NAPOKON: Raspisani javni pozivi za OBNOVU javnih ustanova u Zagrebu i okolici iz Fonda EU NAPOKON: Raspisani javni pozivi za OBNOVU javnih ustanova u Zagrebu i okolici iz Fonda EU
TweetEmailPrint Radi se o tri javna poziva iz resora kulturne baštine, obrazovanja i zdravstva koje raspisuju nadležna Ministarstva. “Odlukom Vlade utvrđen je način raspodjele... NAPOKON: Raspisani javni pozivi za OBNOVU javnih ustanova u Zagrebu i okolici iz Fonda EU


Radi se o tri javna poziva iz resora kulturne baštine, obrazovanja i zdravstva koje raspisuju nadležna Ministarstva. “Odlukom Vlade utvrđen je način raspodjele 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa. Time je stvoren pravni okvir za raspodjelu i nadzor nad trošenjem novaca, a definirana su i provedbena tijela po resorima”, pojasnio je uvodno ministar Horvat

 Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je danas uoči sjednice Vlade Republike Hrvatske javne pozive koji su raspisani sa svrhom korištenja bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu zgrada javne namjene oštećenih u potresu, koji je pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije 22. ožujka 2020. godine.

Konkretno, radi se o tri javna poziva iz resora kulturne baštine, obrazovanja i zdravstva koje raspisuju nadležna Ministarstva. “Odlukom Vlade utvrđen je način raspodjele 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa. Time je stvoren pravni okvir za raspodjelu i nadzor nad trošenjem novaca, a definirana su i provedbena tijela po resorima”, pojasnio je uvodno ministar Horvat.

Istaknuo je kako Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao nacionalno koordinacijsko tijelo, paralelno radi na provedbi sredstava iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa od 22. ožujka 2020., te pripremi nove prijave koja će se odnositi na područja koja su najviše bila pogođena potresima od kraja prošle godine, pa sve do danas.

Kroz javne pozive na raspolaganju oko 383 milijuna eura

 “Jasno je da će cijeli ovaj proces obnove koji je pred nama biti stručno kompleksan i financijski zahtjevan. Samo od potresa u ožujku imamo više od 6 tisuća zgrada koje su privremeno ili trajno neuporabljive, a među kojima su i brojni vrtići, škole, fakulteti, instituti, te ostale znanstvene i kulturne ustanove. Naš je cilj cjelovita i sustavna obnova tih zgrada, s time da će se ostatak sredstava do cjelovite obnove dogovarati, a i već se pregovara s predstavnicima Europske komisije iz drugih mogućih izvora, poput Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te Višegodišnjeg financijskog okvira”, rekao je Horvat.

Ministar je naveo i ukupnu vrijednost svih navedenih javnih poziva, koja iznosi oko 383 milijuna eura, od čega se na Ministarstvo kulture i medija odnosi 116 milijuna eura, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 126 milijuna eura te Ministarstvo zdravstva 141 milijun eura. O pojedinostima svakog od objavljenih natječaja govorili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, te državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Uskoro i javni pozivi Grada Zagreba

Važno je istaknuti kako se u ovom trenutku dovršava i verifikacija šest javnih poziva koje će raspisati Grad Zagreb. “Na svima nama je odgovornost da iskoristimo maksimalne iznose sredstava na transparentan i učinkovit način, te da naše oštećene bolnice, škole i kulturne ustanova obnovimo i ojačamo na dobrobit svih koji ih koriste“, zaključio je ministar.

FOTO: Ministarstvo prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine