Nije upisano čak 1770 djece koja imaju uvjete! Dolenec: ‘Cilj je omogućiti univerzalnu dostupnost vrtića’ Nije upisano čak 1770 djece koja imaju uvjete! Dolenec: ‘Cilj je omogućiti univerzalnu dostupnost vrtića’
TweetEmailPrint Na pitanje hoće li se u ovoj godini poštivati Državni pedagoški standard (DPS) o broju djece u skupinama, Dolenec je rekla da to... Nije upisano čak 1770 djece koja imaju uvjete! Dolenec: ‘Cilj je omogućiti univerzalnu dostupnost vrtića’


Na pitanje hoće li se u ovoj godini poštivati Državni pedagoški standard (DPS) o broju djece u skupinama, Dolenec je rekla da to nije moguće postići u jednoj godini

U zagrebačke gradske vrtiće nakon prvih rezultata, upisano je 5.768 djece, dok 1770 djece koja imaju uvjete nije upisano, rekla je na konferenciji za medije zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec dodavši da se u Zagrebu planira do kraja godine povećati kapacitet za 800 mjesta.

Dječji vrtići su za pedagošku 2022./2023. godinu primili ukupno 9.567 zahtjeva za upis (što je 857 zahtjeva više nego lani), od čega je 7.538 bilo pravovaljanih, a preostali zahtjevi su oni za djecu koja 31. kolovoza ove godine neće napuniti godinu dana, dodala je.

Prema prvim rezultatima upisa, mjesta u vrtićima ima za 5.768 djece, a 1770 djece koja imaju uvjete nisu upisana, a Dolenec ističe da je među njima i 823 djece koja već imaju osigurano mjesto u privatnom, vjerskom vrtiću ili obrtu dadilje.

Upisanih je manje jer su gradski vrtići primili 857 zahtjeva više nego lani, ali je i primljen značajno veći broj zahtjeva za jaslice, 790 više nego lani, što ima efekt na rezultate upisa jer su jasličke skupine prema Državnom pedagoškom standardu manje od vrtićkih, tumači Dolenec.

“Može se još postići s postojećim kapacitetima, i računamo da ćemo prije 1. rujna biti na značajno manjem broju neupisane djece”, kaže Dolenec, dodajući da su ovo tek prvi upisi, nakon čega ide žalbeni period koji se koristi radi koordinacije između vrtića. Prošle godine u tom je roku upisano 840 djece, podsjetila je.

Dolenec je najavila da grad istovremeno nastavlja raditi na povećanju kapaciteta gradskih vrtića, što se očekuje do kraja ove godine.

Već sada od nove pedagoške godine, 1. rujna, radit će 72  zaposlenika više u gradskim vrtićima, a postojećim vrtićima planira se povećanje kapaciteta za 15 skupina na jesen. Preuređenjem prostora mjesne samouprave planiraju se osigurati kapaciteti za još 22 skupine, a novim vrtićem u Kašini dobit će se do kraja godine mjesta za 4 manje skupine.

Dodala je da grad Zagreb subvencionira mjesta u privatnim i vjerskim vrtićima, koji planiraju proširiti vlastite kapacitete za 12 skupina.

“To je ukupno 53 skupine više, odnosno oko 800 dodatnih mjesta više do kraja godine”, istaknula je Dolenec dodavši da u taj broj ne ulaze i dodatni kapaciteti putem poziva za zakup privatnih prostora, jer se prijave na natječaj još evaluiraju.

Dodatan problem je i to što će oko 1000 djece do kraja godine steći uvjete za upis u vrtiće, no Dolenec kaže da je to ‘stvarnost svih proteklih godina’  i da  nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost.

“Nama je svakako cilj u mandatu omogućiti univerzalnu dostupnost, to do sada nije bilo tako, ali to ćemo promijeniti. No, za to će trebati ipak nešto malo više vremena”, ustvrdila je.

Na pitanje hoće li se u ovoj godini poštivati Državni pedagoški standard (DPS) o broju djece u skupinama, Dolenec je rekla da to nije moguće postići u jednoj godini.

“Zagreb mora doći do potpunog poštivanja DPS-a, ali realno to nije godini. Do sada je u vrtićima bilo oko 20 posto djece više od standarda, sada je to do dva djeteta u skupini”, istaknula Dolenec dodavši da će se širenjem kapaciteta, grad približavati standardu.

FOTO: Screenshot videosnimke