NOVA SRAMOTA?! Još jednog prijavitelja korupcije s lisicama odveli u VRAPČE te ga prisilno ‘liječili’ NOVA SRAMOTA?! Još jednog prijavitelja korupcije s lisicama odveli u VRAPČE te ga prisilno ‘liječili’
TweetEmailPrint Svjetski poznati zviždač, Jonathan Taylor je u nedavnom intervjuu izjavio da je hrvatsko pravosuđe ostalo u razdoblju neandertalaca… Prije par dana policija mu... NOVA SRAMOTA?! Još jednog prijavitelja korupcije s lisicama odveli u VRAPČE te ga prisilno ‘liječili’


Svjetski poznati zviždač, Jonathan Taylor je u nedavnom intervjuu izjavio da je hrvatsko pravosuđe ostalo u razdoblju neandertalaca… Prije par dana policija mu je upala u stan, na ruke mu stavila lisice te su ga odvezli na psihijatriju u Vrapče! Podsjetimo, u rukama hrvatskog pravosuđa sudbina je jednog od najvećih zviždača na svijeta jer su upravo njegova svjedočanstva i informacije o podmićivanju od strane bivšeg poslodavca, tvrtke SBM Offshore – dovele do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene brazilske predsjednice. Slučaj Taylor je, prema svemu sudeći, tek jedan u nizu sličnih, zastrašujućih slučajeva – u kojima zdrave osobe u Hrvatskoj zatvaraju u ‘ludnicu’

Jonathan Taylor, jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača koji gotovo deset mjeseci čeka da hrvatski sudovi odluče o zahtjevu Kneževine Monako o njegovom izručenju, doživio je u ponedjeljak navečer novu traumu. Naime, u Taylorov stan je u ponedjeljak navečer upala policija te je od njega tražila da bude pregledan od strane psihijatra. Nakon što je Taylor zatražio da od strane psihijatra bude ispitan u svom stanu, policija ga je zavezala lisicama te ga je otpratila na pregled u psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Sve to je Taylor putem poruka ispričao novinaru Nacionala u utorak nakon što je od osoblja bolnice dobio nazad mobitel. U međuvremenu Tayloru su se dogodile još neke nevjerojatne stvari. On naime tvrdi da je nakon dolaska u Vrapče bio prisiljen popiti nekoliko lijekova nakon što je odbio dati pristanak za njihovo uzimanje, a u utorak ujutro mu je također bez pristanka ubrizgana i injekcija. Taylor kaže da je sve to napravljeno bez njegovog pristanka, a pogotovo se žali na grubo postupanje policajaca koji su ga prilikom privođenja u njegovom stanu pribili na pod te ga odveli u kola hitne pomoći.

Ogorčen postupcima hrvatskog pravosuđa

Taylor je putem poruke priznao da je razlog njegova privođenja u Vrapče najvjerojatnije dio obrane koju je iznio na posljednjem saslušanju pred Vrhovnim sudom kada je izjavio da zbog dugotrajnog boravka u Hrvatskoj i odvojenosti od obitelji ponekad razmišlja i o samoubojstvu. No, Taylor kaže kako je to bio tek dio njegove obrane i taktike kako bi hrvatski sudovi napokon ubrzali cijeli proces i nakon više od 250 dana agonije napokon okončali njegov slučaj i donijeli konačnu odluku o njegovom izručenju Monaku. On tvrdi da niti u jednom trenutku nije doista razmišljao o samoubojstvu i da je šokiran ovakvim razvojem situacije, a pogotovo je ljut na britansko veleposlanstvo u Zagrebu koje smatra djelomično odgovornim za njegovo privođenje.

S druge strane, dobro upućeni izvori iz bolnice u Vrapču za nacional.hr su izjavili da je Taylor u njihovu bolnicu uistinu i zaprimljen i to u tzv. agitiranom stanju te je zbog toga i dobio terapiju. Rečeno nam je i da će Taylor u utorak poslije podne biti pušten iz Vrapča, a to nam je potvrdio i sam Taylor dodavši da su mu takvu informaciju dali medicinski djelatnici u bolnici. Isti izvori iz bolnice u Vrapču kažu da se u ovom slučaju sve radilo po zakonu i da su medicinski djelatnici na teren izašli na poziv policije, a da oni nemaju informacije na čiji je poziv policija pokrenula cijeli postupak protiv Taylora.

Policija bez odgovora na novinarska pitanja

Nacional je poslao upit i policiji, a u njihovom odgovoru stoji: “Sukladno zakonskim odredbama o zaštiti osobnih podatka nismo u mogućnosti konkretno Vam odgovoriti niti možemo govoriti o postupanju policije prema konkretnim osobama”.

Inače Jonathan Taylor je nedavno doživio  još jedan poraz na hrvatskim sudovima nakon što je Županijski sud u Dubrovniku po treći put odobrio njegovo izručenje u Monako. Taylor je tada redakciji Nacionala dostavio presudu suda u Dubrovniku koju je njegov odvjetnik Toby Cadman nazvao perverznom dok je Taylor u nedavnom razgovoru za Nacional ocijenio da je hrvatsko pravosuđe ostalo negdje u razdoblju neandertalaca.

