Ne propustite predavanje genijalnog Karpa Godine Ne propustite predavanje genijalnog Karpa Godine
9. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Ne propustite predavanje genijalnog Karpa Godine

Kultura 11. svibnja 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Deveto izdanje Subversive film festivala počelo je 2. svibnja i traje do 16. svibnja ove godine. Program se sastoji od mnoštva panel rasprava,... Ne propustite predavanje genijalnog Karpa Godine


Deveto izdanje Subversive film festivala počelo je 2. svibnja i traje do 16. svibnja ove godine. Program se sastoji od mnoštva panel rasprava, filmskih klasika, filmova najnovijeg datuma – igranih i dokumentarnih te angažiranih političkih djela

Piše: Emil Pakrac

Karpo-GodinaNajpoznatiji gosti Festivala su Rastko Močnik, Florence Hartmann i filmski genije – Karpo Godina. Filmske velikane predstavljaju Zulawski, Scola, Pasolini, Rivette.

Projekcije se odvijaju na tri mjesta u Zagrebu – u kinu Tuškanac (cijena ulaznice je 10 kuna), u kinu Europa (cijena ulaznice je 20 kuna) i dvorani Miller kina Europe (besplatan ulaz).

Projekcije održane u ponedjeljak bile su slabo posjećene: na predstavljanju filmova Zulawskog (“Na srebrenom globusu” gledalo je dvadesetak osoba, dok su kasnu projekciju “Trećinu noći” gledala samo šestorica upornih), poljsko-francuskog genijalca čije filmove naša publika nikada nije imala šanse vidjeti – niti u kinu, niti na videokasetama niti na dvd-u, prisustvovali smo filmskoj ekstravaganzi, naučno-fantastičnoj priči s izrazitom crtom katoličanstva, zabranjenoj u komunističkoj Poljskoj. Možda bi više publike privukla žuta trivija – koja otkriva 42-godišnjeg Zulawskog kao ljubavnika 18-godišnje Sophie Marceau, čija je veza trajala godinama, da bi ga na koncu Bondova djevojka – odbacila.

Sve to možete popraviti, jer film Zulawskog “Cozmos” igra posljednjeg dana festivala u kinu Europa u 20 sati.

Utorak je bio dan posvećen velikom talijanskom režiseru Ettoreu Scolai, a vrhunac je bio film “Toliko smo se voljeli”- gorko-slatka komedija o ljubavi, revoluciji i iznevjerenim idealima, u kojoj se pojavljuju De Sica, Fellini i Mastroiani. Čisti užitak.

Srijeda i četvrtak su dani rezervirani za Pasolinija i Rivetija, a dalje slijede: ponovo Pasolini, Andy Herzog i za konac – Zulawski. Nemojte nikako propustiti.

Subversive film festival se zatvara u ponedjeljak 16. svibnja gostovanjem velikog doajena jugoslavenske kinomatografije Karpa Godine u MM centru Studentskog centra u Zagrebu. Dođite pozdraviti genija i poslušati njegovo predavanje. Ulaz je, naravno, besplatan.

Foto: Subversive film festival