Nasljeđivanjem GROBA, naslijedili smo i DUG, da smo znali, ODREKLI bi se SVEGA! Nasljeđivanjem GROBA, naslijedili smo i DUG, da smo znali, ODREKLI bi se SVEGA!
PODMUKLO: GROB MALO JE, MALO NIJE NEKRETNINA:

Nasljeđivanjem GROBA, naslijedili smo i DUG, da smo znali, ODREKLI bi se SVEGA!

Zagreb 15. ožujka 2017. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ‘Kada smo išli od Uprave groblja tražiti vlasnički list, rekli su da ga ne možemo dobiti jer nismo naslijedili nekretninu, već pravo na... Nasljeđivanjem GROBA, naslijedili smo i DUG, da smo znali, ODREKLI bi se SVEGA!


‘Kada smo išli od Uprave groblja tražiti vlasnički list, rekli su da ga ne možemo dobiti jer nismo naslijedili nekretninu, već pravo na ukop. No, kada su nam utrapili majčin navodni dug, onda je grobno mjesto bilo nekretnina, jer drugačije ne bi mogli naslijediti dug! Kakva prevara i kakva lopovska država! I onda se čude što toliki odlaze iz Hrvatske. Svi će otići, jer vide da su zakoni pisani za legaliziranje pljačke”, ogorčena je Vera Tomašević

U jeku sve žustrijih rasprava o tome je li ovršni sustav u Hrvatskoj protupravan (Europski sud pravde tvrdi da jest, jer javni bilježnici nisu sud!) i trebaju li kreatori tog zločinačkog sustava kazneno odgovarati (nakon uvođenja Ovršnog zakona dug građana ne pada već vrtoglavo raste, a strahovito brzo je porastao i broj ovršenih i blokiranih građana…), s turobnom pričom o reketarenju i lihvarenju na osnovu podmuklog i zloćudnog hrvatskog zakonodavstva, javila nam se Vera Tomašević, nezaposlena i blokirana Zagrepčanka.

”Nakon što mi je mama umrla, dobila sam od Hrvatske poštanske banke obavijest da sam dužna 2800 kuna, odnosno da sam naslijedila dug i kamate po Master cardu od moje majke. Majčin dug naslijedili smo brat i ja jer smo – kao jedino nasljedstvo – dobili pravo na ukop na groblju Miroševac! Budući da sam nezaposlena, išla sam u banku i rekla da ću majčin dug platiti na rate. No, oni nisu htjeli ni čuti. Rekli su: ili cijeli trošak, ili idete na sud! Zanimljivo da su mene, nezaposlenu Zagrepčanku, pozivali na sudove izvan Zagreba. Tako sam najprije dobila poziv na sud u Hrvatsku Kostajnicu, pa na sud u Sisak, u Ivanić Grad…, a na kraju je moj slučaj završio na Županijskom sudu u Splitu! Naravno da nisam mogla platiti tako daleki put i da nisam otišla na ročište. No i bez mog prisustva, sud je presudio da moram platiti oko 19.000 kuna, na osnovu duga pokojne majke koji je 2011. godine iznosio 2800 kuna! Sve gore od goreg!”, ispričala je ogorčena žena.

Dodala je potom da ne bi pristala preuzeti nasljedstvo (pravo na grobno mjesto), da je znala da će zbog toga morati plaćati višestruko prenapuhane majčine dugove.

”Da nismo ništa naslijedili, ne bi mogli naslijediti ni dug. Ispada da smo od majke naslijedili nekretninu odnosno samo grobno mjesto, na osnovu koje smo dobili i njezin dug. No, kada smo išli od Uprave groblja tražiti vlasnički list za naslijeđenu nekretninu, nisu nam dali. Rekli su da ne možemo dobiti vlasnički list, jer nismo naslijedili nekretninu, već pravo na ukop. Kada vam, dakle, žele utrapiti tuđi dug, onda je grobno mjesto nekretnina, no kada tražite vlasnički list, onda to nije nekretnina! Kako podlo i prozirno”, žestila se blokirana Zagrepčanka te dodala da grobno mjesto vode kao tobožnju nekretninu, samo da bi ljudima mogli nametnuti tuđi dug.

”Kakva prevara i kakva lopovska država! Očito je da su zakoni pisani kako bi se mogli  legalno pljačkati građani. Sve je podređeno lihvarskoj mafiji, kamatarima i utjerivačima dugova”, naglasila je osiromašena žena u razgovoru kojega smo vodili u Savjetovalištu za blokirane građane Stranke rada i solidarnosti u Praškoj ulici 5 u Zagrebu.

Vera Tomašić naknadno nas je telefonski izvijestila da je od sudova iz Siska i Ivanić Grada dobila dva rješenja prema kojima treba platiti troškove sudske pristojbe u iznosu od po 580 kuna.

”Išla sam u bivšu općinu Peščenica, u Zapuljsku 2 (Gradski ured za opću upravu, Područni odsjek Peščenica) žaliti se na tu odluku i tražiti, pismenom zamolbom, da me oslobode te pristojbe. Službenica je bila vrlo neljubazna. Odmah je rekla da ću pristojbe morati platiti. A kada sam se uzrujala i počela objašnjavati da sam nezaposlena i da nemam otkud platiti, pozvala je zaštitare! Uglavnom, bilo je to još jedno vrlo neugodno iskustvo”, pojasnila je Vera Tomašević, jedna od pedeset tisuća blokiranih Zagrepčana.

Kazala je zatim da je, u na presudu Županijskog suda u Splitu – prema kojoj bi morala platiti gotovo 19.000 kuna za navodni dug i kamate na dug njezine pokojne majke, podnijela Ustavnu tužbu.
Odgovor Ustavnog suda još čeka. Sa zebnjom.

”I onda se neki čude što toliki odlaze iz Hrvatske! Zar ne shvaćaju da će svi otići? Ljudi vide da zločinačkim zakonima i podmuklim odlukama tobožnja elita sustavno ubija stanovnike. Uzalud su toliki poginuli za Hrvatsku”, pesimistično je svoju priču završila Vera Tomašević, nezaposlena i blokirana Zagrepčanka.

Snimio: Damir Kramarić