NOVINARSTVO NA IZDISAJU: Vrsni novinari danas nose tacne, voze viljuškare, iseljavaju iz RH NOVINARSTVO NA IZDISAJU: Vrsni novinari danas nose tacne, voze viljuškare, iseljavaju iz RH
spašavanje profesije: projekt 'Poticanje izvrsnosti...' nastavlja se i u 2021.

NOVINARSTVO NA IZDISAJU: Vrsni novinari danas nose tacne, voze viljuškare, iseljavaju iz RH

HrvatskaIzdvojeno 23. prosinca 2020. Damir Kramarić

TweetEmail1Print Ne treba vjerojatno ni napominjati da o tome – imamo li slobodno i neovisno, ili posve devastirano te mahom podobno novinarstvo – itekako... NOVINARSTVO NA IZDISAJU: Vrsni novinari danas nose tacne, voze viljuškare, iseljavaju iz RH


Ne treba vjerojatno ni napominjati da o tome – imamo li slobodno i neovisno, ili posve devastirano te mahom podobno novinarstvo – itekako ovisi i sudbina Hrvatske, pogotovo u situaciji kada pravosuđe ne radi svoj posao, ili ga radi užasno sporo i selektivno. Zato je u više nego desetkovanoj novinarskoj struci  jako dobro prihvaćen projekt ‘Poticanje izvrsnosti u novinarstvu’ kojim Agencija za elektroničke medije pokušava pomoći egzistencijalno ugroženim novinarima i vratiti ih u novinarsku industriju. Projekt se uskoro nastavlja, navodi Anita Malenica iz Vijeća za elektroničke medije

U hrvatskim medijima pronaći ćete brojne pojedinosti o tome kako je na koljena bačena domaća poljoprivreda, u kolikim je problemima turizam, koje muke muče poduzetnike i obrtnike…, no gotovo nigdje nećete čuti i pročitati o tome kako je u provaliji završilo gotovo svo hrvatsko novinarstvo.

Jer novinari često pišu o problemima drugih, no rijetko ili nikako o nedaćama u vlastitoj struci. Pa čak ni onda kada su problemi toliki da prijete nestankom čitave profesije, odnosno gotovo svog slobodnog i nezavisnog novinarstva u Hrvatskoj.

Ne treba vjerojatno ni napominjati da o tome – imamo li slobodno i neovisno, ili posve devastirano te u nečiji jaram upregnuto novinarstvo – itekako ovisi i sudbina Republike Hrvatske, pogotovo u situaciji kada pravosuđe u velikoj mjeri ne radi svoj posao, ili ga radi užasno sporo i selektivno.

Zato valja i do neba vrisnuti te upozoriti da je novinarstvo u Hrvatskoj jedno od najugroženijih i najpogođenijih profesija – što recesijom i nestankom tržišta, što negativnom selekcijom, što sudskom i drugom represijom, a što nadolazećim izmjenama zakona – na štetu medija i novinara…

Svaki drugi novinar u zadnjih par godina izgubio posao

U zadnjih samo nekoliko godina Hrvatska je, prema podacima HND-a, ostala bez čak 50 posto zaposlenih u novinarstvu. Svaki drugi novinar je, dakle, samo u zadnjih nekoliko godina izgubio posao, ili otišao iz novinarstva. Mnogi kolege i ranije su bili prisiljeni iseliti (s obiteljima ili sami), tako da brojni visokoškolovani bivši istaknuti novinari velikih redakcija (Večernjeg lista, Jutarnjeg lista, Vjesnika, Slobodne Dalmacije…) danas rade slabije plaćene poslove u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama.

Mnogi od njih u svojim četrdesetima i pedesetima lome prste pakirajući konzerve na tvorničkim trakama, voze viljuškare u skladištima, dodaju ‘majstorima’, cigle, daske ili cijevi u građevini, nose tacne ili gule krumpire u ugostiteljstvu…

Visokoobrazovani i vrlo iskusni primaju minimalac!

A u ovo malo preostalih medija koji još imaju zaposlene (tiraži novina i tjednika strmoglavili su se na smiješno male brojke) plaće su najčešće sramotno niske pa mnogi visokoobrazovani i iskusni novinari primaju minimalac ili od minimalca tek nešto višu plaću, a nisu rijetki ni oni koji rade bez prijave, na crno te za mizerne honorare.

Mnogi, pak, od onih koji još nisu iselili, a koji u Hrvatskoj ne vide nagovještaj promjena na bolje, razmišljaju o napuštanju novinarstva i Hrvatske – zauvijek!