Sud u Dubrovniku je u obrazloženju svoje odluke naveo da se odobrava Taylorovo izručenje Monaku jer su tamošnje vlasti dostavile mišljenje po kojem se on traži jer ga se treba ispitati kao osumnjičenog u slučaju davanja mita i iznude. Sam Taylor je odmah najavio da će se na odluku o izručenju žaliti Vrhovnom sudu. Njegov odvjetnik, specijaliziran za ljudska prava, Toby Cadman tvrdi da odluka o izručenju nema temelja u međunarodnom pravu jer se izručenje može dogoditi na temelju optužnice ili ako osoba mora odslužiti kaznu.

“Ovo je perverzna odluka. Županijski sud u Dubrovniku nije uzeo u obzir najosnovniji princip prava i donio je odluku o izručenju Monaku”, naglašava Cadman i dodaje da će se žaliti Vrhovnom sudu, a ako im ni on ne da za pravo ići će na Ustavni sud. Važno je naglasiti da ‘osumnjičeni’ nije ‘optuženi’ u smislu izručenja”, objašnjava Cadman i naglašava da se Taylora traži zbog istrage, a ne zato što je optužen.

Umjesto u hotelu, završio u zatvoru

Ovaj britanski odvjetnik je lani krajem srpnja s obitelji stigao u Dubrovnik na odmor. No umjesto u hotelu, završio je u zatvoru. Tad je shvatio da se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici na zahtjev Monaka koji ga traži zbog navodnog podmićivanja i korupcije.

Ubrzo se doznalo da je u rukama hrvatskog pravosuđa zapravo sudbina jednog od najvećih zviždača na svijeta jer su upravo njegova svjedočanstva i informacije o podmićivanju od strane bivšeg poslodavca, tvrtke SBM Offshore – dovele do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene brazilske predsjednice. No, od njegovog uhićenja je prošlo gotovo 230 dana, a hrvatski sudovi i dalje igraju ping-pong s Taylorovim izručenjem te je on i dalje na neki način zatočen u Hrvatskoj”, piše Boris Bilas za Nacional.

Valja podsjetiti da je slučaj Taylor samo jedan u nizu sličnih, mračnih slučajeva, u kojima zdrave osobe u Hrvatskoj zatvaraju u ‘ludnicu’.

Jezivi niz: supruga suca Kvesića, Pocrnić, Francišković, Kakarić…

Poznat je, naime, skandalozan slučaj supruge osječkog suca Ante Kvesića koja su također zdravu prisilno ‘liječili’, prvo u Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek, a zatim u Vrapču, o čemu je pisao Jutarnji list, a i drugi mediji.

Brojni mediji pisali su i o još jednom sramotnom sličnom slučaju zatvaranja posve zdravog čovjeka na psihijatriju – riječ  je o Marku Franciškoviću, koji je posve zdrav devet mjeseci proveo zatvoren u ‘ludnici’, jer se na Facebooku prepucavao s bivšim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem?!

Prijavitelj korupcije i hrvatski branitelj pukovnik Branko Kakarić, koji je u više navrata prijavljivao korupciju i kriminal u sustavu humanitarnog razminiranja također je, prije nekoliko godina, posve zdrav zatvoren u Vrapče.

Za mnoge šira javnost i ne zna

A da zatvaranje posve zdravih i nevinih ljudi nije tek slučajnost, već da je riječ o smišljenom progonu onih koji se usude progovoriti o zlodjelima ili kriminalu hrvatskih moćnika, potvrđuje, prema svemu sudeći, i mučna priča o Dragutinu Pocrniću, koji je pritvoren još u lipnju 2009. jer je progovorio o seksualnom iskorištavanju i podvođenju djevojčica iz Doma za odgoj djece i omladine u Osijeku od strane pojedinih osječkih moćnika, odnosno pripadnika tobožnje elite. Iako posve zdrav i nevin, Pocrnić je u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj proveo čak pet mjeseci!

Nedavno smo podsjetili na tu stravičnu priču o hrvatskom branitelju kojega su osječki moćnici – koji su se osjetili ugroženima, uz pomoć svojih veza, mjesecima zatvarali po psihijatrijskim ustanovama i zatvorima…

Široj javnosti poznat je i slučaj prisilnog odvođenja na psihijatriju i pokojne Mirjane Pukanić, no mnogo je i onih koje su silom, u sličnim okolnostima, zatvarali u ‘ludnicu’ u Hrvatskoj, a kojima mediji glavne struje nisu izvještavali.

ZBOG ISTINE U ‘LUDNICU’: ”Ti koji su se iživljavali nad curicama iz doma i danas su moćni političari u RH!”

Sarnavka: Zbog strahota s Franciškovićem netko mora odgovarati; dr. Biško: Budite pristojni!

FOTO: Ilustracija Pixabay; preslika sa stranice nacional.hr