Nevin OVRŠEN ZA MILIJUN KUNA: novi dokaz da zakon treba mijenjati i da BOŠNJAKOVIĆ mora OTIĆI! Nevin OVRŠEN ZA MILIJUN KUNA: novi dokaz da zakon treba mijenjati i da BOŠNJAKOVIĆ mora OTIĆI!
TweetEmailPrint Novinar Mislav Šimatović čeka ovrhu tešku više od milijun kuna. Zbog teksta koji nije napisao, ni objavio kao urednik. Novac mora platiti čovjeku... Nevin OVRŠEN ZA MILIJUN KUNA: novi dokaz da zakon treba mijenjati i da BOŠNJAKOVIĆ mora OTIĆI!


Novinar Mislav Šimatović čeka ovrhu tešku više od milijun kuna. Zbog teksta koji nije napisao, ni objavio kao urednik. Novac mora platiti čovjeku kojega nikad nije upoznao i kojega su isti sudovi pospremili u zatvor. I premda nije kriv, nikoga to u ne zanima. Sudovi su nezainteresirani, ali ustrajavaju na ovrsi!

Priča o kolegi novinaru koji će, ni kriv ni dužan, biti ovršen na iznos veći od milijun kuna – a koju je danas objavio 24 sata – još jedan je užasavajući vrisak o državi nepravde i sveopće bešćutnosti. Zbog sve više ovakvih priča, mnoge u Hrvatskoj s razlogom hvate jeza, a nerijetki se odlučuju iseliti iz zemlje. Jer nitko od nas ne može biti siguran da se i njemu takva strahota neće dogoditi.

Stoga, ministru Bošnjakoviću – koji tvrdi da je hrvatski ovršni zakon najbolji na svijetu – savjetujemo da najprije pročita tekst o prestrašnoj nepravdi kojom je nevinom čovjeku uništen život, a da potom podnese neopozivu ostavku na ministarsku funkciju.

Ako to ne učini, treba ga smijeniti. Da sličnim novim zakonom, kakav se već najavljuje u medijima, ne učini nove nepopravljive štete…

Evo priče:

Mislav Šimatović čeka ovrhu tešku više od milijun kuna. Zbog teksta koji nije napisao. Zbog teksta koji čak nije ni objavio kao urednik. A novac mora platiti čovjeku kojeg nikad nije upoznao i kojeg su isti sudovi pospremili u zatvor.

– A sve jer nitko ne želi poslušati o čemu je zapravo riječ, nego se drže pukih birokratskih obrazaca – kaže Šimatović.

Na sudu ne daju uvid u spis, šalju ga u Valpovo

Sve počinje 2014. godine, kad je Šimatoviću blokiran račun. Odlazi u Finu provjeriti tko ga je ovršio i za koji iznos. Mislio je da je riječ o nekom zaboravljenom neplaćenom računu jer se u međuvremenu selio. Nikad do tada nije bio ovršen. Djelatnica na šalteru mu kaže da je ovrha teška čak 860.000 kuna! Osoba kojoj to treba platiti je Vullnet Sedolli.

– U potpunom sam šoku, ali još me je veći čekao kad sam upućen iz Fine na Općinski sud u Zagrebu s brojem predmeta da vidim na temelju čega je ta ovrha. Na Općinskom sudu mi kažu da mi ne mogu dati uvid u spis jer nisam stranka u postupku. Pokušavam objasniti da mi je netko na osnovu tih presuda blokirao račun za 860.000 kuna i kako je moguće da ne mogu vidjeti spis, ali oni su ustrajni. Šalju me na Općinski sud u Valpovo, jer je tamo vođen proces zbog opterećenosti Zagreba. Sljedeći dan dolazim u Valpovo, a oni mi kažu da mi ne mogu dati spis jer je nadležan Zagreb. Mislio sam da sam upao u noćnu moru goru od Kafkina Procesa, da to jednostavno ne može biti istina – prepričava Šimatović za 24 sata.

Ipak ga prima predsjednica suda u Valpovu i napokon saznaje što se dogodilo. Riječ je o tekstu koji je objavio njegov kolega 2006. godine, kad je Šimatović bio novinar u Nacionalu. U tom Nacionalovu tekstu se navedenog Vullneta Sedollija, koji ga je ovršio, stavlja u kontekst kriminalne skupine albanskog podrijetla koja operira na području Rijeke i Kvarnera, a predvodi ih Janusz Dervishi.