U tom moru sivila i besperspektivnosti, iskočila je ove godine i jedna dobra vijest: djelatnici Agencija za elektroničke medije su, nakon što je pandemija koronavirusa dodatno ugrozila novinare – pokrenuli projekt ‘Poticanje izvrsnosti u novinarstvu‘, koji je naišao na velik odaziv novinara i koji će se nastaviti provoditi, kako najavljuju u Agenciji, i u 2021. te u 2022. godini.

Taj projekt je u drugoj polovici ove godine na brojnim portalima iznjedrio mnoštvo vrlo zanimljivih i kvalitetnih tekstova, odnosno priča kakve hrvatski mediji rijetko inače objavljuju. Za te tekstove, novinari koji su prošli na natječaju (njih 85) dobili su, ili će dobiti, autorske honorare (milijun kuna od igara na sreću Hrvatske lutrije Ministarstvo kulture i medija je preusmjerilo Agenciji za elektroničke medija, a Agencija od tog iznosa isplaćuje bespovratne naknade novinarima koji uspješno završe projekt).

Novinari su ugroženiji nego nakladnici

”Razmišljali smo kako pomoći kolegama, odnosno kako ljude vratiti u novinarsku industriju. Zaključili smo da su novinari pojedinačno ugroženiji nego sami nakladnici, pa smo se odlučili za projekt ‘Poticanje izvrsnosti u novinarstvu’ na način da novac ide direktno novinarima. Od 125 novinara pristiglo je 187 prijava. Ukupan broj ugovorenih tekstova u minimalnoj inačici je 688, a u maksimalnoj 730 tekstova. Pri ocjenjivanju i selekciji bili smo maksimalno pošteni. Odabrali smo najkvalitetnije projekte 86 kolegica i kolega, nakon čega je jedna kolegica odustala. Novac se isplaćuje nakon što autori završe projekt i pošalju narativni izvještaj Agenciji. Povjerenstvo to pregleda, Vijeće potvrdi te se potom isplaćuje novac”, ističe Anita Malenica, istaknuta novinarka te članica Vijeća za elektroničke medije koja vodi Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih prijava pri Agenciji za elektroničke medije.

Dodaje potom da su u Agenciji i u Povjerenstvu iznimno zadovoljni kvalitetom pristiglih novinarskih radova, zbog čega se, između ostaloga, projekt nastavlja i u 2021. te u 2022. godini (novi natječaj bi trebao biti raspisan već u siječnju). Smatraju, naime, da je borba protiv fake news-a jedino moguća kroz kvalitetno novinarstvo, a ovdje opisani projekt najbolji je, kažu, dokaz za to.

Malenica: Dobili smo vrlo kvalitetne uratke

I treće: kada smo vidjeli da smo dobili kvalitetne uratke, odlučili smo ih objaviti na jednom mjestu – kod nas na naslovnici web stranice Agencije za elektroničke medije. Sada svatko može pročitati i prenijeti te tekstove. Mislim da je to ogledni primjer kako se valja boriti za kvalitetno novinarstvo u Hrvatskoj, odnosno kako spriječiti da takvo novinarstvo ne umre do kraja. Eto, to je bio naš cilj”, ističe Anita Malenica, predsjednica Povjerenstva koje je odlučivalo o novinarskim radovima, inače i sama iskusna i istaknuta novinarka koja je također iskusila što to znači ostati bez posla te kretati nanovo od nule.

Možda je baš zato Anita tako susretljiva te spremna pomoći svima koji imaju nedoumice i probleme (oko projekta, natječaja, narativnog izvještaja…), odnosno onim novinarima koji traže odgovor na neko pitanje vezano uz natječaj, ili druge teme (a u što se i gore potpisani novinar u više navrata uvjerio).


Velik dio novinarske reprezentacije RH izvan je glavnih medija

Od novinara koji su sudjelovali u projektu ‘Poticanje izvrsnosti u novinarstvu’, a koji uglavnom rade na manjim portalima za nevelike plaće ili honorare – mogla bi se sastaviti vrlo kvalitetna novinarska reprezentacija Hrvatske.

Jer Josip Antić (s kojim je gore potpisani novinar započinjao novinarsku karijeru početkom devedesete godine u Večernjem listu), Romana Eibl, Nataša Škaričić, Dražen Ćurić, Irena Kustura Rosandić, Biljana Bašić, Davorka Blažević, Andrea Latinović…. i mnogi drugi na tom spisku (pojedine kolegice i kolege još nisu dovršili projekt pa se njihovi tekstovi još ne nalaze na stranici) izvrsni su novinari, što se itekako prepoznaje i u tekstovima objavljenim u sklopu projekta Poticanje kvalitetnog novinarstva.

Tekstove navedenih te svih ostalih, također kvalitetnih autora, možete pročitati na web stranici Agencije za elektroničke medije, odnosno na linku OVDJE.

FOTO: Preslika sa stranice Agencije za elektroničke medije; FB stranica Anita Malenica