno do nekakvog spontanog okupljanja po uzoru na ono zagrebačko (a sve zahvaljujući jednom, jedinstvenom i neponovljivom gospodinu ministru koji je svojom nespretnom izjavom amenovao takav tip okupljanja) jer je upravo ta – starija populacija – ipak izloženija riziku od oboljenja, ne bi bilo zgoreg pripremiti im torbicu s opremom za održavanje društvene distance, svojevrsnim “super sakom”, da se izrazimo terminologijom koja bi njima bila bliska.

U njoj bi bilo dobro da se nađe vakuum (trenutno najrašireniji u novčanicima), baterijska lampa, štoperica, rezervna maska i “šumeći C” bomboni.
Zahvaljujemo ti, o Super Vili, na svemu što činiš za nas mlade!”, napisali su danas (srijeda 10. veljače) administratori FB stranice ‘Aupičku‘.

FOTO: Preslike s FB stranice: Aupičku

Što je uzrok najvećeg neposluha – masovnog okupljanja mladih? Možda i ovih 20-ak autogolova Stožera