NE BUDI ZLOČEST: Održan skup koji vraća pozornost na odgoj i na ustanove predškolskog odgoja NE BUDI ZLOČEST: Održan skup koji vraća pozornost na odgoj i na ustanove predškolskog odgoja
TweetEmailPrint ”Agresivno ponašanje u predškolskoj dobi po definiciji nije nasilje jer nam ostavlja vrijeme za ranu intervenciju i djelovanje, ali je izazov za socijalizaciju... NE BUDI ZLOČEST: Održan skup koji vraća pozornost na odgoj i na ustanove predškolskog odgoja


”Agresivno ponašanje u predškolskoj dobi po definiciji nije nasilje jer nam ostavlja vrijeme za ranu intervenciju i djelovanje, ali je izazov za socijalizaciju i sve što mi  roditelji i odgajatelji radimo”, kazala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika

U prostoru Tehnike d.d. danas se održava stručni skup Ne budi zločest! – Agresivno ponašanje kod djece predškolske dobi što ga je organizirao Centar za pružanje usluga u zajednici Luka Ritz, a sve nazočne je pozdravila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Istaknula je da je Grad Zagreb osnivanjem ovog Centra prepoznao da postoji velika potrebu za sustavnim uvođenjem novih sadržaja u zajednicu, odnosno za osnivanjem mjesta gdje će djeca, mladi, obitelji i odgojno-obrazovni djelatnici u različitim radionicama i individualnim savjetovanjima moći zatražiti podršku.  Uvjerena sam da će Centar uskoro postati jedan od primjera dobre prakse s kojim ćemo se moći pohvaliti u Europi i svijetu, rekla je.
Drago mi je da ovaj skup temu vraća na odgoj i ustanove predškolskog odgoja, što dokazuje da smo spremni educirati se, razmjenjivati iskustva dobre prakse i poduzeti nešto za našu djecu, dodala je.

Ravnateljica Centra Luka Ritz Ivana Jolić je podsjetila da je danas Međunarodni dan nenasilja i 2. rođendan Centra te je zahvalila Gradu na dodjeli dodatnih 230 kvadratnih metara prostora koji je bio neophodan za rad.
Agresivno ponašanje djece u vrtiću dio je njihove razvojne faze te istovremeno govori koliko je važno unaprijediti preventivnu ulogu predškolskih ustanova koje svojim radom s djecom mogu spriječiti nasilje, zaključila je.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je napomenula da je tema nasilja i nadalje aktualna iako se teškoće i prepreke nastoje nadvladati kako bi društvo djeci bilo najbolja moguća podrška. Agresivno ponašanje u predškolskoj dobi po definiciji nije nasilje jer nam ostavlja vrijeme za ranu intervenciju i djelovanje, ali je izazov za socijalizaciju i sve što mi  roditelji i odgajatelji radimo, kazala je.

Zajedničkim radom i udruženim snagama Grada, Centra i drugih institucija koje se bave ovom problematikom možemo napraviti puno, napomenula je predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Tijana Vidović.