Ne bude li i Milanović U SREDIŠTU ISTRAGE, znači da DORH zataškava slučaj Ne bude li i Milanović U SREDIŠTU ISTRAGE, znači da DORH zataškava slučaj
TweetEmailPrint Malić je spomenuo i slučaj Madison gdje je vlasnik te tvrtke dugogodišni suradnik SDP-a i Vlade. “Direktorica te tvrtke odlazi u Vladu i... Ne bude li i Milanović U SREDIŠTU ISTRAGE, znači da DORH zataškava slučaj


Malić je spomenuo i slučaj Madison gdje je vlasnik te tvrtke dugogodišni suradnik SDP-a i Vlade. “Direktorica te tvrtke odlazi u Vladu i postaje šef svih komunikacija Vlade. Vlasnik te tvrtki tvrdi da je Milanović preko te tvrtke isplaćivao nekog svog prijatelja’’, upozorio je istraživački novinar Gordan Malić

Istraživački novinar Gordan Malić u emisiji Studio 4 na HTV-u progovorio je o aferi Dnevnice, Milanovićevoj ulozi u ovoj i drugim aferama, (ne)radu DORH-a i naivnosti Mostovaca.

Na upit u kojem smjeru će ići istraga, Malić je odgovorio: “To je teško reći. Postoje dva smjera. Jedan je prema dolje, a to je da se ustanovi s kime je sve blagajnica uzimala novce iz blagajne i kome je dijelila novac. Drugi smjer je onaj prema gore- tko je nalogodavac za taj sumnjivi posao. Tko je u tom kriminalnom lancu potpisatelj i tko je naložio te putne naloge.”

Malić je istaknuo kako je poznato da se radi o iznosu od čak 50 posto budžeta kabineta.

“Da meni netko isprazni 50 poto budžeta ja bih to znao. Ja mislim da je Milanović kao premijer i šef svom šefu kabineta trebao znati koliko novca ima u budžetu za putovanja, kome je novac odlazio i zašto”, rekao je istraživački novinar i dodao da to nije samo temeljna ekonomija, već zakonska obveza te zaključio kako je ovdje u najmanju ruku riječ je o nesavjesnom poslovanju, prenosi direktno.hr.

No, Malić ipak smatra da je riječ o nečem puno većem. “To je jedan modus operandi. Izvlačio se novac iz proračuna. To se događa, ali rijetko tako nešto vidimo na vrhu. Porezna uprava se inače time bavi, ali u Milanovićevo vrijeme se time nije time bavila.” Naveo je kako postoji spor između porezne uprave i tvrtki Emila Tedeschija zbog neplaćenih poreznih dugova. “Navodno je intervenirao i ministar Lalovac da se Porezna uprava nagodi u tom slučaju. No, to je samo jedna u nizu indicija koja pokazuje da se Milanović i suradnici ponašaju vrlo arbitratrno kada su u pitnju mnogi njihovi prijatelji i poznanici.” Malić je spomenuo i slučaj Madison gdje je vlasnik te tvrtke dugogodišni suradnik SDP-a i Vlade.

“Direktorica te tvrtke odlazi u Vladu i postaje šef svih komunikacija Vlade. Vlasnik te tvrtki tvrdi da je Milanović preko te tvrtke isplaćivao nekog svog prijatelja.” Istaknuo je kako je Povjerenstvo za sukob interesa sve vrlo lakonski odbacivalo. “Očito su odgovorali onome tko ih je postavio, a to je Zoran Milanović”, rekao je Malić. Spomenuo je Narodne novine, koje su također bile predmet istrage, odnosno nalaza Državne revizije. “Narodne novine su, iako su imale renoviran prostor, preselile u prostor gdje su plaćale najam. Znači, odmah nakon renovacije u koju su utrošli velike novce, preselili su u potpuno drugi prostor.”

Malić je napomenuo kako DORH do danas nije ‘prstom mrdnuo’ te da u najnovijoj aferi spekulira u kojem pravcu da ide, a “smjer istrage se odlučuje na kolegijima s državnim odvjetnicima i policijom.” Malić je dodao da Saucha nije prvi puta spomenut kao suučesnik u ovakvim radnjama. “Važno je da se zna kuda se ide i što se traži. Ako ne traže prema gore mogu se zaodovoljiti onime što imaju i povjerovat ćemo Sauchi. Onaj koji zatraži nalog je šef kabineta. Uz njega potpisuje i blagajnica.” Blagajnice ne odlučuju!

No, Gordan Malić je istaknuo kako se zna da blagajnica ne odlučuje ni o čemu. “Ona može prijaviti ili ne prijaviti kaznene radnje. Ovakvi slučajevi su postojali i prije. Slično je bilo i kod Sanadera, samo što ne vidim niti jedan njegov potpis niti u jednoj od optužbi jer su sve potpisivali njegovi suradnici.” Malić je dodao kako se Milanović sada pokušava vratiti u političku scenu komentirajući razna događanja. “Iz perpektive psihologije, to je potreba da se skrene pozornost na nekog drugog. Da se iziđe iz vlastitie kože.” Na upit hoće li Milanović biti ispitan kao svjedok, Malić odgovara: “Prvo se ispituju potpisnici – blagajnica i Milanovićev šef kabineta i njegov pri čovjek.” Malić je komentirao i Sauchinu obranu – tvrdi da nije ništa kriv. “Saucha će se suočiti s time da najbolje godine života može provesti u istražnim pritvorima i zatvorima. To je vrlo realno njegova budućnost.” Napomenuo je da ukoliko bude malo svjedoka, pokazat će se da DORH ne želi ‘čačkati’ nego se zadržati na onome što imaju, a javnost će imati razumijevanja. “Mali broj svjedoka omogućjuje izlazak Sauche iz pritvora. Vidjet ćemo kojom se tehnikom DORH služi. Ako se sve zadrži u krugu oko blagajne onda znamo čime se DORH bavi – zataškavanjem cijelog niza nezakonitih radnji i vrijede svi prigovori DORH-u da se bavi drugim stvarima, a ne onima tko krade i gdje ide naš novac.”

Komentirao je i Most koji potpuno otvoreno podržava Dinka Cvitana.

“U tome vidim određenu naivnost. Došli su na vlast prije pet minuta. Svi ljudi u DORH-u rade za SDP ili HDZ. Mostovci se tek traže. Njih manje zanima išto je bilo, već što će biti u ovom nadatu. No, mislim da je to pogrešan pristup”, zaključio je Gordan Malić.