Novi izbori ne bi trebali naškoditi Mostu, STREPITI TREBAJU SDP i HDZ Novi izbori ne bi trebali naškoditi Mostu, STREPITI TREBAJU SDP i HDZ
TweetEmailPrint Veliki mediji, koji su u službi novopečenih tajkuna, ‘bankarske elite’ i Udbe,  tvrdit će da je Most glavni krivac za vjerojatne nove izbore. Budući... Novi izbori ne bi trebali naškoditi Mostu, STREPITI TREBAJU SDP i HDZ


Veliki mediji, koji su u službi novopečenih tajkuna, ‘bankarske elite’ i Udbe,  tvrdit će da je Most glavni krivac za vjerojatne nove izbore. Budući da stvarnim vladarima Hrvatske odgovara status quo i lov u mutnom, medijima pod njihovom kontrolom ne treba vjerovati

božo petrovTek nakon što su doživjeli veliki uspjeh na izborima, čelnici Mosta osjetili su kako uistinu izgleda kada ih mediji i ‘nezavisni’ analitičari krenu razvlačiti i čerečiti. Napadi i podmetanja kojima su bili izloženi par tjedana prije izbora (prednjačili su manji portali skloni HDZ-u), mačji su kašalj prema onome što će tek uslijediti.

Jer, osjete li se stvarni vladari Hrvatske ugroženima (kroz najnovije medijske napada ne Most može se opipati ta silna ugroženost) po njima će udarati svi: i veliki i mali. Već su i počeli.

Uvijek bankama sklon ‘analitičar’ Jutarnjeg lista (inače novinar opće prakse koji monetarnog stručnjaka dr. Ivana Lovrinovića proglašava neznalicom po pitanjima monetarne politike) već danima ‘pere’ Most zbog najavljene monetarne reforme i zbog najava da će reformska vlada promijeniti ulogu Hrvatske narodne banke, koja više ne bi trebala biti puka mjenjačnica novca, već istinska narodna banka, koja bi ubuduće koristila sve svoje ustavne ovlasti.

Tako analitačar Jutarnjeg, uvijek spreman braniti bogate banke od siromašnih dužnika, već danima piše da bi se ideje Mosta vezane uz HNB i monetarnu politiku, prije mogle svrstati u domenu iracionalne politikantske fantazmagorije, nego ozbiljnih, ostvarivih rješenja.

”Ključni je problem u tome što će ovakve loše ideje iz Mosta samo osnažiti populizam i destruktivizam kojim lažni ekonomski mesije mitraljiraju prema centralnoj banci i njezinoj monetarnoj politici. Najgore je to što bi, vrlo vjerojatno, i lijevi i desni lako prodali HNB i njegove principe Boži Petrovu i bilo kome drugome tko im može osigurati dovoljno ruku u sabornici.

Bilo kako bilo, već sad je jasno da će monetarna politika, vjerojatno jedini stručni i konzistentni stup vlasti u Hrvatskoj još od doba kad je Rohatinski prvi put uhvatio dirigentsku palicu u HNB-u, prolaziti do sada neviđene pritiske”, piše novinar, koji u svojim tekstovima otvoreno omalovažava najveće hrvatske ekonomske i monetarne stručnjake, sveučilišne profesore kod kojih su ispite polagali i svi oni bankari koji sada spinovima i lažima futraju spomenutog ‘ekonomskog analitičara’ Jutarnjeg lista.

No, nije Jutarnji jedini koji sada udara po Mostu. Na sličan način krenuo ga je rastakati i Večernji list, a ne štede ih više ni ostali mediji.

I mnogi ‘nezavisni’ analitičari poput sveprisutng Žarka Puhovskog, primjećuju da Most može brzo pasti u vodu, ako brzo ne odluči što će i s kim će te ako zbog njega budemo morali na nove izbore…

I drugi analitičari, koji se guraju u prvi plan, ističu da Most mora požuriti u odluci kojem će se bloku priloniti, jer će u suprotnom, tobože, oni biti krivci za moguće nove izbore. Birači će ih, kažu, zbog toga kazniti.

No, kada je u srijedu navečer postalo jasno da je Petrov ponudio HDZ-u i SDP-u da zajedničko oforme reformsku vladu, odnosno svojevrsnu vladu nacionalnog jedinstva i kada su ga odbili prvo HDZ, a potom, sudeći po neformalnim informacijama i i SDP, nameće se zaključak da novi izbori ne bi naškodili Mostu.

Baš naprotiv, odgovoran i državnički nastup Petrova demantirao je skeptike te najavio da će Most, ako do prijevremenih izbora dođe, na tim izborima proći još i puno bolje nego na netom održanima.

Most je, čini se, mnoge šokirao novim pristupom politici. Za sada su Petrov i suradnici ostavili dobar dojam i uvjerenje da ne gledaju prvenstveno sebe i svoje interese, već opći i nacionalni interes.

I ustraju li na odgovornom pristupu formiranju reformske vlade te ako se ne posvađaju međusobno (medijske laži, spinovi i podmetanja mogli bi unijeti mnogo nemira, zbog čega će im trebati i snage i razboritosti da ne podlegnu pritiscima), rejting Mosta dodatno će rasti, pa ih prijevremeni izbori mogu još više učvrstiti i pretvoriti u još uvjerljivije pobjednike.

Zato, prijevremeni izbori za Most ne moraju biti loš scenarij. Ako drugačije neće ići, novi izlazak na birališta mogao bi, usprkos izgubljenom vremenu i novcu, značiti još jači zaokret ka onima koji nude promjenu politike, reforme i koji će u prvi plan gurati sposobne, a ne podobne. Osim ako ih medijska ofenziva protiv Mosta, koja je žestoko krenula u tjednu nakon izbora, posve ne razbije i uništi i prije novih izbora.

Novi izbori mogli bi, ako Most bude izdrži, kazniti dvije velike stranke jer se one, a ne Most, protive konsenzusu i reformama i jer je njima, a ne Mostu, vlastiti interes na prvom mjestu.

Most nezavisnih lista iz prijevremenih bi izbora, u takvim okolnostima, mogao izaći s još većim legitimitetom za provođenje nužnih reformi.

No, veliki mediji, koji su u službi novopečenih tajkuna, ‘bankarske elite’ i ‘Udbe’,  tvrdit će drugačije.

Budući da gore spomentim stvarnim vladarim Hrvatske odgovara status quo (jer mogu i dalje loviti u mutnom), medijima pod njihovom kontrolom ne treba vjerovati.

Živi bili pa vidjeli.