Kaos u Nacionalu, nemar Sine Karli i ovrha nevinom!

Sedolli je tražio opovrgavanje informacija i od tada su trajali sudski procesi. Na kraju je Nacional izgubio. Presuda nalaže objavu demantija informacija uz upozorenje da će glavni urednik biti kažnjen s 2000 kuna dnevno za svaki dan dok ispravak ne bude objavljen. Nakon ubojstva Ive Pukanića, glavna urednica Nacionala je u vrijeme presude bila Sina Karli. U Nacionalu nastaje raskol, mijenja se vlasnik, a Šimatović postaje glavni urednik. Karli je obavijestila sud da ona nije više glavna urednica, ali ne i o postojanju presude Šimatoviću. Sud 2011. godine šalje novu obavijest Šimatoviću na adresu Nacionala. On je nikad nije dobio. Rješenje suda primio je portir i nikad nije došla na njegov stol.

Činjenica je da je tad Nacional mjenjao lokacije prije nego što ga je novi vlasnik ugasio.

Rješenje presude nikad nije dobio

– Naravno da bih objavio ispravak informacije po sudskoj presudi. Ali to rješenje nisam nikad dobio. Kako sam preuzeo funkciju glavnog urednika, kazna od 2000 kuna dnevno prešla je na mene, a da nisam imao pojma. Vodili su mi tu kaznu i tijekom cijele 2012. godine, kad sam već prestao biti urednik. I onda se sve nakupilo i poslali su ovrhu sa svim troškovima 2014. godine na 860.000 kuna. Blokirani su mi stan, automobil, a imam i dvoje djece za koje trebam plaćati alimentaciju – kaže Šimatović.

Vullnet Sedolli koji je tražio ispravak informacija u međuvremenu osuđen u nizu slučajeva. Među ostalim, upravo kao dio kriminalne skupine Janusza Dervishija za iznudu, a dodatno i za prijetnje novinaru Nacionala. U konačnici je pravomoćno osuđen i na tri godine zatvora zbog krivotvorenja službenih isprava, utaje poreza i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Nije mu prošla ni žalba Ustavnom sudu koji je potvrdio pravomoćnu presudu po kojoj Sedolli treba, uz kaznu zatvora, vratiti državi dva milijuna kuna

U biti, razlozi uhićenja i presuda su dio poslova koje je Nacional dijelom opisao i u pobijanom članku. Ali sudovi među sobom jednostavno ne komuniciraju. Presude protiv Sedollija ne pobijaju presudu koja kaže da su o njemu iznesene netočne informacije.

Šimatović nakon angažmana odvjetnika uspijeva 2014. godine privremeno odgoditi ovrhu. Čekao je na novo ročište uvjeren da će na njemu obrazložiti sav paradoks svojeg slučaja.

– No na ročištu je sutkinji samo bilo važno je li portir primio dokument. I ništa drugo. Portir je kao svjedok rekao da se ne sjeća što je s dokumentom bilo, ali kako je on potpisao poštaru. Zato je sud zaključio je da je ovrha ispravna jer smo radili u istoj tvrtki. A da su svi rokovi za žalbu prošli i da moram platiti – kaže Šimatović.

Odluka je pravomoćna i Šimatović – dok ovo čitate – čeka novu blokadu računa. Odvjetnici su mu procijenili da će biti više od milijun kuna s dodatnim troškovima od 2014. godine. Ne zna kako uopće dalje živjeti. Nacional je nakon stečaja potpuno druga pravna osoba na koju se ne odnose ranije presude pa ga od ovrhe ne može spasiti ni da se sporni ispravak objavi. Jer penali od 2000 kuna odnose se na prošlo razdoblje. Pokušao je čak doći i do Sedollija kako bi pokušao s njim riješiti ovu ovrhu. Ali on je u zatvoru, služi trogodišnju kaznu. Njegovi odvjetnici su podnijeli i ustavnu tužbu te zahtjev na reviziju na Vrhovnom sudu.

– To mi je zadnja nada, ali dok to bude trajalo, meni će računi i sva imovina biti blokirani – kaže novinar”, a prenosi 24sata.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.